Gå till innehåll

Spara aktivt.

Många av våra kunder är intresserade av att spara i fonder och aktier, men behöver lite guidning på vägen. 

Här berättar Joakim, 36 år, om vad han är ute efter när det gäller sparande och vår ekonom ger sin syn på ett sparande som kan passa honom.

Hej Joakim, hur sparar du?

kontakta oss

– Jag har en del sparande i dag, buffert på sparkonto, tjänstepension och lite fonder. Men jag skulle vilja spara mer aktivt och lägga en större del i fonder och aktier. 

Varför sparar du?

– Dels för att ha en buffert om något händer, framför allt med huset. Dels för tryggheten, både för familjen och mig själv.

Vad är viktigt för dig?

–  Jag tycker att det är intressant med aktier men kan behöva lite guidning. Har läst en del om investerings­sparkonto, som jag tror passar. Jag vill kunna välja som jag vill, byta fonder och handla med aktier. Jag vill ha överblick och struktur, och gärna bra, enkla tips på vägen.

Skandias kommentar

kontakta oss

Om Joakim vill spara i fonder, aktier eller andra värdepapper ska han först välja skalet, t.ex. investeringssparkonto (ISK) som är ett smidigt konto för ett långsiktigt sparande.

Fonder

  • Sparande i fonder görs med fördel månadsvis. På så sätt köper Joakim fler andelar när fonden gått ner och får lite färre när den gått upp.
  • Det är viktigt att ha koll på avgifterna, det finns fonder med köp- och säljavgifter. Om Joakim har tänkt att vara aktiv och byta ofta är det bättre att välja fonder som inte har det.

Aktier

  • När Joakim handlar med aktier betalar han courtage vid varje köp och försäljning. Han måste köpa när priset är "rätt" på ett helt annat sätt än när man handlar med fonder.
  • Att köpa och sälja gör Joakim enkelt när han har loggat in, det svåra är att välja rätt aktie vid rätt tidpunkt!

Att inte lägga alla ägg i samma korg är viktigt. Joakim bör sprida sparandet på olika marknader och branscher för att sänka risken och öka möjligheterna till avkastning. Det gäller oavsett om han sparar i fonder eller aktier.

Mattias Munter, ekonom på Skandia

Har du inget konto hos oss än?

Investeringssparkonto (ISK) är ett smidigt konto för att spara i fonder, aktier och andra värdepapper. Om du inte är kund än blir du det på vägen. Läs mer om ISK.

  • Inget deklarationskrångel
  • 0,42 % i årlig schablonskatt (2016)
  • Kontot kostar ingenting och du kan ta ut dina pengar när du vill
Öppna ISK
Fondlistan

Ta en titt på vårt sortiment

  • Värdepapper på Nasdaq, NGM och NDX
  • Mer än 800 fonder i ett av marknadens bredaste fondsortimentet
  • Ett 100-tal av dessa är särskilt utvalda och kvalitetssäkrade
Vårt fondutbud

Vi hjälper dig att få fart på sparandet

kontakta oss 0771-55 55 05

Ring och prata med våra sparexperter direkt eller boka tid för rådgivning.

Boka tid med en sparexpert

Informationen på denna sidan är av generell karaktär och ska inte betraktas som ett råd inför tilltänkta investeringar eller andra transaktioner. Du kan alltid få råd om placeringar anpassade efter din situation från en rådgivare i Skandia. Tänk på att en placering i finansiella instrument, så som t.ex. aktier eller fonder, alltid är förknippat med ett ekonomiskt risktagande. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.