Gå till innehåll

”Fantastiskt att den här hjälpen finns”

Hon har haft ledande befattningar i över 20 år och alltid älskat sitt jobb. Men plötsligt en dag tog det stopp för Eva Antonelius. Kroppen orkade inte mer. Nu berättar Eva om sin resa tillbaka och hjälpen hon fått från Skandias hälsoförsäkring. – Jag är oerhört tacksam!

Eva

År 2017 fick Eva Antonelius sitt drömjobb som marknadschef. Men allt blev inte som hon hoppats.

– Jag jobbade 60-80 timmar i veckan och började sova allt sämre. När det var som värst plockade jag bort både träning, lunch och att umgås med vänner och familj, berättar Eva.

Hittade inte hem

På kvällen när barnen lämnats på sina aktiviteter, jobbade Eva Antonelius vidare hemma vid köksbordet i samma frenetiska tempo. Hon fick allt svårare att tänka klart och prioritera.

Allt kändes lika viktigt.

– Jag hade alla varningssignaler. Vi har tjänstepension i Skandia via jobbet och där finns en hälsoförsäkring som gör det enkelt att kontakta Skandias Hälsosluss. Jag tänkte att det bara var tillfälligt och att allt skulle ordna sig bara det blev semester. Så här i efterhand borde jag naturligtvis ha tagit kontakt med Hälsoslussen i ett tidigare stadie för att få råd, coachning och hjälp.

 

 

Snabb hjälp

Det hann aldrig gå så långt som till semester. Plötsligt en dag i bilen hittade Eva inte längre hem.

– Kroppen stängde helt av. Det var en fruktansvärd känsla, minns hon.

Via Hälsoslussen fick Eva snabbt kontakt med en hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

– Första steget var vila. Efter en dryg månad började jag pigga på mig och kunde ta kortare promenader och började yoga och meditera.

Ökade stegvis

Fyra hela månader var Eva Antonelius sjukskriven – från mitten av juli till november 2019. Samtidigt tog hennes hälso- och rehabvägledare fram en återgångsplan tillsammans med Evas dåvarande chef och personalchef.

– Jag började med att jobba 25 procent och ökade därefter stegvis. I februari 2020 var jag tillbaka på 100 procent och det gick bra!

Det har nu gått en tid sedan kraschen och Eva berättar att hon mår bra. Hon har blivit bättre på att sätta gränser ”på ett ödmjukt sätt” och vågar idag både delegera och prioritera.

– Mina team har börjat se och använda mig på annat sätt. Som lagspelare sa jag tidigare oftast ja till allt. Den här resan har lärt mig otroligt mycket även privat. Idag vet jag bättre vad jag mår bra av, hur jag ska agera och vad som är rimligt.

 

 

”Oerhört tacksam”

Eva Antonelius berättar att hon är ”oerhört tacksam” för den hjälp hon fått.

– Det är fantastiskt att den här hjälpen finns. Sophiahemmet Rehab Center mappade in mig på helt rätt sätt med rätt personer som hade rätt kunskap och erfarenhet, berättar hon.

Eva berättar att hon haft ett helt rehabteam bakom sig, med samma personer som följde henne på hennes resa från sjukskrivning till heltidsarbete.

– De har hela tiden varit raka och tydliga. Jag behövde inte dra min historia flera gånger, vilket var skönt! Tack vare försäkringen på Skandia har jag fått all den här hjälpen! Jag hade inte kunnat önska mig något bättre. Det är en solskenshistoria som började halvknackigt men som fick en fint slut!

Evas råd till andra

  • Ta en första kontakt med hälsoslussen direkt så du kan få råd, coachning och hjälp.
  • Ignorera inte kroppens varningssignaler.
  • Stress är inte farligt, men glöm inte återhämtningen!

Evas råd till kollegor

  • Lyssna, fråga och prata.
  • Var uppmärksam på varningsklockor, när du ser förändrade beteenden.
  • Erbjud att hjälpa till.

Vill du också ha ett friskare företag?

  • Med rätt personalförmåner blir du en attraktiv arbetsgivare
  • Hälso­försäkring adderas kostnads­fritt när du tecknar vår sjuk­försäkring
  • Före­byggande hjälp utan att medarbetaren måste vara sjuk­skriven 
Jag vill ha ett friskare företag

 

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet