Gå till innehåll

Skodrottningen Cecilia Blankens: “Jag brukar fira lill-födelsedagar varje fredag”

Hon är entreprenören och influencern som väljer att gasa när andra bromsar. Här berättar hon om drivkraften, hennes otippade knep för att stressa ner och ger dessutom sina tre bästa tips för entreprenörer.

Lyssna på hela samtalet med Cecilia Blankens i vår podd ovan.

Startskottet för skoföretaget Blankens började när skoälskaren Cecilia Blankens tyckte sig se en lucka på marknaden riktigt bra skor i en tillgänglig prisklass. Med en stor passion för produkten och en ostoppbar drivkraft var idén om att starta ett eget företag född. 

Jag har alltid älskat skor och jag tyckte att det var konstigt att det bara fanns billiga och dåliga skor eller jättedyra skor. Det fanns ingenting mitt emellan. Jag tänkte på vilken möjlighet det måste finnas att det är fler än jag som älskar skor och vill kunna köpa de där Prada-skorna, men som inte har råd, säger Cecilia i vår podd En påse pengar.

Sagt och gjort, år 2014 gjorde skoföretaget entré på marknaden och Cecilia lyckades konvertera en lojal följarskara till köpare. Företaget växer stadigt och år 2022 hade de över 14 miljoner i intäkter. De utökade även verksamheten till att också börja sälja väskor. För den obotliga optimisten Cecilia har nyckeln till framgången kretsat kring hennes passion för produkten. 

För mig skulle det vara helt omöjligt att driva ett företag utan att ha en känsla av besatthet för produkten. Det krävs att man är sugen även när man vaknar två på natten och får en idé, säger Cecilia.

Hungriga vargar jagar bäst  

Med många bollar i luften kan det vara svårt att hinna med allt som ska göras. För Cecilia blir det därför viktigt att sätta tydliga och nåbara mål för att komma framåt, och hon beskriver själv att hon arbetar som bäst när kniven är mot strupen.  

Jag drivs av att ha någonting som jagar mig. Jag jobbar mycket bättre under press än om jag har för lite att göra, då går jag i stället ner i tempo. Min mamma sa alltid ”hungriga vargar jagar bäst” när jag var liten, och det fastnade hos mig, säger Cecilia.  

För att balansera upp det stressiga livet som egenföretagare har hon dock infört några stunder i vardagen för att ge själen ro, som att varje fredag ha ett speciellt litet firande. 

Jag brukar fira lilla födelsedagar varje fredag och det är för att ge mig själv ett litet break. Jag förväntar mig ganska mycket av mig själv, så på fredagar så brukar jag unna mig att bara tänka bra saker, säger hon och fortsätter: 

Det betyder inte att jag ligger hemma och rullar tummarna varje fredag, men det är ett annat tempo. Det är lite semesterkänsla på något sätt, och ett bra sätt att påminna mig om att vara snäll mot mig själv. 

Cecilia Blankens 3 bästa entreprenörs tips

1. Ta första steget

Det är väldigt många som har idéer. Men det är inte så många som faktiskt genomför dem. Så bara genom att man har tagit första steget har man väldigt goda chanser att lyckas.  

2. Fastna inte i risktänk

Riskanalysera inte för mycket. Då blir det lätt att man fastnar på alla hinder som dyker upp. Man får bara göra och lösa problemen när de dyker upp. 

3. Hitta det du brinner för

Satsa på någonting som du verkligen är engagerad i och som du bryr dig om. Du kommer bli så besatt av din idé att du gör allt som krävs för att lyckas.  

 

Lyssna på hela samtalet med Cecilia Blankens i vår podd (och glöm inte att börja prenumerera så du inte missar nästa avsnitt!) – Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten

Sök hjälp via Hälsoslussen

Har din medarbetare vårdförsäkring eller hälso­försäkring via jobbet hos oss?

  • Din medarbetare kan få snabb hjälp och vård
  • Snabb kontakt med en hälso- och rehabvägledare
  • Få råd och stöd om hur du kan hjälpa en medarbetare via hälsoförsäkringen

Till Hälsoslussen

Andra läser också om

Fler nyheter