Gå till innehåll

”Fantastiskt att den här hjälpen finns”

Eva Antonelius har haft ledande befattningar i över 20 år och alltid älskat sitt jobb. Men plötsligt en dag tog det stopp. Kroppen orkade inte mer. I filmen delar Eva med sig av sin väg tillbaka och hjälpen hon fått från vår hälsoförsäkring. – Jag är otroligt tacksam!

År 2017 fick Eva Antonelius sitt drömjobb, ett jobb som hon älskar.

Men allt blev inte som hon hoppats. 

– Jag jobbade 60-80 timmar i veckan och började sova allt sämre. När det var som värst plockade jag bort både träning, lunch och att umgås med vänner och familj, berättar Eva.

På kvällen när barnen lämnats på sina aktiviteter, jobbade Eva Antonelius vidare hemma vid köksbordet i samma frenetiska tempo.

– Ett tag trodde jag att jag var en "superwoman" som klarade av allt. Det var familj, jobb, baka ekologiskt, kulturella aktiviteter och ett stort umgänge.  

Hittade inte hem

Eva fick allt svårare att tänka klart och prioritera. Allt kändes lika viktigt.

– Jag hade alla varningssignaler. Men jag tänkte att det bara var tillfälligt och att allt skulle ordna sig bara det blev semester. Så här i efterhand borde jag naturligtvis ha tagit kontakt med Hälsoslussen i ett tidigare stadie för att få råd, coachning och hjälp.

Det hann aldrig gå så långt som till semester. Plötsligt en dag i bilen hittade Eva inte längre hem.

– Det var en fruktansvärd känsla, minns hon.

Eva Antonelius berättar att hon har tjänstepension i Skandia via jobbet, där det ingår en hälsoförsäkring som gör det enkelt att kontakta Skandias Hälsosluss. Tack vare detta fick Eva snabbt kontakt med en hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center (SRC).

– Första steget var vila. Efter en dryg månad började jag pigga på mig och kunde ta kortare promenader och började yoga och meditera.

"Fantastisk hjälp"

Eva berättar att hon haft ett helt rehabteam bakom sig, med samma personer som följde henne på hennes resa från sjukskrivning till heltidsarbete. Hennes hälso- och rehabvägledare Johan Beckman på SRC arbetade fram en återgångsplan tillsammans med Evas dåvarande chef och personalchef.

– Det är fantastiskt att den här hjälpen finns. Utan Johan hade jag inte suttit här idag. De har hela tiden varit raka och tydliga. Jag behövde inte dra min historia flera gånger, vilket var skönt. Det är större än vad många tror och förstår. När kroppen helt stänger av klarar man inte riktigt av att göra det man måste på egen hand. 

– Jag hade inte kunnat önska mig något bättre. Det är en solskenshistoria som började halvknackigt men som fick en fint slut! 

Lärt sig mycket

Efter fyra månader var Eva Antonelius tillbaka på jobbet. Det har nu gått en tid sedan kraschen och Eva berättar att hon idag mår bra. Hon har blivit bättre på att sätta gränser ”på ett ödmjukt sätt” och vågar numera både delegera och prioritera.

– Mina team har börjat se och använda mig på annat sätt. Som lagspelare sa jag tidigare oftast ja till allt. Den här resan har lärt mig otroligt mycket även privat. Idag vet jag bättre vad jag mår bra av, hur jag ska agera och vad som är rimligt.

Evas råd till andra

  • Ta en första kontakt med hälsoslussen direkt så du kan få råd, coachning och hjälp.
  • Ignorera inte kroppens varningssignaler.
  • Stress är inte farligt, men glöm inte återhämtningen!

Evas råd till kollegor

  • Lyssna, fråga och prata.
  • Var uppmärksam på varningsklockor, när du ser förändrade beteenden.
  • Erbjud att hjälpa till.

Vill du också ha ett friskare företag?

  • Med rätt personalförmåner blir du en attraktiv arbetsgivare
  • Hälso­försäkring adderas kostnads­fritt när du tecknar vår sjuk­försäkring
  • Förebyggande hjälp till medarbetaren innan problemen leder till kostsamma sjukskrivningar
Boka rådgivning

 

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet