Maria Borelius: Så lever du längre – och får fler friska år
Vill du leva längre och må bättre? Vetenskapsjournalisten Maria Borelius har undersökt områden där människor lever ovanligt länge. I vår hälsopodd “Hur är läget egentligen?” berättar hon om hur även arbetsplatser kan dra nytta av långlevnadsprinciperna.
Lyssna till 15-minuterssamtal med Maria Borelius i vår podd "Hur är läget egentligen?".
Forskare har identifierat fem områden i världen där människor lever ovanligt länge och håller sig friska långt upp i åldrarna. De så kallade blå zonerna – Okinawa i Japan, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien, Nicoya-halvön i Costa Rica och Loma Linda i Kalifornien – har studerats i decennier.
I sin nya bok “Långlevnadsrevolutionen” lyfter Maria Borelius fram flera faktorer som förenar invånarna i de blå regioner: de äter en näringsrik kost, har starka sociala nätverk, och har en tydlig känsla av mening i livet.
– Man kan säga att det finns lite stress men mycket aktivitet. Det är den långsamma, lite malande och ständiga aktiviteten. De lägger mycket tid på sina nära och kära, de kanske går i 45 minuter bara för att ta en fika med sin bästis, säger Maria Borelius.
“Utrymme för stresshantering”
Insikterna från de blå zonerna kan även tillämpas på arbetslivet. Maria Borelius menar att arbetsplatser som inspireras av blå zonernas livsstil kan skapa bättre trivsel, högre produktivitet och mer harmoniska relationer.
– Att odla sin särart och skapa ett vi. Att inte alltid tänka att belöning är lika med fika, det kan vara en biobiljett eller nötter och frukt, säger Maria Borelius.
För arbetsgivare kan det innebära att skapa en kultur där stress hanteras bättre, där det finns utrymme för pauser och rörelse under arbetsdagen, och där social sammanhållning prioriteras.
– Jag tycker att vi behöver lämna utrymme för stresshantering. En människa som vill meditera i ett litet rum och sedan jobba 20 minuter längre, det ska vara okej. Att låta folk ta ansvar för sin egen stress och hälsa är ett sätt att höja produktiviteten.
Går inte i pension
“Långlevnadsrevolutionen” handlar inte bara om att bli äldre – utan om att få fler friska år.
– Ingen av de här riktigt gamla personerna pensionerar sig. Det betyder inte att de gör sitt gamla jobb fullt ut, men de gör massor av andra saker. Där är det också viktigt för arbetsgivare att fundera på om människor kan vara kvar längre på arbetsplatsen, säger Maria Borelius.
Hur vi ser på åldrandet kan påverka både hur vi mår och hur länge vi lever, enligt Maria Borelius. I stället för att fastna i rädsla för ensamhet och övergivenhet eller ökande smärta, kan vi välja att fokusera på närhet, kärlek till de som betyder mest och förmågan att hantera våra krämpor. Genom att se våra tankar som något vi kan påverka och forma, stärker vi oss själva, menar Maria Borelius.
Hälsoslussen
Få hjälp och råd för att må bättre. Du kan till exempel få hjälp med samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering.
Du kan kontakta Hälsoslussen alla dagar.
Andra läser om

Alexander Norén: Så undviker du tre vanliga beslutsfällor
”Vi människor är inte rationella individer.” Det säger Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT och listar i vår podd ... Läs mer

Fonden Skandia Balanserad prisas i Lipper Fund Awards
För andra året i rad vinner fonden Skandia Balanserad pris i Lipper Fund Awards i kategorin blandfond. Detta är elfte ... Läs mer

USA:s tullpolitik skakar marknaderna – så ska du tänka
Den nya amerikanska tullpolitiken har skapat kraftiga reaktioner. Det är turbulent på börsen samtidigt som risken för ... Läs mer