Gå till innehåll

Årets finansprofiler ger sina bästa spartips

De finns med på både Affärsvärldens prestigefyllda 33-lista och Veckans Affärers lista över Sveriges 101 supertalanger. Nu ger fintechkometerna Mai Thai och Nanna Stranne, grundare av Sigmastocks, sina bästa tips för långsiktigt sparande.

Idén började som ett examensarbete på Chalmers tekniska högskola.

2014 startade entreprenörerna Mai Thai och Nanna Stranne bolaget Sigmastocks tillsammans med matematikern Carl Lindberg.

– Vi är både aktie- och teknikintresserade och formade verktyget helt efter vårt eget behov. Sedan dess har vi befunnit oss i ständig utveckling, säger Mai Thai.

Verktyg för aktier

Verktyget Sigmastocks, som nu erbjuds kostnadsfritt i sex månader för våra kunder, hjälper privatpersoner att spara direkt i aktier på ett enkelt, långsiktigt och forskningsbaserat sätt.

–  Sigmastocks är ett sätt att komplettera sitt befintliga sparande. Jag är själv Skandia-kund sedan länge och det är på tiden att vi samarbetar, säger Mai Thai med ett leende.

Läs mer om erbjudandet för våra kunder

Sigmastocks har fått ett flertal utmärkelser för att de gör aktiesparande tillgängligt för alla. De har kallats för ett svenskt ”AI-under” av tidningen Ny Teknik och i december utsågs Mai Thai och Nanna Stranne, födda 1987 respektive 1986, till Årets finansprofiler i Göteborg.

– Det har gått snabbt. Digitaliseringen har både förenklat aktieköpen och gjort dem billigare, även för mindre belopp. Samtidigt finns bättre verktyg nu som underlättar analys och handel för spararen. Jag tror att det är viktigt att förmedla att du inte behöver vara något proffs. Flertalet av våra kunder är nybörjare och månadssparar direkt i aktier. I dagsläget förvaltar våra kunder över en halv miljard kronor via vår tjänst, säger Nanna Stranne.

Tjänsten grundas på statistik och finansiell matematik och är helt ny i sitt slag.  Verktyget är ett hjälpmedel för att skapa en strategi för aktiehandel och ger stöd för att handla med aktier. Du kan med hjälp av reglage själv ställa in om du vill spara i exempelvis snabbväxande bolag, bolag med hög utdelning eller bolag med etiskt försvarbar verksamhet.

– Många är intresserade av aktier men vill kanske ha lite hjälp på traven i valet av enskilda aktier, utan att behöva sitta med tunga analyser, säger Nanna Stranne.

Bästa spartipsen

Aktiemarknaden är högt värderad efter en längre börsuppgång. Hur ska man tänka som sparare?

Mai Thai och Nanna Stranne talar om vikten av långsiktighet.

– Aktiekursen kan gå upp och ned på kort sikt men på lång sikt har det historiskt inte funnits något bättre sparande än aktier, konstaterar Nanna Stranne.

Ett smart knep är att spara regelbundet, genom exempelvis månadssparande.

– Det är svårt att tajma upp- och nedgångar på börsen. Genom att spara regelbundet får man automatiskt ett snittpris och undviker att ha oturen att investera allt kapital just när det är som dyrast, säger Mai Thai, som menar att man därför inte ska sluta spara i händelse av ett börsfall.

– Då blir det billigare och på lång sikt jämnar det ut sig. Men behöver du pengarna på kort sikt ska du inte ha aktier utan då är ett vanligt sparkonto att föredra, säger hon.

Sist men inte minst tipsar finansprofilerna om att spara i bolag du tror på långsiktigt, gärna bolag som stabilt går med vinst och som har ett flertal affärsområden, eller som har en affärsidé som du kan tänka dig fungerar även i framtiden.

– Tänk också på att köpa åtminstone ett tiotal olika bolag spritt över ett antal olika branscher. På detta sätt blir din portfölj mer riskspridd. Om du är nybörjare kan de vara skönt att känna till bolagen som du investerar i, säger Nanna Stranne.

- Och kom ihåg att aktier är fantastiskt roligt, och inte så svårt som många vill få det till, avslutar Mai Thai.

Läs mer om erbjudandet för våra kunder

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.