Gå till innehåll

Vågar du fråga hur kollegan mår?

Att vi bryr oss om varandra på jobbet och vågar prata om hur vi mår är viktigt – särskilt när vi bara träffas genom skärmen.

Hur får du in mer omtanke på jobbet? Lyssna på hälso- och rehabvägledarens bästa tips (3 min).

 

– När många jobbar på distans kan det vara svårare att upptäcka tecken på ohälsa. Därför är det viktigt att ta sig tid för videosamtal och inte bara fokusera på prestationen utan även på måendet, säger Cajsa Kaarme hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehabcenter.

Till vår Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring hos oss ringa för att få hjälp och tidigt stöd för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Cajsas tips för hur du kan ta upp frågor om hälsa på jobbet

1. Få stöd

Om du pratar med din chef om hur du mår är det större chans att du får hjälp, exempelvis med avlastning.

– Kan du inte prata med din chef finns det flera vägar. Om du har en hälsoförsäkring genom Skandia erbjuder vi professionellt stöd och vård vare sig du pratat med din arbetsgivare innan eller inte. Självklart har vi tystnadsplikt, säger Cajsa Kaarme.

2. Prioritera välmående

Prioritera medarbetarnas välmående. Mår de bra presterar de bättre och du minskar risken för sjukskrivningar.

– Chefen stämmer ofta av hur det går med arbetet. Då gäller det att också ta sig tid och fråga ”hur mår du” och stanna kvar i det samtalet.

Genom vår Hälsosluss får medarbetaren professionell hjälp oavsett om det är i privatlivet eller arbetet som gör att hen inte mår bra och presterar sämre på arbetet. Om medarbetaren medger det så kan du som chef dessutom få stöd kring hur du kan stötta medarbetaren till en långsiktigt hållbar arbetssituation. 

3. Våga fråga

Våga fråga hur någon mår – även om det ibland kan kännas för privat.

– Utgå från hur du själv vill bli bemött. Visa att du bryr dig. Du behöver inte sitta på några lösningar, säger Cajsa Kaarme.

Hur är läget?

Vi vill att du ska må bra, därför finns Skandia Tjänstepension med Hälsa – för ett mer hållbart arbetsliv. Det är en försäkring via jobbet där du till exempel kan få hjälp som samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Andra läser också om

Fler nyheter