Gå till innehåll

Bli ekonomiskt fri – Framtidsfeministens bästa tips

Hur går du från "en slösare" till "en sparare" med ett ekonomiskt fritt liv och tidig pension? Sandra Bourbon, också känd som Framtidsfeministen berättar hur.

Sandra Bourbon, superaktuell med boken Frihetsmaskinen, har en tydlig målsättning. Hon ska bli ekonomiskt fri vid 45.

– Mitt livsmotto har alltid varit att jag vill göra det jag tycker är kul. Jag vill äga min tid, lägga mer tid på min familj och åka på fler semestrar. För att göra det gäller det att skaffa sig passiva inkomster istället för aktiva i form av lön.

Testa vår sparguide och nå dina mål

– För att bli ekonomiskt fri behöver du se över dina utgifter, menar Sandra men understryker att vägen till ekonomisk frihet inte behöver innebära att du lever snålt.

Lyssna på Sandra Bourbon i vår kvartspodd ”En påse pengar”

Så hur gör man? Här är Sandras 3 bästa tips:

Tips 1

Börja inte med att göra en budget. De allra flesta kommer ändå inte kunna hålla sig till den. Fundera istället på vad du älskar att göra och lägga ner pengar på och gör upp en mental bild av det, då kommer det bli mycket roligare och enklare att banta bort de utgifter som inte betyder något.

Tips 2

Ha en ordentlig buffert så att du har en säkerhet om någonting händer. 2-3 månadslöner brukar vara lagom. Med en ordentlig buffert kan du också tillåta dig själv att ha en högre risknivå i ditt sparande.

Tips 3

Börja investera dina pengar i fonder. Det räcker med 100 kr, eller så mycket du har råd att bli av med. Det behöver heller inte vara en perfekt fond, bara det är en fond. 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter