Gå till innehåll

Jobbet som en “blå zon” – når långlevnadstrenden arbetsplatsen 2025?

I en tid där allt fler svenskar lever längre och arbetslivet förändras, ställs företag inför nya möjligheter och utmaningar. Företag som vill attrahera och behålla talanger kan nu behöva skapa en miljö för att främja långsiktigt välmående. – En arbetsplats som fungerar som en "blå zon" är en plats där förebyggande hälsoarbete prioriteras, något som inte bara stödjer medarbetarnas hälsa utan också kan bidra till en mer hållbar arbetsmiljö, säger vår hållbarhetschef Gabriel Lundström. 

Dagens 50-åringar har mer att se fram emot än de kanske inser. För kvinnor förväntas den genomsnittliga livslängden bli 86,1 år och för män 83,5 år. 

Men i vår nya rapport ”Lev längre - fler friska år på toppen”, lyfter de ett viktigt fenomen: om dessa individer når 65 års ålder kan de räkna med att leva ytterligare tre till fyra år längre än snittet, 88,5 år för kvinnor och 87 år för män, tack vare den pågående långlevnadstrenden. Ökningen är ett resultat av förbättrad hälsa, säkrare och mer hälsosamma arbetsmiljöer samt framsteg inom medicin.  

– Vi adderar inte bara fler år. Långlevnadstrenden visar också att det handlar om fler friska år. I grunden är detta en otroligt positiv utveckling och jag förstår varför många väljer att kalla det för en revolution, säger Gabriel Lundström. 

Läs mer om vårt hälsoerbjudande

Arbetsplatsen som ”blå zon” 

Nyligen har så kallade blå zoner hamnat i ropet – inte minst i hälsokretsar. En ”blå zon” är ett område där befolkningen lever längre än genomsnittet och där en ovanligt hög andel blir 100 år. De bakomliggande orsakerna är flera.  

Goda levnadsvanor som motion, hälsosamma vanor och stark social gemenskap har länge varit kända för att förlänga livslängden. Och med de framsteg som görs inom bioteknik, hälso- och sjukvård, kan det tyckas troligt att antalet friska levnadsår kommer att öka i samma eller till och med ännu snabbare takt än totala levnadsår.  

– Som hållbarhetschef ställer jag mig naturligtvis frågan: vad händer om man applicerar tänket med de blå zonerna på arbetsplatsen? Om vi lever allt längre – och spenderar en stor del av vår vakna tid på jobbet – borde då inte företagen kunna tjäna på att hämta inspiration från långlevnadsforskningen i skapandet av den perfekta arbetsplatsen? frågar sig Gabriel Lundström. 

– För arbetsgivare innebär dessa insikter en förändrad arbetsmarknad. Företag som vill attrahera och behålla talanger kan nu behöva tänka på hur deras arbetsplatser främjar både hälsa och livslängd, säger han. 

”Kan vara med och påverka” 

En hållbar arbetsmiljö kräver ett helhetsperspektiv på hälsa, där både fysisk och psykisk hälsa tas på allvar. Arbetsgivare som skapar arbetsplatser där medarbetarna känner sig trygga och stöttade, både på och utanför arbetsplatsen, har förmodligen inte bara mer engagerade medarbetare och högre produktivitet utan också ett bättre arbetsklimat. 

– Självklart kan det vara känsligt att som arbetsgivare lägga sig i frågor som livsstil, rörelse, tid för reflektion och kost. Men jag tror att chefer och ledare genom en hälsofrämjande strategi, kommunikation, “nudging” och starka ambassadörer både bland ledare och medarbetare kan vara med och påverka hur länge och friskt vi lever, säger Gabriel.  

–  Att försöka ge sina medarbetare möjlighet att må bra och utvecklas och ha en av sina bästa tider i karriären på företaget, fortsätter Gabriel. 

Positiv syn kan göra skillnad  

En studie* har visat att en positiv syn på sitt eget och andras åldrande kan förlänga livet. Detta är särskilt relevant för arbetsplatser och chefer, där ett inkluderande arbetsklimat kan bidra till ett längre och hälsosammare arbetsliv för alla åldrar. Arbetsplatsen blir därmed också en viktig arena för att forma synen på åldrande.  

– Chefer spelar en central roll i att främja en hållbar arbetsmiljö. Genom att utbilda ledare i att arbeta proaktivt med hälsa kan arbetsplatsen bli en plats för både prestation och långsiktigt välmående. Det är genom dessa satsningar som arbetsplatser skapar förutsättningar för hållbara och friska arbetsliv, säger Gabriel.   

Läs mer om vårt hälsoerbjudande

* Studie: "Ohio Longitudinal Study on Aging and Retirement" (OLSAR) 

Lyssna till 15-minuterssamtal med Gabriel Lundström i vår podd "Hur är läget egentligen?"

Fakta: Satsa på förebyggande hälsoarbete

Ett smart sätt för arbetsplatser som vill fungera som ”blå zoner” kan vara att satsa på förebyggande hälsoarbete. Eftersom psykisk ohälsa står för en stor del av dagens sjukskrivningar, är det avgörande att upptäcka tidiga signaler och erbjuda sina medarbetare rätt stöd innan problemen växer.  

Genom att erbjuda hjälp via Skandias Hälsosluss får medarbetarna snabb tillgång till professionellt stöd, vilket ger förutsättningar för att söka hjälp i tid.  

Vår förebyggande Hälsoförsäkring fokuserar på snabb tillgång till extern, professionell hjälp. Det innebär:  

Skapar låga trösklar 

Medarbetarna vet exakt vart de ska vända sig vid behov, det vill säga till Hälsoslussen, vilket gör det lättare att snabbt söka hjälp i tid. .  

Ett helhetsperspektiv 

Vi skiljer inte mellan fysisk och psykisk hälsa – eller mellan arbetsliv och fritid. Allt hänger ihop. Därför vill Skandia göra det enkelt för medarbetarna att få hjälp, oavsett orsak.  

Stöd till chefer 

Chefer kan få vägledning i hur de kan stötta sina medarbetare och arbeta proaktivt med hälsa, vilket ska skapar en hållbar arbetsmiljö.  

Mer inom samma ämne

Vad kan vi lära av forskarna och de fem ”blå zoner” där världens långlevare bor? En hel del om vi lyssnar till Maria Borelius, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Långlevnadsrevolutionen”. Vi pratar om att bli 120 år gammal med fler friska år ”på toppen”. Men också om jobbet och arbetsplatsen och vad du som arbetsgivare kan göra för att främja motivation, harmoni, konfliktlösning och produktivitet. 

Lyssna till 15-minuterssamtal med Maria Borelius i vår podd "Hur är läget egentligen?"