”Jag ska bli tusen år gammal – nu kör vi tillsammans!”
Om det går att ändra sina vanor och få mer rörelse i vardagen? Fråga Micael Dahlen! Han förändrade 40 stycken vanor på 40 veckor och hade samtidigt kul på vägen. – Jag har bestämt mig för att bli tusen år – hoppas du är lika taggad som jag, nu kör vi! säger rockstjärneprofessorn, som ser fram mot ”Mångmiljonmarschen på 30 dagar” i november.
Vanans makt har en uppgift.
Att få oss att göra saker undermedvetet, utan att tänka eller anstränga oss överhuvudtaget.
– En vana består av en trigger, en respons och en belöning. Och evolutionen har sett till att vår belönade hjärna vill utföra samma beteende igen, igen och igen. Och för varje gång blir vanan allt starkare, säger Micael Dahlen, forskare, författare och stolt ambassadör för Cancerfonden.
På savannen handlade det om att avlasta hjärnan och frigöra mentala resurser för fortsatt överlevnad. I det moderna samhället kan vanor istället spela oss ett spratt.
– Tillhör du också dem som kollar mobilen tio gånger i timmen? Inte tusan behöver du påminna dig själv om det eller suckar över att det är så jobbigt. Det jobbiga är istället att bryta vanan och låta bli. Det kan handla om att ta trapporna på jobbet istället för hissen, eller resa sig upp från stolen för en mikropaus på hemmakontoret.
Starkt kul träning skapar vanor
Micael konstaterar att det sannerligen krävs en kropp i toppform för att bli tusen år. Och det måste vara kul på vägen. Vad är det annars för vits att leva tills man blir så gammal?!
För att göra det ”jobbiga” roligt behöver vi göra upp med vanemonstret. Eller som Micael uttrycker det: vi ska göra träningen till ”din nya, hajpade, extra tunna, snabba mobiltelefon med större skärm och som följer dina kommandon innan du ens knappat in dem”.
– Snacka om dubbel vinst om du kunde göra träningen till din nya mobiltelefon och istället komma på dig själv med att göra armhävningar, springa eller yoga – utan att du tänker på det!
Rörelse i vardagen
”Mångmiljonmarschen på 30 dagar” pågår under 30 intensiva dagar med start 8 november. Stegen mäts via Skandias hälsoapp och här kan du enkelt följa hur många steg vi går tillsammans.
Ju fler steg vi tar, desto mer pengar skänker vi till Cancerfonden. Tillsammans bidrar vi till både viktig forskning och en aktiv livsstil.
– Jag är väldigt glad att vara med i den här satsningen, tillsammans kan vi göra så stor skillnad. Både för vår egen hälsa och för andras. Varje steg räknas, bokstavligen! säger Micael Dahlen.
Åh vad kul vi ska ha och vad bra vi ska göra!
Den bästa träningen är den som blir av, menar Micael Dahlen.
– Vi vet det men glömmer bort det gång på gång. Grejen med självklarheter är att vi behöver påminna oss om dem om och om igen. Så nu kör vi!
PROFESSORNS TRE BÄSTA TIPS
TIPS 1: GÖR TRÄNINGEN TILL DIN MOBIL.
Gör mobilen till en trigger för att träna! Varje gång du kommer på dig med att vara på väg att kolla skärmen måste du först göra en övning. Varför inte gå 20 steg till ”Mångmiljonmarschen”? Till slut blir det en vana du gör omedvetet. Du kan också trigga träningen genom att byta till ett gym eller löparspår som ligger på vägen till eller från jobbet.
TIPS 2: TRÄNA MER KORTSIKTIGT.
Nästan alla som ser sin träning som ett nyårslöfte misslyckas. Därför måste du sluta se din träning som ett långsiktigt projekt. Tänk inte ett år – tänk en vecka. Den här veckan ska jag skapa en vana av att röra på mig i vardagen, ta ett promenadmöte eller ta en mikropaus vid jobbdatorn. När veckan är slut har du skapat en vana och träningen löser sig själv.
TIPS 3: TRÄNA – OCH FIRA – OFTARE!
Det är inte tiden du lägger ned som påverkar din träningsvana – det är hur ofta du tränar. Ju oftare du gör något desto snabbare ledsnar hjärnan på att behöva tänka efter och påminna sig själv och skapar en vana för att slippa. Tänk alltså på att träningen ska bli din mobiltelefon som du kollar på små korta stunder men väldigt ofta. Och se till att belöna dig rikligt när du lyckats!
Andra läser också om
Peter kombinerar jobb och pension: ”Jag vill fortsätta jobba så länge det är kul”
Att helt lägga jobbet på hyllan finns inte på kartan för Peter Lundgren 65 år, musiklärare, frilansmusiker och tidigare ... Läs mer
Utveckla ditt självledarskap redan idag – expertens enkla strategier
Hur kan jag utveckla mitt självledarskap? Föreläsaren, författaren och coachen Jana Söderberg, verksamhetsansvarig på ... Läs mer
Slopad ersättning för sjuklön gör hälsoarbetet viktigare
Från och med den 1 juli 2024 kommer arbetsgivare inte längre få ersättning för höga sjuklönekostnader. Detta kan leda ... Läs mer