Gå till innehåll

Skandia Time Global en av decenniets bästa fonder

Skandia Time Global är den fjärde bästa fonden senaste decenniet. Alla kategorier. Det skriver ekonomisajten Placera, som gått igenom Morningstars totala fondutbud av 4 276 fonder som säljs till svenska sparare. Fonden finns också att välja i PPM-systemet.

Teknikfonder har gått extremt starkt under perioden 2010-2020 och Skandia Time Global tillhör den absoluta toppen, skriver Placera. Den totala värdeutvecklingen för fonden de senaste tio åren är 558 procent*.   

Skandia Time Global är också en av de bästa fonderna i PPM-systemet, med en värdeutveckling på 21,7 procent i snitt de senaste tio åren.**

– Avkastningen har varit mycket bra om jag ska vara helt ärlig, både på kort och lång sikt, säger Erling Thune, ansvarig förvaltare för Skandia Time Global.

Stark historik

Den flerfaldigt prisade fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).

– Vi jobbar ständigt med att försöka slå jämförelseindex och våra konkurrenter – och det har vi lyckats med, säger Erling Thune, vars team består av fyra specialister.

– Det är såklart kul att få en massa priser, men det är inte det vi går igång på. Vi blickar hela tiden framåt! Vi brinner för vårt arbete med att hitta rätt bolag till fonden och att göra bästa möjliga resultat, säger han.

"Framtidens globalfond"

Skandia Time Global har investeringar i allt från amerikanska Apple, Microsoft och Google (Alphabet) till franska Ingenico, svenska Ericsson och norska Telenor.

– Fonden har kallats ”framtidens globalfond” på grund av att området kommer att vara en så stor del av våra liv, säger Erling Thune.

– Om du ser på branscherna vi analyserar och hur de äter sig in i andra branscher, så kommer detta att förändra världen på fem eller tio år. De områden vi först tror kommer att bli påverkade av ”machine learning” – artificiell intelligens – är traditionell detaljhandel i USA, eftersom aktörer som Amazon tar allt större del av branschen.

AI viktig trend

Tekniksektorn är mer spännande idag än kanske någonsin tidigare. Erling Thune pekar bland annat på allt som just nu händer inom just AI (datorer med intelligent beteende), IOT (internetuppkopplade prylar) och 5G (femte generationens mobilnät och trådlösa system).

– Den finns många enormt spännande trender inom tech, men det kanske viktigaste området just nu är artificiell intelligens. AI kommer att få mycket stor påverkan på många företag och på hela vårt samhälle och kommer att ge många möjligheter för oss som förvaltare att hitta spännande bolag att investera i.

Vem skulle Skandia Time Global passa och varför?

– Vi kan investera i alla typer av teknikbolag – universumet är gigantiskt. Det du köper av oss är egentligen vår förmåga att skapa överavkastning och jag tycker inte man ska vara orolig för en techbubbla. Det är min mening. Men man ska titta på fondens avkastningshistorik och risktexter och bilda sig sin egen uppfattning.

Spara i fonder

* Värdeutveckling per den 2020-02-04 (Källa: Morningstar).

** Värdeutveckling 21,7 % per år efter rabatt 2010-02-08 tom 2020-02-05.

Tänk på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens faktablad och informationsbroschyr finns på skandia.se/fonder. Denna produktinformation ska inte ses som placeringsrådgivning. Om du vill ha en personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter