Gå till innehåll

Placeringsutsikter: Ökad nervositet på världens börser

Världens aktiemarknader har bjudit på trevande utveckling hittills i år. Efter det kortvariga raset i början av året har utvecklingen varit svajig. Skillnaderna mellan olika regioner har vidgats och dessutom har kurssvängningarna ökat. Även på andra marknader har det stundtals bjudits på stora rörelser. Det samlade budskapet från de finansiella marknaderna är att nervositeten har ökat i år jämfört med förra året.

Vad beror det på?

Fortsatt hög avkastning i svenska aktiefonder

När flera av världens börser darrar går Stockholmsbörsen starkt. Kronans försvagning fortsätter att bidra till att ge bra avkastning för spararna.– Småbolagsaktier har dessutom gett en ännu bättre avkastning de senaste åren jämfört med Stockholmsbörsen, säger Jimmy Bengtsson, ansvarig för Skandias fond Skandia Småbolag Sverige.

Läs hela artikeln

Så riggar du portföljen på en oroligare börs

Ökad riskbild och oroligare börs – då är det dags att skippa gissandet och fokusera på risken. Att våga vara tråkig på aktiemarknaden är kanske ett av höstens bästa spartips.– Nyckeln till ett framgångsrikt sparande ligger i att ta kloka beslut, säger vår ekonom Johan Lundqvist.

Läs hela artikeln

Vi investerar i Världsbankens nya hållbarhets­obligation

Vi investerar 1,5 miljarder kronor i en ny hållbarhetsobligation som är framtagen tillsammans med Världsbanken. Obligationen ska stötta FN:s globala hållbarhetsmål samtidigt som den ger avkastning till våra sparare.

Läs hela artikeln

Minusränta minst ett år till

Idag på förmiddagen släppte Riksbanken sitt räntebesked. Ännu en gång flyttades tidpunkten för när räntan ska börja höjas fram. Nu är det ”mot slutet av året” som gäller istället för ”under andra halvåret” som det hette tidigare. Anledningen är i vanlig ordning inflationen, som fortsätter att vara för låg, enligt Riksbanken.

Läs hela artikeln

Valet kan få betydelse – på sikt

Börsens reaktion på svenska val brukar vara marginell. Så även denna gång. På lite sikt kan betydelsen däremot bli desto större.

Läs hela artikeln

Viktigaste löneförmånen på jobbet – men som få pratar om

Hela sex av tio tycker att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen. Men knappt två av tio pratar tjänstepension på jobbintervjun, visar en undersökning från Sifo gjord av Tjänstepensionens dag. – Det är nu du kan påverka din framtida pension, säger vår spar- och pensionsekonom Trifa Chireh.

Läs hela artikeln

Våra senaste krönikor

Alla nyheter

Få nyheter och spar- och placeringstips direkt i din inkorg!

Nyhetsbrevet 

Du får experternas bästa spartips! Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag. Du får viktig information och tips om hur du kan ta kontroll över din ekonomi och ditt sparande. 

Börja prenumerera 

Marknadsbrev & Placeringsutsikter 

Få våra bästa placeringstips först! Börja prenumerera på vårt Marknadsbrev och Placeringsutsikter och var först med att få våra experters analys av marknaden och bästa placeringstips.

Börja prenumerera