Gå till innehåll

Så sparar du skatteåterbäringen

Får du pengar tillbaka på skatten? Har du deklarerat elektroniskt kan du ha pengarna på kontot redan andra veckan i juni. Men vad kommer du att göra med pengarna? Här listar vi några smarta sätt att spara dem för dig som är ekonomisk.

Förra året fick cirka 3,7 miljoner svenskar tillbaka nära 30 miljarder kronor på skatten. I snitt blev det drygt 8 000 kronor per person. Förr spenderade gemene man dessa extrapengar på nöjen, resor och konsumtion.

Men sedan pengarna började betalas ut före sommaren har den bilden förändrats. Allt fler uppger att de hellre sparar pengarna nu. Enligt en färsk Sifoundersökning uppger endast 14 procent att de kommer använda pengarna till vardagskonsumtion. Motsvarande siffra 2006 var 32 procent.

Istället uppger dubbelt så många nu jämfört med för 10 år sedan att de kommer spara långsiktigt.

Vad sparar vi till – och hur gör vi det bäst?

Här berättar Maria Westberg Jonsson, rådgivare på Skandia, hur vi bör tänka utifrån vad vi väljer att göra med skatteåtebäringen.

1. Skaffa en buffert

Har du ingen buffert sparad, så är det läge att sätta undan en del av pengarna på ett sparkonto. Att ha en buffert gör att du klarar oförutsedda utgifter, eller har marginaler om du skulle bli sjuk eller arbetslös. En bra buffert är för de flesta 2-3 månadslöner.

2. Starta ett månadssparande

Om du redan har en buffert kan du satsa på ett långsiktigt sparande i aktie- eller blandfonder. Har du inte redan ett månadssparande är det här det perfekta tillfället att börja - att sätta in en större klumpsumma ger dig en kickstart på kontot. Börja månadsspara i fonder i dag.

3. Betala uppskovet på bostaden

Det här kan vara ett smart alternativ för dig som gjort vinst på bostaden. Räntan på uppskovet på vinsten motsvarar 3,25 procent avdragsgill bankränta. Jämför gärna den med räntan på ditt bolån och du ser att skillnaden just nu förmodligen är det dubbla. Här kan du betala av och slippa onödigt hög ränta.

4 Spara till pensionen

Ligger du efter med pensionen? Vill du använda pengarna till ett långsiktigt sparande är rådet att göra en extra insättning i en kapitalförsäkring, där du bör ha ditt pensionssparande. Eller om du har en ISK, där du har möjlighet att göra en extra insättning. Spara till pensionen.

5. Bokat vintersemestern?

Har du redan planerat för drömresan och den ska betalas är det sparkonto som gäller. Beroende på hur länge du ska spara pengarna kan du binda dem och då få en något bättre ränta. Samtidigt blir motståndet större att nalla på kapitalet!

6. Spara till barnen

Den stora frågan är om du ska spara i barnets namn eller inte? Rådet är att inte spara i barnets namn. För gör du det kommer de automatiskt åt pengarna när de är 18 år. Risken finns då att de kan försvinna väldigt snabbt på saker som föräldrarna inte tänkt. Spara istället i eget namn, men döp kontot till barnets namn, till exempel. Med hjälp av en gåvoförsäkring bestämmer du som givare när pengarna ska betalas ut. Spara till barn.

Experternas bästa spartips

Vill du också få möjlighet till bättre avkastning än på sparkontot?

Våra ekonomer Maria Landeborn och Mattias Munter har guidat många kunder i spardjungeln och nu ger de sina bästa tips.

Få koll på sparandet