Gå till innehåll

Så kan nya bomodeller sänka tröskeln för förstagångsköpare

Nya lösningar växer fram på bostadsmarknaden – särskilt för förstagångsköpare. I vår podd "En påse pengar" pratar Skandiabankens vd Arvid Krönmark och Cattis Carlén på bostadsutvecklaren OBOS om vägarna framåt. – Jag tror på fler kreativa lösningar, säger Cattis Carlén.

Lyssna till 15-minuterssamtal med Cattis Carlén och Arvid Krönmark i vår podd "En påse pengar".

För att möta både osäkerheten och de senaste decenniernas kraftigt stigande bostadspriser har nya lösningar dykt upp på bostadsmarknaden.

Skandia har länge förespråkat en så kallad amorteringstrappa, där den unga bostadsköparen till en början amorterar mindre, för att sedan med åren successivt trappa upp.

– Det finns en orättvisa på bostadsmarknaden, säger Arvid Krönmark i podden.

Han menar att många unga köpare idag tar bolån med sina föräldrar som medlåntagare och föräldrar som bidrar till kontantinsatser.

– Det är alltså de som har turen att ha föräldrar med finansiella möjligheter att stötta sina barn som kommer in på bostadsmarknaden. De som inte har det, hamnar i ett andrahandsboende, där de i storstadsregionerna har höga hyror och väldigt svårt att spara ihop till en kontantinsats för att komma in på den ägda bostadsmarknaden, säger Arvid.

"Gjort det lättare"

Många europeiska länder har infört lättnader för att fler ska kunna köpa sin första bostad – till exempel Norge.

– Där har bostadsmarknaden genomgått en enorm strukturomvandling med nya boköpsmodeller. Det har gjort det lättare att ta sig in på bostadsmarknaden, men också att gå från att hyra till att äga sin bostad, säger Cattis Carlén, affärsansvarig Deläga på OBOS.

Skandia och OBOS ingår ett nytt samarbete för att erbjuda bolån vid köp av bostäder med OBOS Deläga. Med boköpsmodellen samäger kunden bostaden med OBOS, för att över tid öka sitt ägande om och när privatekonomin så tillåter. Med denna innovativa delägarmodell möjliggörs för fler att ta steget in på den ägda bostadsmarknaden.

Förenklat innebär Deläga att kunden köper minst halva bostaden, samäger resterande del med OBOS och betalar en månadsavgift för den delen. Det innebär ett mindre lån och en lägre kontantinsats jämfört med ett traditionellt bostadsköp. När ekonomin tillåter kan den boende successivt köpa en större andel – med målet att inom en tioårsperiod äga hela bostaden.

När är det köpläge?

Att försöka tajma bostadsmarknaden är nästintill omöjligt, menar både Cattis Carlén och Arvid Krönmark. De pekar på de senaste årens svängningar som exempel på hur snabbt förutsättningarna kan förändras.

– Man måste utgå från sina egna behov. Behöver man ett större boende är det det som ska styra – inte marknadsprognoser, säger Cattis Carlén.

Hon rekommenderar också att försöka tajma köp och försäljning så nära varandra som möjligt, för att minska risken att drabbas av stora prisförändringar.

Arvid Krönmark säger att det främst är när man går in på marknaden för första gången – eller helt lämnar den – som prisutvecklingen får störst påverkan. För många befintliga ägare spelar tillfälliga svängningar mindre roll.

– Går du till exempel från lägenhet till hus kan en nedgång på marknaden till och med vara positiv, eftersom prisskillnaden blir mindre, säger han.

Binda eller inte?

Att binda eller inte binda bolåneräntan är en av de vanligaste frågor som Skandiabanken får just nu. Men det finns inget givet svar, det beror helt på din privatekonomi och hur trygg du vill känna dig.

– Har man små marginaler i ekonomin kan det vara klokt att binda, eftersom räntan är en stor del av de månatliga utgifterna, säger Arvid Krönmark.

– Man kan till exempel ha en tredjedel rörlig, en tredjedel på ett år och en tredjedel på tre år. Det finns stor flexibilitet, säger han.

Själv har han valt rörlig ränta just nu, men det har inte alltid varit så.

– Jag har tidigare bundit när det varit extremt billigt, trots att jag i grunden tror på rörlig ränta över tid. I det fallet hade jag tur, säger Arvid Krönmark.

”Börja spara så tidigt som möjlig”

Tipsen till den som ännu inte tagits sig in på bostadsmarknaden är tydligt.

– Börja spara så tidigt som möjligt, och så mycket som möjligt, säger Arvid Krönmark.

För den som ännu inte tagit sig in på bostadsmarknaden är rådet tydligt: börja spara så tidigt och så mycket du kan.

– Kontantinsatsen är den största tröskeln för förstagångsköpare. Att lyckas spara ihop till den inom en rimlig tidsperiod är ofta avgörande för att kunna ta steget till ett eget boende, säger Cattis Carlén.

Räkna och se din ränta direkt


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

  • hur mycket du lånar 
  • bostadens värde
  • om du har tjänstepension hos oss
  • om bostaden har energiklass A-B.
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift och inga andra extra avgifter om du använder autogiro. 

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

  • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
  • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
  • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
  • Ingen uppläggningsavgift

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift och inga andra extra avgifter om du använder autogiro. 

Belåningsgrad

  • Räntebelopp
    Amortering (minst %,  kr)
    kr

    Så mycket måste du amortera:

    • Bolån på 50–70 % av bostadens värde: 1 % av lånebeloppet per år.
    • Bolån över 70 % av bostadens värde: 2 % av lånebeloppet per år.
    • Bolån över 4,5 gånger din årsinkomst: Ytterligare 1 % av lånebeloppet per år.


    Det är alltså valfritt att amortera om du lånar mindre än 50 % av bostadens värde och mindre än 4,5 gånger din årsinkomst.

    Om du flyttar ditt bolån utan att höja ditt nuvarande lånebelopp behåller du samma amorteringsvillkor som du har idag.

    Mer om amorteringskravet och hur det påverkar dig: 

    Amortering och amorteringskrav

    kr

    Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


    • Total månadskostnad
    • Skatteavdrag
    • Efter skatteavdrag

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet