Dousa (M): Sparandet är inte bara ekonomi – det är ideologi
När andra tonåringar lade sparpengarna på moped eller Magalufresa satt bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) med text-tv och följde kursen på sina Trelleborg-aktier. – Jag köpte mina första aktier när jag var tolv, säger han i vår sparpodd En påse pengar.

Benjamin Dousa har haft två stora intressen i livet: ekonomi och politik. I rollen som bistånds- och utrikeshandelsminister, som han tillträdde i september förra året, förenas de två. Sedan dess har ett handelskrig brutit ut, vilket lett till intensiva handelsförhandlingar, ständiga EU-kontakter och till att USA:s tullpolitik hamnat högt på agendan.
– Det har blivit väldigt intensivt, så klart. Dels i skarpa förhandlingar med andra EU-länder och med EU-kommissionen. Vi försöker hela tiden ringa in vad som är Sveriges intressen. Om vi till exempel skulle införa motåtgärder mot USA vill vi inte skjuta oss själva i foten och höja tullarna på saker som är viktiga för svenska industribolag, säger han.
Stort sparintresse
Förutom världshandeln har Dousa också länge intresserat sig för privatekonomi. Att ha koll på sparande är en självklar del av hans liv.
Intresset tog fart när han sålde majblommor och jultidningar i de tidiga tonåren. Då var målet att spara ihop till en moped, men från släktingar fick han ett annat råd: sätt pengarna på börsen. Det blev aldrig någon moped.
– När jag fyllde 15 år hade jag råd att köpa en moped. Men då kände jag att det där kändes lite ute. Jag tänkte att jag sparar till en bil i stället. Sedan kom jag på att det är ganska opraktiskt att ha bil i Kista, så då tänkte jag att det är kontantinsatsen jag ska satsa på.
Sparandet blev ett sätt att ta kontroll över framtiden.
– Mamma har varit städare i stora delar av sitt liv. Jag visste att jag inte skulle få hjälp till en kontantinsats av henne. Det måste vara jag själv som sparar till det.
Stark drivkraft
Att inte kunna förlita sig på ekonomiskt stöd hemifrån blev en stark drivkraft – något han menar fortfarande präglar hans syn på privatekonomi.
– För mig är sparande en ideologisk fråga. Det handlar delvis om att kunna fortsätta göra en klassresa, men också om självständighet. Man ska ha tillräckligt med pengar för att kunna säga upp sig från sitt jobb. Det är bra att ha om man blir dåligt behandlad eller inte trivs.
Att ha ekonomisk frihet har blivit viktigt – både privat och politiskt.
– Jag tror att det är extra viktigt som politiker, av integritetsskäl. Om någon säger "om du inte gör det här, får du kicken", då kan jag säga: "Sparka mig då. Jag klarar mig", säger Benjamin Dousa i podden.
Men sparandet har inte alltid varit smärtfritt. En sommar investerade han hela lönen, omkring 30 000 kronor, i ett bolag som snabbt tappade i värde.
– Då lärde jag mig att jag måste göra min egen analys. Det är bättre att man bränner sig tidigt och lär sig en läxa, än att man gör det senare i livet.
Saknar aktiemarknaden
I dag äger han inte längre några aktier. Som minister har han valt att enbart spara i fonder.
– Det är mer praktiskt. Så nu är filosofin: Det som är bra för Sverige är bra för mig.
Samtidigt kan han sakna att vara aktiv på aktiemarknaden.
– Det känns faktiskt lite konstigt att stå utanför. Jag tycker det är kul att följa bolag, läsa årsredovisningar. Man blir nästan lite personlig med bolagen, säger han.
På snabbfrågorna i podden är svaren: spara hellre än slösa, rörlig ränta framför bunden – och handelsministern investerar hellre än att amortera. Men vad skulle han göra med en miljon kronor?
– Jag gick från klassisk arbetarklass till att röra mig i kretsar med medelklass. De åkte på skidsemestrar, de hade stora lägenheter. Allt det har jag råd med nu. Men en sak har jag fortfarande inte, ett landställe. Så fick jag en miljon skulle jag lägga det på ett lantställe.
Andra läser om

Dousa (M): Sparandet är inte bara ekonomi – det är ideologi
När andra tonåringar lade sparpengarna på moped eller Magalufresa satt bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin ... Läs mer

Stormigt ekonomiskt läge – räkna med mer turbulens framöver
Det är turbulent i världen just nu – inte minst på de finansiella marknaderna. Trumps nya tullpolitik, ökande ... Läs mer

Fortsatt skakigt ekonomiskt läge – så kan sparandet påverkas
Världens finansmarknader präglas av osäkerhet efter Trumps tullpolitik, svagare tillväxtutsikter och stigande ... Läs mer