Gå till innehåll
Nyheter från Skandia

Nu höjer vi återbäringsräntan till sju procent

2016-12-22

Från och med 1 januari 2017 höjer Skandia den ordinarie återbäringsräntan på kundernas traditionellt förvaltade försäkringskapital från nuvarande 5 procent till 7 procent före skatt och avgifter. Skandias kapitalförvaltningschef Hans Sterte talar om årets utveckling och pensionsekonom Mattias Munter förklarar skillnaden mellan avkastning och återbäringsränta.

 

Läs hela artikeln om återbäringsräntan

Skandia har årets bästa branschfond

Fondmarknaden har utsett Skandia Time Global till årets bästa branschfond 2016. Fonden har avkastat 24,34 procent under 2016 och presterat en genomsnittlig årsavkastning om 23,96 procent på fem år.

Läs hela artikeln

Nya sparåret 2017 - så bör du tänka

Är 2017 året då du på allvar ska ta tag i ditt sparande? Då är det hög tid att se över din portfölj. I senaste numret av marknadsbrevet ger Skandias ekonomer sin analys av det osäkra placeringsläget.

Läs hela artikeln

Räntan på skattekontot slopas

I tider av nollränta på många sparkonton har Skatteverkets skattekonto varit en vanlig plats att spara pengar på, med 0,8 procent ränta och fria uttag. Men från och med 1 januari 2017 slopades räntan helt.– I dag skulle jag säga att valet för den som vill spara på längre sikt står mellan investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring, säger Stefan Linder, pensions- och sparspecialist på Skandia.

Läs hela artikeln

Se upp för falska erbjudanden på nätet

Låter det för bra för att vara sant? Här är fem steg för att undvika dyra blufftjänster på nätet.

Läs artikeln här

Digitala vårdcentraler allt mer populära

Sveriges primärvård är överbelastad. Trycket ökar dessutom med åldrande befolkning och ett ändrat patientbeteende. Digitala vårdtjänster  är ett sätt att möta behoven och uppemot 100 000 svenskar har redan gjort läkarbesök över nätet.

Läs hela artikeln

Fed-ränta och Trump-effekt – hur påverkas du av USA?

Den amerikanska centralbanken Fed lämnade beskedet att höja räntan med 0,25 procentenheter till intervallet 0,50-0,75 procent. Höjningen var den första på ett år, men har sannolikt begränsad inverkan på hushållens ekonomi. Samtidigt bidrar Trumps politiska löften till en allt starkare dollarkurs. 

Läs hela artikeln
Par på brygga, solar och löser korsord

Hans, 61: "En helt underbar situation"

Att leva livet på avkastningen av pensionssparandet. Att jobba en dag i veckan och ägna resten av sin tid åt sin hobby. Låter det som en utopi? Fråga 61-årige ingenjören Hans från Göteborg, som tack vare smarta val skapat sin drömtillvaro.

Läs hela artikeln

Så mycket sparar vi utan att ge pengarna möjlighet att växa

2016-09-27

Tusentals miljarder fortsätter strömma in på svenska sparkonton och når nya rekordnivåer, trots nollräntan på storbankerna.

Läs hela artikeln

"Det finns nya sätt att förstå cancer"

Trebarnsmamman Bitte Holmström från Sundsvall befann sig mitt i livet när hennes tillvaro plötsligt slogs i spillror. I dag, två år senare, berättar hon om sjukdomen, vägen tillbaka och tillfrisknandet. 

Läs hela artikeln

Maximera din pension med löneväxling

Vad innebär löneväxling och vem tjänar på det? Vi reder ut begreppen – och varnar för fallgroparna.

Läs hela artikeln

Dagny, 104: "Jag har blivit kaxigare på äldre dar"

Man brukar säga att 70 är det nya 50. Men i fallet Dagny Carlsson är snarare 104 det nya 64. Till och med hennes kaffebryggare vägrar att gå i pension.

Läs hela artikeln

Privat pensionssparande blir avgörande

En vanlig uppfattning är att man “automatiskt” får ut 80 procent av sin lön vid pensionen, men detta stämmer inte längre. Sanningen är att det privata pensionssparandet för de allra flesta blir helt avgörande för att nå upp till den typen av pensionsnivåer.

Läs hela artikeln

”Jag gjorde alla misstag du kan göra”

2016-07-01

Fysisk och psykisk ohälsa är oerhört kostsamt för både individer, arbetsgivare och samhället i stort. I en öppenhjärtig intervju berättar den svenska friidrottsstjärnan Mattias Sunneborn om sin pappas självmord och vikten av träning och motion för det fysiska och psykiska välbefinnandet.   

Läs hela artikeln