Gå till innehåll

Sverige förlorar 62 miljarder på sjukskrivningar

62 miljarder kronor. Så mycket förlorade Sverige på sjukskrivningar förra året enligt en ny rapport från Skandia. Nästan hälften av alla sjukskrivningar beror numera på psykisk ohälsa. Med mer förebyggande arbete mot psykisk ohälsa skulle medel motsvarande löner till 25 000 sjuksköterskor kunna sparas.

Mer om rapporten

Oro på börsen – här är frågan du ska ställa dig som sparare

Det må ha varit brittsommar i oktober, men på världens aktiemarknader har höstrusket varit totalt. Om du funderar över vad börsens nästa steg kan tänkas bli, börja med att ställa dig frågan: Hur mycket av gångna års avkastning är jag beredd att riskera för att ha möjlighet till fortsatt avkastning?

Läs makroekonomens analys

Hjärnforskarens bästa sovknep: ”Det är ren magi”

Vår sömn är lika viktig som kost och motion. Men stress, skärmtid och stillasittande får oss att sova allt sämre. Av dem som kontaktar Hälsoslussen har mer än hälften sömnsvårigheter. Bokaktuelle hjärnforskaren Christian Benedict berättar om knepet som fick honom själv att sova betydligt bättre om natten.

Det här är forskarens bästa knep

Så pensions­sparar du som egen­företagare

Det spelar ingen roll om du är i uppstarten eller mitt i karriären. Att ta ut marknadsmässig lön och avsätta pengar för pensionssparande som företagare kan vara lika viktigt som staplarna i bokslutet.

Läs hela artikeln

Tre problem med stigande amerikansk ränta

Stigande räntor är ett gissel för aktiemarknaden. De ökar lånekostnaderna för företagen, gör aktievärderingarna mer ansträngda och riskerar att dämpa konjunkturen och därmed bolagens vinster. Nu kan det tyckas en aning prematurt att oroa sig för räntan redan nu – vi har ju fortfarande minusränta i Sverige och euroområdet. Det är dock inte räntorna på vår sida Atlanten som oroar – det är de amerikanska. 

Läs hela artikeln

Vi investerar i Världsbankens nya hållbarhets­obligation

Vi investerar 1,5 miljarder kronor i en ny hållbarhetsobligation som är framtagen tillsammans med Världsbanken. Obligationen ska stötta FN:s globala hållbarhetsmål samtidigt som den ger avkastning till våra sparare.

Läs hela artikeln

Tjänstepension avgörande för din framtid

Tjänstepension ökar i betydelse. Enligt en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Tjänstepensionens dag är tjänstepension den jobbförmån vi värdesätter högst. – Det är en tydlig trend i samhället idag, säger Trifa Chireh, vår pensionsspecialist. Undersökningen visar att sex av tio anser att tjänstepensionen är den viktigaste förmånen – och lika många vill även ha bättre koll på sin tjänstepension.

Läs hela artikeln

Våra senaste krönikor

Alla nyheter

Få nyheter och spar- och placeringstips direkt i din inkorg!

Nyhetsbrevet 

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag. Du får viktig information och tips om hur du kan ta kontroll över din ekonomi och ditt sparande. 

Börja prenumerera 

Marknadsbrev & Placeringsutsikter 

Börja prenumerera på våra Marknadsbrev och Placeringsutsikter idag och var först med att få våra ekonomers analys av marknaden och spar- och placeringstips.

Börja prenumerera