Gå till innehåll

Så får du medarbetarna att trivas och må bra på kontoret – och vilja komma tillbaka

Framtidens arbetsplats handlar om att skapa en miljö som främjar samarbete, kreativitet och välmående. I vår podd ”Hur är läget, egentligen?” delar arbetsplatsstrategen Heléne Lidström med sig av sina bästa råd för hur ledare kan göra kontoret relevant igen – och få medarbetarna att trivas.

Lyssna till 15-minuterssamtal med Heléne Lidström i vår podd "En påse pengar".

Skapa ett kontor med tydligt syfte

Ett vanligt misstag är att behandla kontorsprojekt som en lokalfråga. Men enligt Heléne Lidström måste ledare tänka bredare. Det är viktigt att sätta ett syfte med kontoret: Ska det främja samarbete? Fokusarbete? Sociala möten? När det är tydligt, blir det lättare att utforma miljön rätt.

– Vi måste börja i rätt ände. Vad behöver vi för att göra ett bra jobb? Hur involverar vi medarbetare? Det är där det börjar.

Ett riktigt aktivitetsbaserat kontor erbjuder en palett av miljöer: fokusytor, kreativa mötesrum, sociala zoner. När det görs rätt, upplevs det som ett lyft, enligt Heléne.

Hemmajobb eller kontorsjobb – hur hittar man balansen?

Före pandemin var kontoren i genomsnitt 60–70 procent belagda. I dag ligger siffran på under 50 procent, enligt Heléne Lidström.

Jag tror att flexibiliteten är här för att stanna, samtidigt är det tydligt att kontorets roll har stärkts efter pandemin, svenska kontorsarbetare anser att kontoret spelar en allt viktigare roll både utifrån att stärka kulturen, men också för vårt fysiska och psykiska välmående, och inte minst utifrån den sociala kontexten. Det främsta skälet till att vi tar oss till kontoret är för att träffa våra kollegor.

Så vi uppskattar att kunna arbeta på distans men vi vill också att alla kollegor är där när vi är på kontoret, vilket ju är en svår ekvation att få ihop. Därför är det viktigt att skapa tydlighet i hur vi ser på distansarbete. Men att bara införa en "tre-två-modell" som många organisationer har gjort räcker inte. Det handlar inte om exakta dagar, utan om att anpassa arbetsplatsen efter uppdraget, enligt Heléne. För vissa verksamheter är fysisk närvaro viktigare än för andra, och därför behöver varje organisation utgå från sina egna förutsättningar. I stället är det viktigt att svara på frågor som: När behöver vi ses? Vad behöver teamet just nu?

– Det handlar om mycket mer än individuell produktivitet. Kreativitet, innovation, kunskapsöverföring, introduktion av nya kollegor och inte minst välmående. Alla de sakerna gynnas av fysisk närvaro.

Ledare måste visa vägen

Har ni fina soffgrupper, relaxrum och tysta zoner – men ingen som vågar använda dem? Då har något gått fel.

– Det räcker inte med att bygga relaxrum – vi måste också signalera att det är okej att använda dem. Ledare måste visa vägen. Annars blir det bara kulisser. Det är provocerande med fantastiska miljöer som ingen vågar använda.

Gör det enkelt att må bra

Att skapa en bra arbetsmiljö handlar också om att sänka trösklar för återhämtning och välmående. Ett exempel är att ta in naturen, så kallad biofili.

– Vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus, så vi kan lura hjärnan lite – med ljud från naturen, naturfärger, material som trä och sten, och mycket växter. Allt detta sänker stressnivåer.

Glöm inte kaffet – och kulturen kring det

Det mest efterfrågade på kontoret? Det är fortfarande gott kaffe.

– Det toppar listan. Och te. Det är faktiskt en så enkel grej – men underskatta det inte. Jag blir ibland förvånad när företag har sämsta sortens automatkaffe i plastmugg. Det är ett lätt sätt att visa omtanke. Efter pandemin har även frukost blivit vanligare – det lockar medarbetare tillbaka och stärker den sociala gemenskapen.

Vill du ha ett friskare företag?

Med Hälsoslussen kan du till exempel få hjälp med samtalsterapi, fysioterapi, ergonomi och yrkeslivsplanering.

Du kan kontakta Hälsoslussen alla dagar.

Till Hälsoslussen

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet