Gå till innehåll

Succéförfattaren David JP Phillips bästa råd för ett hälsosammare liv 

Att uppnå balans mellan de sex substanserna som påverkar vår hälsa och välbefinnande kan vara avgörande för att skapa en harmonisk livsstil. David JP Phillips delar insikter och praktiska råd om hur man kan hantera dessa substanser för att uppnå ett hälsosamt och lyckligt liv.

Lyssna på hela samtalet med David JP Phillips i vår podd "Hur är läget egentligen?" i klippet ovan.

Det finns mycket att tjäna om man lär sig mer om substanserna i sin hjärna. Kroppens viktiga signalsubstanser är också avgörande för att bli vårt mentalt bästa jag – både på jobbet och privat. Det menar  David JP Phillips, en framgångsrik föreläsare och författare, vars senaste bok ”6 substanser som förändrar ditt liv” har släppts i 28 länder.

– Om du höjer ditt testosteron innan till exempel en jobbintervju så har du större chans att få jobbet. Testosteron kan skapa en upplevelse utav att du känner dig tryggare, säkrare och kaxigare, säger han i vår podd En påse pengar.

Enkla knepet för att stressa ner

De substanser som spelar en nyckelroll för vårt välmående är: dopamin, testosteron, kortisol, oxytocin, endorfiner och serotonin. Var och en av substanserna har olika roller i vår hjärna och påverkar oss på olika sätt, berättar David.

Dopamin, en substans som är kopplad till vår drivkraft, är en nyckelkomponent för motivation. David förklarar att dagens samhälle ger oss snabba dopaminpåslag, som när vi scrollar på sociala medier, vilket kan leda till att vi prioriterar att få enkla dopaminpåslag från exempelvis skärmar över att utföra fysisk aktivitet.

– Hjärnan är funtad på det sättet att den vill spendera så liten energi för så mycket resultat som möjligt. Det är därför 96 procent tar rulltrappan i stället för fysiska trappan eller ligger hemma på soffan framför att till exempel laga terrassen eller göra klart listerna i köket.

En vital substans som dock kan vara farlig i överflöd är kortisol. Långvarig hög nivå av kortisol kan påverka humöret, kreativiteten och till och med den fysiska hälsan negativt. Att reducera långvarig stress och därmed halten kortisol i kroppen är avgörande för att främja en bättre balans i övriga substanser.

– Vi ser från studier att mobiltelefoner påverkar oss. En liten grej man kan göra för att sänka sina kortisolnivåer är att lämna sin telefon i ett annat rum. Den lilla detaljen kan göra att dina nivåer går ner avsevärt, säger David.

Oxytocin, förknippad med anknytning och relationer, har även kopplingar till stressreduktion. Genom enklare handlingar som längre kramar eller ögonkontakt kan vi frigöra oxytocin och känna oss mer närvarande och lugna, vilket är värdefullt i stressiga situationer.

Substanser för lycka och framgång

Testosteron är inte bara ett könshormon utan spelar också en viktig roll för vårt självförtroende och kan påverka vår känsla av tillit och framgång, oavsett kön.

Endorfiner, liknande morfin i effekt men mindre potent, utlöses exempelvis vid skratt och träning. Denna substans ger oss positiva känslor och kan hjälpa till att göra livet mer glädjefyllt.

– Du kan ge dig själv små doser av endorfin genom träning, att le eller att skratta, säger David.

En annan substans som är kopplad till humör är serotonin. Substansen kan påverkas genom sociala interaktioner och positiva erfarenheter. En högre känsla av social status kan öka serotonin och därmed bidra till ett mer tillfredsställande humör.

Att finna balansen mellan dessa substanser för att främja välmående är nyckeln. Det handlar om att minska långvarig stress, prioritera sömn, motion och näring samt att vara medveten om hur våra tankar och beteenden påverkas av dessa substanser.

David JP Phillips 5 råd för ett hälsosammare liv

1. Stresskartläggning

Kartlägg och reducera stress. Genom att identifiera och minska stressfaktorer i vardagen kan du förbättra din mentala och fysiska hälsa avsevärt.

2. Prioritera sömn och träning

Att ha en regelbunden sömncykel och att få in träning i vardagen är avgörande för välbefinnandet. Genom att prioritera en hälsosam sömnrytm och fysisk aktivitet kan du förbättra både din mentala och fysiska hälsa.

3. Skifta fokus

David uppmuntrar till att vara medveten om de frågor vi ställer oss själva. Genom att skifta fokus från ett negativt till ett positivt perspektiv kan vi påverka vårt välbefinnande.

4. Sociala interaktioner

Att skapa och upprätthålla sociala relationer är nyckeln till främjandet av oxytocin och serotonin. Genom att utföra omtänksamma och sociala aktiviteter ökar vårt välbefinnande.  

5. Meditation

David betonar meditationens positiva inverkan på vårt mentala tillstånd. Att lägga tid på meditation kan hjälpa till att hantera stress och främja inre frid.

 

Så kan du som chef använda David JP Phillips tips

  • Stressade anställda? Fråga respektive medarbetare vad det är som stressar dem och arbeta tillsammans fram en lösning.
  • Vid arbetsuppgifter som uppleves som stressande – ändra perspektiv på uppgiften till något som kan bli motiverande och försök förändra tankemönstret från ett ”måste” till ett ”jag vill”.
  • Lämna telefonen utanför mötesrummet för att lättare kunna fokusera på mötet och deltagarna.
  • Klumpa ihop arbetsuppgifter. Avsätt de sista 10:e minuterna varje timme till att svara på mejl i stället för att låta dem pocka på din uppmärksamhet hela tiden.
  • Lägg tid på att få ihop teamet. Oxytocins mörka baksida är anställda kan skapa anknytning genom en gemensam negativ inställning till något eller någon. Som ledare handlar det om att vända den negativa trenden och fokusera på att skapa ett team som hjälper varandra och som lyssnar och bryr sig om varandra.

 

Kalkylator

Vad kostar ohälsa och sjukskrivningar på ditt företag?

Det kan bli kostsamt när en medarbetare, eller du som ägare av ett företag, drabbas av ohälsa. Det är därför viktigt att erbjuda stöd i tid eftersom sjuknärvaro med nedsatt prestation som följd ökar risken för framtida sjukskrivningar.

Räkna med vår hälsokalkylator

Andra läser också om

Fler nyheter