Gå till innehåll

Så sover du bättre på semestern – hjärnforskarens tips

Njuta av ledigheten, vakna utvilad varje morgon och ladda batterierna inför i höst. Låter det som en utopi? Här svarar hjärnforskaren Christian Benedict på fem frågor om semester och sömn.

Sommar och semester ska egentligen vara tid för återhämtning.

Men är det verkligen genom ständiga grillmiddagar och oändliga sovmornar vi bäst laddar våra batterier? Inte om vi ska tro Christian Benedict, docent i neurovetenskap och författare till boken ”Sömn, sömn, sömn” (Bonnier Fakta).

– Många kommer tillbaka till jobbet till och med tröttare än innan. Man känner att man behöver fem veckor till, säger han.

Av alla som kontaktar Skandias Hälsosluss har mer än hälften sömnsvårigheter. För lite sömn gör det svårare att lära sig nya saker och hantera stress i karriären.

– Därför är det så viktigt ta till vara på semestern och försöka vila ut, för att sedan kunna återvända med full styrka efter ledigheten, säger Christian Benedict.

Här svarar hjärnforskaren på fem frågor om hur vi sover bättre om natten på semestern.

1. Hur ska jag sova bättre på semestern?
– A och o är att behålla sina rutiner! Många överger sina inarbetade sömnvanor samma sekund som de går på semester. Jag hör ofta folk säga att ”nu när jag är ledig ska jag njuta!” och ”njutning” i det här fallet är ofta synonymt med tunga måltider och ökad alkoholkonsumtion – två saker som verkligen sätter käppar i hjulen för kroppens återhämtning. Jag förespråkar verkligen inte en ”tråkig semester”. Men det kanske går att leva lite mer ”lagom” även på sommaren – i alla fall om du verkligen önskar ladda dina batterier och höja kvalitén på din sömn.

– När vi reser och sover på ett nytt ställe, är ena hjärnhalvan mer vaken än den andra under djupsömnen. På så sätt är våra kroppar beredda på att hantera eventuella faror. Hur du kan reducera ”första natten-effekten”? Håll dig till dina rutiner! Försök att äta och sova på ungefär samma tider.

2. Tupplur på dagen – bra eller dåligt?
– Bra! Om du inte har svårt att somna på kvällen finns det inget som hindrar dig från en kort tupplur. En intressant studie från Schweiz har faktiskt visat att en långsamt pendlande hammock gynnar vår sömn.

3. Har du fler sömntips för lata dagar?
– Ett tips är att stänga fönstret och dra igen persiennerna på dagen och låt det stå öppet när du ska sova på natten. Använd öronproppar om du störs av nattljuden utomhus. Om det är för ljust i rummet – använd ögonmask. Om du svettas mycket på natten är det bra med lakan av material som kan andas, som bomull och linne.

– Testa också att ta en kort varm dusch 60-90 minuter innan du ska lägga dig! Det kan kännas varmt när du väl står i duschen, men så fort du stänger av vattnet och torkar dig kommer kroppen att kylas av. Att kyla ned kroppen efter en varm dag är en grundförutsättning för att du ska kunna sova bättre om natten.

4. Varför är det bra att hålla igång fysiskt även på semestern?
– Träning är bra för din sömn samtidigt som sömnen förbättrar din träningskapacitet, så det är en win win! Försök därför hålla igång med exempelvis löprundor och långpromenader även när du är ledig. Självklart bör du välja en motionsform som passar just din nivå. Och ansträng dig inte för mycket om det är väldigt varmt!

5. Något jag bör tänka på när semestern närmar sig sitt slut?
– Det är lätt att ”vända på dygnet” på sommaren och stanna uppe länge på kvällen och sova länge på morgonen. Även om hemestern i år sker i Sverige kan du drabbas av en form av ”jet lag”. Den nya dygnsrytmen kan bli ett problem när du ska tillbaka till jobbet. Ett minskat ljusintag på kvällen i kombination med mycket ljus och fysisk aktivitet på morgonen är ett bra sätt att ställa om vår inre klocka och börja anpassa kroppen någon vecka innan jobbet drar igång.

Hälsoförsäkring - Förebyggande insatser

Med Hälsoförsäkringen kan du få hjälp och råd om du känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen att bli sjukskriven. Om du redan är sjukskriven får du rehabiliteringshjälp för att snabbt komma tillbaka till arbetet.

Läs mer om vår Hälsoförsäkring

Andra läser också om

Fler nyheter