Gå till innehåll

Mats Sundin: Hitta ”avknappen” och få hälsoeffekt över tid

Efter 18 år och över 500 mål i NHL lämnade Mats Sundin hockeykarriären i Kanada bakom sig. Idag är han hälsoentreprenör och brinner för frågan hur vi ska hålla i karriären och genom livet. Här ger han tipset som kan få dig att längta till nästa träning. Och kanske viktigast av allt, hur hittar vi den där ”avknappen” som är så viktig för vår återhämtning?

Mats Sundin pratar om vikten av att stänga av helt, när han gästar vår hälsopodd Hur är läget egentligen?. Lyssna på hela samtalet i spelaren ovan.

– Vi letar oftast efter något väldigt avancerat och speciellt när det gäller hälsa. Vi vill gärna ha en snabb ”quick fix”. Men sen är det faktiskt ganska enkla medel som kanske är det absolut bästa, det konstaterar hockeylegendaren Mats Sundin när han gästar vår hälsopodd Hur är läget egentligen?. 

Sedan fyra år tillbaka satsar Mats på att ge företag verktyg att stärka personalens hälsa, och har grundat IMR (Institutet för Människor i Rörelse). Ett företag som hjälper bolag och chefer att öka hälsan och engagemanget bland medarbetarna.

Hans huvudbudskap är enkelt men kraftfullt: vardagsmotion är en av grundstenarna för ett mer hälsosamt liv.

– Det kanske inte handlar om att gå till gymmet utan om att fundera på: ”Hur jag tar mig till jobbet och hur tar jag mig från jobbet och när får jag in den här tiden att faktiskt ta hand om mig själv i min vardag?” säger han.

Smart träningstips

Dessutom bjuder Mats på ett tips som kan få dig att längta efter nästa träningstillfälle: att ta det lite lugnare mot slutet av träningspasset. Speciellt om du gör någonting som är väldigt jobbigt.

– Då ska man dra ner lite grann på tempot mot slutet, så att man tycker att det där var inte så jobbigt utan det där kan jag göra igen. Det behöver inte vara imorgon, men jag kan göra det i övermorgon, så man får längta lite också och tycker att det är skönt, säger han.

Hitta din avknapp

En annan viktig aspekt av vårt välmående är den psykiska hälsan. Även om kortvarig stress kan hjälpa oss att hantera situationer är en långvarig negativa stress inte bra över tid.

Mats framhåller vikten av vad han kallar för ”avknappen”. I en tid då vi är lite uppkopplade hela tiden, och där jobb och fritid lätt flyter ihop, då behöver man stänga av helt ibland. Kanske vila, ta en promenad, vara i nuet, för att på så sätt nå en långvarig hälsoeffekt.

Så hur hittar man då sin avknapp? Det skiljer sig från person till person, Mats delar med sig av sin personliga rutin:

– Det är väldigt individuellt, vad jag försöker göra nu är verkligen att lägga bort min mobil när jag väl kommer hem. Då blir jag mycket mer i nuet och kan fokusera om jag bara lägger mig och vilar eller om jag tar en promenad eller umgås med min familj och mina barn, säger han.

Lyssna på hela samtalet med Mats Sundin i vår hälsopodd Hur är läget egentligen?

Få nya avsnitt automatiskt i din mobil prenumerera till exempel via Spotify eller Apple Podcasts.

Tips! Du vet väl att vi också har en sparpodd: En påse pengar

Hjärta

Hälsoslussen

Få hjälp och råd för att må bättre. Du kan till exempel få hjälp med samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. ​​

Du kan kontakta Hälsoslussen alla dagar.

 
Till Hälsoslussen

Andra läser också om

Fler nyheter