Gå till innehåll

Forskaren: "Vi gnager ned cancern bit för bit"

Cancerforskningen har kommit långt – men det finns oändligt mycket kvar att göra. Det menar cancerforskaren och läkaren Christofer Juhlin, som tilldelats Cancerfondens Junior Clinical Investigator Award. – Vi gnager ned sjukdomen bit för bit och plockar diagnos för diagnos, säger han i en intervju om forskningen, jobbets största utmaning och vad han drömmer om mest av allt.

Man brukar säga att varannan svensk är drabbad av cancer. Antingen själv eller indirekt via en anhörig. Men samtidigt som över 60 000 personer i Sverige får ett cancerbesked varje år, har dödligheten minskat dramatiskt de senaste decennierna.

I dag botas sju av tio med cancer. Och allt detta är ett resultat av forskningen.

– Det är som att lägga ett stort och komplicerat pussel, bit för bit. Det som tidigare var en gåta, hur cancer uppstår, hur det sprider sig, det förstår vi väldigt väl idag. Det vi arbetar med nu är att försöka kartlägga sjukdomen. En pusselbit som är extremt viktig för en bröstcancerforskare kan också visa sig vara viktig för exempelvis en lungcancerforskare, säger Christofer Juhlin, som redan som 8-9-åring visste att han ville jobba med forskning och analys.

När hans morföräldrar sedan dog i cancer beslutade han sig för en karriär som molekylärbiolog och patolog. I dag arbetar han som cancerdiagnosläkare samtidigt som han leder en forskargrupp.

– Som forskare brinner jag för att göra nya upptäckter, hela tiden. Det är det man hoppas på mest av allt. Att kunna bidra med en ny upptäckt som gör skillnad för andra människor. Det är det som är lönen för all möda man lägger ner, säger han.

”Bidragen är vårt syre” 

Christofer Juhlin tilldelades nyligen Cancerfondens Junior Clinical Investigator AwardDet är en sexårig klinisk forskartjänst på halvtid som tilldelas två forskare.

– Som forskare så är det ju en av de finaste utmärkelserna man kan få, att bli finansierad av Cancerfonden. Det är en kvalitetsstämpel till mig och hela mitt team. Att vi gör ett bra jobb som uppmärksammas och därför förtjänar ekonomiskt stöd.

– Vi skulle inte kunna verka utan bidrag, säger Christofer Juhlin, vars team fokuserar på tumörer som uppstår i kroppens hormonproducerande organ, bland annat sköldkörteln. 

– Jag måste söka medel för min egen lön, för mina doktorander, laboratorieytan och alla kemikalier som vi använder dagligdags. Nu börjar till och med vetenskapliga tidskrifter ta betalt för att publicera data. Utan pengar har vi ingenting, bidragen är vårt syre kan man säga.

Skandia stolt huvudpartner till Cancerfonden. Läs mer om hur du kan bidra till svensk cancerforskning.

Forskarna vet idag i allt högre utsträckning varför cancer uppkommer och även mycket om varför den sprider sig. Samtidigt är upplevelsen av sjukdomen  alltid unik, vilket är en av de stora utmaningarna med att bota cancer.

– Två patienter kan ha exakt samma tumör i mikroskopet, men den ena sprider sig och vi förstår inte riktigt varför. Vi vet fortfarande i dag inte exakt vilka tumörer som är de mest aggressiva, vi vet det mycket bättre än vad vi gjorde förr, men vi är fortfarande inte riktigt där att vi specifikt kan säga ”den här tumören är si och så farlig” och ”den här är inte alls farlig”. Vi saknar alltså i många fall verktygen för att helt säkert ställa en korrekt diagnos och det frustrerar oss, säger Christofer Juhlin.

Utvecklingen inom cancerforskning går starkt framåt. Christofer Juhlin och hans kolleger världen över hittar nästan dagligen nya mekanismer som kan länkas till hur en tumör uppstår och sprider sig.

– Men som läkare ser jag alltid begränsningar i vårt jobb. Vi ser hela tiden att vi skulle behöva bättre markörer för att mer exakt kunna diagnostisera tumörer och bättre kunna hjälpa patienterna.

Enligt Christofer Juhlin kommer vi förmodligen aldrig utrota cancer helt och hållet.

– Men vi gnager ned cancern bit för bit och erövrar diagnos för diagnos. Vi ser att patienter med tumörer som för tio, femton, tjugo år sedan var rena rama dödsdomar idag överlever i mycket större utsträckning, så det är en ganska stor förbättring skulle jag vilja säga.

– Det jag drömmer om, allra mest, är att vi i framtiden kommer att kunna ha möjlighet att bota varenda patient. Idag botar vi sju av tio patienter med cancersjukdom, men målet och visionen är ju att bota alla. Att vi kan säga det, att cancer inte längre är en dödlig sjukdom enbart, utan att det är en kronisk sjukdom och att vi i framtiden kommer att ha möjligheten att bota alla.

På frågan varför det är viktigt med cancerforskning, svarar Christofer Juhlin: 

– För att det gör skillnad. För att vi räddar liv. För att vi har gått från en dödlighet på över femtio procent till under trettio procent. Och för att vissa tumörsjukdomar som förr dödade nio av tio patienter, idag visar en överlevnad på nästan hundra procent och det är enbart tack vare forskningen.

Skandia – stolt huvudpartner till Cancerfonden

Tillsammans med Cancerfonden kan vi bidra till mer forskning och kunskap om livsviktiga frågor för att förebygga ohälsa och för att fler människor ska bli friska.

Det gäller att tänka längre och agera idag för att bidra till att forskningen och cancervården får medel att kunna utvecklas framåt.

Läs mer