Ny rapport: Så har tidigare kriser påverkat pensioner
Den globala handelskrisen har skapat osäkerhet på världens börser och väckt oro bland svenska pensionssparare. Men tidigare krisers effekter på pensionerna visar att de ofta är begränsade, och den som månadssparar kan i stället gynnas av tillfälliga nedgångar på börsen. Det visar vår nya rapport.

Hur den pågående handelskrisen kommer att påverka pensionerna är ännu svårt att avgöra, men historiska jämförelser med tidigare ekonomiska nedgångar ger viss vägledning.
– För en typisk 55-åring kan pensionen minska med upp till 1 000 kronor i månaden före skatt beroende på hur den här krisen utvecklas. Men om man har möjlighet att spara ungefär 4 procent av lönen privat kan man inte bara väga upp kriseffekten – utan faktiskt få mer i pension än om krisen aldrig inträffat, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.
Tre tidigare kriser på 2000-talet
I vår nya rapport ”Pensionsplanering för handelskrisen” analyseras hur tre olika kriser under 2000-talet påverkade utvecklingen av reallöner, realavkastning på kapital och därmed pensionerna.
– Varje kris är såklart unik och framtiden oskriven, men genom att titta på IT-kraschen, finanskrisen och pandemin kan vi få en känsla för hur återhämtningen kan komma att se ut och hur det påverkar pensionerna, säger Mattias Munter.
Tidigare ekonomiska kriser som IT-bubblan och finanskrisen 2008, gav varierande effekter på pensionerna beroende på individens ålder och när denne planerade att gå i pension. För en 55-årig anställd, född 1970, som arbetar fram till sin riktålder, kan en nedgång som liknar IT-kraschen innebära en minskning av pensionen med cirka 1 000 kronor per månad. För en 60-åring, född 1965, blir effekten ännu större, med en minskning på 1 150 kronor i månaden före skatt.
Regelbundet sparande är nyckeln
Rapporten som studerat privatanställda tjänstemän visar vidare att pensionerna för de flesta av dagens 55–60-åringar är motståndskraftiga och har relativt begränsad koppling till börsens utveckling. Samtidigt är ett långsiktigt och regelbundet sparande nyckeln till ekonomisk trygghet, även i turbulenta tider.
– Det viktigaste jag tycker man ska ta med sig är att behålla lugnet och spara smart. Se gärna över de delar av pensionen som är kopplade till börsen och hur pengarna är fördelade över världen. Den som månadssparar långsiktigt kan till och med gynnas av tillfälliga nedgångar eftersom prisfallet fungerar som en sorts rabatt på fonder och aktier, säger Mattias Munter.
Sammanfattningsvis visar rapporten att privat sparande kan vara ett effektivt sätt att kompensera för osäkra ekonomiska tider och stärka framtida pensioner. Även om kriser har olika effekter på ekonomin, tenderar ett extra sparande att jämna ut dessa effekter och ge individer en tryggare ekonomiskt grund inför pensionen.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om

Ny rapport: Så har tidigare kriser påverkat pensioner
Den globala handelskrisen har skapat osäkerhet på världens börser och väckt oro bland svenska pensionssparare. Men ... Läs mer

Alexander Norén: Så undviker du tre vanliga beslutsfällor
”Vi människor är inte rationella individer.” Det säger Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT och listar i vår podd ... Läs mer

Fonden Skandia Balanserad prisas i Lipper Fund Awards
För andra året i rad vinner fonden Skandia Balanserad pris i Lipper Fund Awards i kategorin blandfond. Detta är elfte ... Läs mer