Gå till innehåll

5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen

Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och gemenskap men som ibland leder till stress och höga krav. Här är några tipsen som hjälper dig att njuta av juletiden, i lugn och ro.

– Det är vanligt att det är mycket som ska bli klart på jobbet inför det nya året, samtidigt som man ska hinna med alla privata åtaganden med förberedelser inför jul, träffa vänner och gå på jobbets julfest varvid många faktiskt känner sig stressade, säger Marie Bremberg, legitimerad psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.  

 – Ofta ställer stressen inte till några större bekymmer om den är under en begränsad tid men ibland kan det vara viktigt att stanna upp och se om det går att få mer balans, tillägger hon. 

Här är 5 tips från psykologen för att undvika stress vid jul

1. Planera i förväg

Att ha en tydlig plan för julen kan minska stressen avsevärt. Skapa en lista över uppgifter och aktiviteter som behöver göras och fördela dem över tid – både på jobbet och privat. 

Genom att planera i förväg kan du undvika att känna dig överväldigad och ha bättre kontroll över situationen. Dessutom märker du om du behöver be om hjälp eller kanske flytta på något.  

Glöm inte att också göra en plan för vad det är du ska göra efter ledigheten så slipper du tänka på det när du är ledig.  

2. Sätt realistiska förväntningar

En vanlig källa till stress under julen är att ha för höga förväntningar på sig själv eller andra. Var snäll mot dig själv och påminn dig om att du inte behöver vara perfekt eller göra allt själv. Var realistisk med vad du kan åstadkomma och våga göra förändringar om du inte trivts med tidigare traditioner.  

3. Glöm inte att pausa

Återhämtning sker ofta genom att vi varierar våra aktiviteter och vårt tempo och är något vi behöver dagligen för att få balans. Vilka aktiviteter ger dig glädje och avkoppling och finns de med i planeringen? Öva på att sakta ned då vi ofta börjar skynda oss när vi blir stressade, vilket ökar stressen ytterligare.  

4. Hantera förväntningar och konflikter

Familjesammankomster kan ibland leda till konflikter och spänningar speciellt om flera deltagare är stressade. Om man vet att detta brukar hända är det viktigt att våga tala med varandra om vilka förväntningar och behov man har redan innan jul.  

Kommunicera öppet och tydligt med familjemedlemmar om dina gränser och förväntningar och försök att vara lyhörd och empatisk gentemot andras.   

5. Fokusera på det som är viktigt

Ibland kan vi bli så upptagna med att organisera och fixa inför julen att vi glömmer bort det som vi tycker är viktigt. Stanna upp och fundera över vad du skulle tycka var värdefullt att kunna se tillbaka på när julen är över. Vad gör julen speciell för dig? Finns det något som behöver få extra uppmärksamhet?  

 

Hjärta

Hälsoslussen

Få hjälp och råd för att må bättre. Du kan till exempel få hjälp med samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. ​​

Du kan kontakta Hälsoslussen alla dagar.

 
Till Hälsoslussen

Andra läser också om

Fler nyheter