Gå till innehåll

AI-hypen driver börsen uppåt – framgångssaga eller bubbla? Så kan du tänka som sparare nu

Varför har börsen gått överraskande bra – och hur spelar AI (som ChatGPT) in? Vad har hänt med den svenska kronan och vad kan vi förvänta oss på utlandssemestern? När slutar räntan att höjas? Hur ska du tänka som sparare och vad kan vara bra att ha i portföljen just nu? Det reder vi ut här.

Maria Qundos, förvaltare och allokeringschef, och Seyran Naib, makroekonom.

Börserna har stigit i en överraskande takt hittills i år, det konstaterar Seyran Naib och Maria Qundos på vår kapitalförvaltning i vår senaste utgåva av Skandia Marknadsbrev.  

Börsuppgången har drivits av ett fåtal stora bolag, och framför allt handlar det om en koncentrerad skara amerikanska teknikbolag, säger Maria.  

Bland vinnarna finns välkända amerikanska teknikbolag bolag som Nvidia, Meta (Facebook), Microsoft, Tesla och Alphabet. Bara i år har dessa bolag avkastat mellan 40–175 procent i svenska kronor. 

– Genombrottet för AI (artificiell intelligens) som synliggjorts via chatboten ChatGPT har satt ytterligare fokus på sektorn. Bakom de stigande kurserna ligger förhoppningar om att AI ska bli den nya framgångssagan, säger Seyran och tillägger: 

– Det är uppenbart att åsikterna är tudelade kring rådande AI-hype. En del pekar på att en ny AI-revolution är på ingång, medan andra drar paralleller till IT-bubblan på 2000-talet. Att avgöra vilket håll det lutar emot är i princip omöjligt. Däremot är de flesta överens om att hastigheten för den här koncentrerade börsuppgången inte hör till det vanliga. 

Tänk långsiktigt 

Som alltid när det har gått lite för snabbt behöver man fundera kring sin risknivå i portföljen, framhåller Seyran och Maria.  

– Att ha en allt för stor vikt av en specifik sektor kan ge större bakslag och i det här läget man bör se till att portföljen är väldiversifierad, säger Maria och tillägger att man inte heller ska bli förvånad om det kommer större sättningar på vägen: 

– Snarare ska man förvänta sig det då nuvarande uppgång inte hör till det normala. I dagsläget är det därför extra viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv och se till att man har en väldiversifierad portfölj, säger hon. 

Inflation och ränta 

Allt fler tecken vittnar om att den höga inflationen äntligen börjar ge med sig. I takt med de lite ljusare inflationssignalerna närmar sig centralbankerna också slutet på höjningscykeln och i USA har den amerikanska centralbanken Fed kanske redan nått sin räntetopp.  

Riksbanken har varit tydlig: räntan kommer att höjas ytterligare en gång i juni eller september och nästa höjning väntas bli i 0,25 procentenheter, vilket lyfter räntan till 3,75 procent. Den höjningen väntas bli den sista. 

– Men resan framåt kommer inte att bli rak. Osäkerheten kring tillväxten, inflationsutvecklingen och arbetsmarknaden är fortsatt mycket stor samtidigt som hushåll och företag fortsättningsvis är hårt pressade. Osäkerhet är något marknaden inte tycker om och det kan resultera i mer volatilitet i både aktier och räntor under resterande del av året, säger Maria. 

Svag krona 

I maj närmade sig kronan de lägsta nivåerna som någonsin uppmätts mot euron och den ligger just nu kvar kring bottennivåerna. Något som både har för- och nackdelar, framhåller Seyran. 

– Att kronan fortsätter att försvagas är givetvis problematiskt då det bland annat spär på inflationsuppgången. Även sommarsemestern i Europa kommer att bli en dyr historia. Men sett till avkastningen för svenska investerares utländska tillgångar har läget faktiskt aldrig varit bättre. Faktum är att ett världsindex mätt i svenska kronor nådde nya rekordnivåer i maj, till följd av den fortsatta kronförsvagningen, säger hon. 

Hittills har kronförsvagningen agerat draglok för svenska investerares utländska tillgångar, men att den ska fortsätta försvagas härifrån är mindre troligt, enligt Maria.  

–  Valutautvecklingen gör att det nu är ett bra tillfälle att fundera kring hur stor andel svenska aktier man vill ha i sin portfölj. Vår syn är att svenska sparare bör ha en betydande del svenska aktier i portföljen, säger hon. 

Läs mer i senaste utgåvan av Skandia Marknadsbrev

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Andra läser om

Se fler nyheter