Gå till innehåll

Stressigt innan sommaren? Lugn! Så här hinner du

Tiden innan sommarsemestern är ofta en hektisk tid - både på jobbet och privat. Hur får du till ett bra avslut, så att du kan koppla av i sommar? Hur hittar du positiv energi och kraft? Här är psykologens tips till chefer och ledare – jo, den här texten hinner du läsa!

Glass

Sommarsemestern är en tid som de flesta ser fram emot och hoppas ska ge både återhämtning och avkoppling. Men precis innan semestern kan det ofta bli lite väl intensivt med mycket som ska bli klart innan alla försvinner bort från arbetsplatsen, ofta i kombination med att det sker mycket i privatlivet. För att orka gäller det att våga prioritera – och då inte prioritera bort återhämtning, vi behöver den för att för att lättare klara av en stressig period.

– Många jobbar på alldeles för hårt inför semestern och får ägna första delen av semestern till återhämtning på en nivå som de kanske inte hade önskat, säger Marie Bremberg, legitimerad psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Här är Maries tips för att få ett bra avslut innan sommaren

1. Prioritera inför semestern

Är din plan realistisk gällande hur mycket du kan hinna med både på jobbet och privat? Försök att avsluta eller skjuta upp arbetsuppgifter som kan vänta till efter semestern. Försök prioritera tid att följa upp med dina medarbetare, summera och visa uppskattning över deras prestationer. Att ge tid för detta brukar medföra både kontroll och en positiv känsla som ni tillsammans kan ha med er inför hösten.

2. Ta tid för återhämtning

Se till att ta tid till återhämtning inför semestern och i hektiska perioder. Då orkar vi mer. Återhämtning sker genom att vi varierar våra aktiviteter och vårt tempo och är något vi behöver dagligen för att få balans. Vilka aktiviteter ger dig glädje och avkoppling och finns de med i planeringen? Öva på att sakta ned då vi ofta börjar skynda oss när vi blir stressade, vilket ökar stressen ytterligare. 

3. Gör en återgångslista

Skriv ned vad du ska prioritera när du återvänder till jobbet. Detta hjälper dig att verkligen släppa tankarna på arbete under semestern

4. Sätt regler för mailen

Var tydlig med om du kommer att läsa mejl under ledigheten. Skriv ett autosvar eller meddela kollegor om din mejlhantering. Ge dig själv en paus från att ha koll på allt som händer på jobbet under semestern. Stäng av arbetsrelaterade e-postmeddelanden och fokusera på att vara närvarande i nuet. Om du måste ha viss översyn, planera in specifika tider för detta så att det inte tar över hela semestern.

5. Planera återgången från semester

Om möjligt, börja arbeta igen mitt i veckan i stället för att börja på en måndag. Detta blir ofta en mjukare övergång och kan göra att det inte känns lika tufft att komma åter till jobbet. Undvik att ha för mycket inbokat de första dagarna så att du har tid att få en överblick och prioritera inför hösten.

6. Ha inte för mycket planer under semestern

Ge dig själv tillstånd att ha dagar då du inte gör så mycket på semestern. Variation och att ha koll på tempot är viktigt även när vi är lediga.

7. Fokusera på vad du tycker om

Stanna upp och fundera över vad du skulle vilja minnas när sommaren är över. Vad ger dig verklig glädje och uppfyller dina behov? Fastna inte i vad andra lägger upp på sociala medier.

Få ett friskare företag

Vi är ensamma i Sverige om vår Hälsokedja – försäkringar och kompletterande tjänster som bidrar till friskare medarbetare och ökad lönsamhet.

Det här får du hos oss

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet