Guide: Så kan du "krissäkra" din pension – och vinna tusenlappar
Flera tusenlappar mindre i månaden – så stor kan pensionseffekten av den nuvarande ekonomiska krisen bli. Så påverkas du som 60-talist,70-talist, 80-talist eller 90-talist enligt våra beräkningar - och så gör du för att skapa en bättre grund för pensionen - trots turbulent ekonomi.
I snitt 2 000 kronor mindre i månaden – så påverkar dagens ekonomiska kris de framtida pensionerna. Det visar vår nya rapport där vi räknat på effekten för fyra olika generationer.
Värst drabbas den yngsta generationen, 90-talisterna, som enligt beräkningarna kan tappa hela 3200 kronor per månad. Som 70-talist kan du samtidigt få räkna med hela 1 750 kronor mindre i månaden.
– Under de fyra senaste åren har samhället, ekonomin och vi som individer påverkats av yttre faktorer i en omfattning som de flesta av oss aldrig tidigare upplevt, säger vår pensionsekonom Mattias Munter och tillägger:
– Konjunkturinstitutet spår som en konsekvens att vi snart kan vara tillbaka på motsvarande 2014 års lönenivåer, vilket innebär åtta, nio år av förlorad löneutveckling. Inte nog med att vi fått högre kostnader i vardagen, det gräver också hål i de framtida pensionerna vilket vår rapport visar.
Tipsen till dig - baserat på ålder
Så, vilka verktyg finns då för att hantera situationen?
– Spara mer eller jobba längre, det är alternativen som finns, konstaterar Mattias.
– Kraften i att jobba längre är enorm och kan kompensera i alla våra scenarier. Men det är samtidigt svårt att veta om man kan, får eller orkar jobba längre om man så behöver, säger Mattias och tillägger:
– Jag rekommenderar därför alla att spara åtminstone lite pengar till sin pension varje månad för att på så vis ge sig själv en större flexibilitet och trygghet när pensionen närmar sig.
60-talist: Så kan du "krissäkra" din pension
Att jobba ett extra arbetsår på deltid 75 procent, skulle för dig som 60-talist innebära att du kan landa på totalt 1 900 kronor mer i pension per månad. Ett privat pensionssparande på 1 600 kr per månad med start 2023 skulle innebära att du kan minska den negativa effekten, men inte helt, och få 150 kronor mindre i månaden.
Mattias 3 snabba till dig som 60-talist:
- Skaffa helhetsbild över din pension, enklast via minPension.se.
- Se över risknivån i de delar som är kopplade till börsen.
- Spara och planera för ett långt och aktivt liv som pensionär.
Planerar du att gå i pension om 5–10 år? Perfekt! Vi har listat 5 områden som påverkar din pension och hjälper dig att skapa de bästa förutsättningarna för din framtid.
70-talist: Så kan du "krissäkra" din pension
Att jobba ett extra arbetsår på deltid 75 procent, skulle för dig som 70-talist innebära att du kan landa på totalt 1 800 kronor mer i pension per månad. Ett privat pensionssparande på 1 600 kr per månad med start 2023 skulle innebära att du kan få 350 kronor mer i månaden.
Mattias 3 snabba till dig som 70-talist:
- Skaffa överblick.
Se över tjänstepensionen och gör aktiva val för hur pengarna ska förvaltas och vilket försäkringsskydd du behöver för familjen. - Fortsätt med månadssparandet.
Även i turbulenta tider. Regelbundet månadssparande i både upp- och nedgång med en väl anpassad risknivå är bäst för de flesta. Kom igång med ett månadssparande här - och se vad det kan ge! - Om du har hög lön, löneväxla.
Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att sätta av en viss del av din lön innan skatt till pension. Det kan vara ett bra sätt att öka din pension om du tjänar lite mer. Läs mer om hur löneväxling fungerar - och se om du tjänar på det här!
80-talist: Så kan du "krissäkra" din pension
Att jobba ett extra arbetsår på deltid 75 procent, skulle för dig som 80-talist innebära att du kan landa på totalt 1 200 kronor mer i pension per månad. Ett privat pensionssparande på 1 600 kr per månad med start 2023 skulle innebära att du kan få 1 800 kronor mer i månaden.
Mattias 3 snabba till dig som 80-talist:
- Skaffa överblick.
Se över tjänstepensionen och gör aktiva val för hur pengarna ska förvaltas och vilket försäkringsskydd du behöver för familjen. - Fortsätt med månadssparandet.
Även i turbulenta tider. Regelbundet månadssparande i både upp- och nedgång med en väl anpassad risknivå är bäst för de flesta. Kom igång med ett månadssparande här - och se vad det kan ge! - Om du har hög lön, löneväxla.
Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att sätta av en viss del av din lön innan skatt till pension. Det kan vara ett bra sätt att öka din pension om du tjänar lite mer. Läs mer om hur löneväxling fungerar - och se om du tjänar på det här!
90-talist: Så kan du "krissäkra" din pension
Att jobba ett extra arbetsår på deltid 75 procent, skulle för dig som 90-talist innebära att du kan gå plus minus noll. Ett privat pensionssparande på 1 600 kr per månad med start 2023 skulle innebära att du kan få hela 3 100 kronor mer i månaden.
Mattias 3 snabba till dig som 90-talist
- Kom igång med karriären
Det viktigaste pensionsbeslutet du kan ta i den här åldern är när du börjar arbeta och bygga den framtida pensionen - varje år av arbete räknas till pensionen. - Se till att ha tjänstepension
Så länge du arbetar med tjänstepension så kommer ditt pensionskapital att stärkas av nya inbetalningar. Se över ditt tjänstepensionssparande - börja här! - Starta ett eget sparande
Regelbundet månadssparande i både upp- och nedgång med en väl anpassad risknivå är bäst för de flesta. Kom igång med ett månadssparande här - och se vad det kan ge!
För dig som redan gått i pension
För dig som redan gått i pension kan dock kortsiktig börsturbulens faktiskt gå ganska obemärkt förbi, enligt Mattias.
– I första hand kan det leda till att pensionsutbetalningarna inte höjs de närmaste åren. En sämre inkomstutveckling i Sverige kan dock leda till lägre allmän pension framöver, säger han och tillägger:
– För de flesta kommer det snarare att handla om ökade kostnader för el, drivmedel, mat med mera vilket kommer att bli kännbart för alla hushåll, men beroende på hur stor del av just din pension som är kopplad till börsen så ökar förstås risken för en skakigare resa för utbetalningarna. Det kan vara värt att påminna om att utbetalningarnas storlek normalt bestäms en gång per år.
Vanligt misstag för dig 65+
Ett vanligt misstag många gör är att sänka risken för mycket och för tidigt i den delen av sitt pensionssparande man kan styra själv över. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen.
– Självklart ska du inte spekulera vilt med ditt pensionskapital. Men det kan ofta vara klokt att ha kvar ett ben på aktiemarknaden även under utbetalningstiden. Det blir samtidigt grundförutsättningen för stigande pensionsutbetalningar som åtminstone kan ge chansen att hänga med prisutvecklingen för allt roligt man vill göra som pensionär.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Vår pensionscoach hjälpte Annika räta ut sina frågetecken: ”Jag är jättenöjd”
Inför pensionen är det vanligt med en del frågor. Annika de la Motte tog hjälp av vår pensionscoach, en kostnadsfri, ... Läs mer
Sugen på att komma igång med ett sparande? Bästa tipsen till dig
Du är ung och taggad, i slutet av gymnasiestudierna eller kanske precis i början av nästa kapitel i livet där planer på ... Läs mer
5 smarta tips: Öka ditt företags lönsamhet - med hjälp av tjänstepensionen
Kampen om kompetenta medarbetare är knivskarp och för ditt företag gäller det att kunna erbjuda bra förmåner och visa ... Läs mer
Gudie: Så höjer du din pension – baserat på din generation
Vilka är dina mål för livet efter karriären? Än finns gott om tid att påverka. Här ger vår pensionsekonom Mattias ... Läs mer
Checklista: Här är 5 smarta pensionsval
Oavsett om du har lång eller kort tid kvar till pensionen så är det viktigt att skapa en bra grund för framtiden. Från ... Läs mer