Gå till innehåll

Pengaproffset om kärlek, sparande – och lättaste sättet att bli rikare

Hur får jag mer pengar att röra mig med och en tryggare ekonomi? Entreprenören Pingis Hadenius ger sina bästa tips, och avslöjar hur du når ekonomisk rättvisa hemma (ska den som äter mest betala mer?) och därmed får mer plats för kärlek.

– Man ska vara så pass trygg i sin ekonomi att man inte behöver luta sig mot någon annan. Då har man mindre stress i sitt liv och därför möjlighet att ha en bättre hälsa, det säger Pingis Hedenius, självutnämnd ekonomisk nörd med bakgrund som aktiemäklare, analytiker, chefredaktör, författare och inte minst entreprenör som drivit flera framgångsrika bolag, i vår podd En påse pengar.

Samlar 150 000 kvinnor

Viljan att ge fler kvinnor ekonomisk trygghet är också bakgrunden till att hon grundat det ekonomiska kvinnonätverket Economista på Facebook, som idag har över 150 000 medlemmar.

– Kvinnor har mer ekonomisk stress än män och i grunden sämre förutsättningar. De flesta kvinnor får en lägre pension. Vi kommer in senare i arbetslivet. Vi är mer högutbildade, men kompenserar inte för det med högre lön, vi är oftast föräldralediga längre och vi går oftast tidigare i pension för att många kvinnor lever med en äldre partner, säger hon.

Det gör dig rikare

Pingis slår ett slag för att skaffa sig en buffert – en summa pengar som gör att du kan känna sig lite mer trygg och oberoende, klarar oförutsedda utgifter och kan göra förändringar i ditt liv om du vill. Som att kunna säga upp dig om du skulle må dåligt av jobbet, och ha råd att separera om du är i en dålig relation.

Samtidigt, framhåller Pingis, är knepet för att få mer pengar att röra sig med inte nödvändigtvis högre inkomster.

– Jag tror väldigt mycket på att respekt för pengar leder till en bättre ekonomi. Att man är väldigt noggrann med hur man spenderar sina pengar, är medveten och gör aktiva val. Jag brukar säga att det lättaste sättet att få en bra ekonomi, det är att se över sina kostnader. Inte att börja jaga mer pengar – utan det är att ha små utgifter som gör dig rikare, säger hon.

Rättvis ekonomi

Många frågor i Economista-gruppen handlar om ekonomisk rättvisa i relationer. Hur får man till det?

– Givetvis beror det på situationen, men det enkla svaret blir att man ska dela upp det procentuellt efter inkomst, slår hon fast och tillägger:

– Sen finns det ju de som går in och finjusterar och tycker att en kvinna ska betala mindre för maten för att mannen äter mer. Det här kan också revideras om man har barn från olika relationer och sådana saker. Är det en i relationen som äger boendet så ska ju inte den andra betala för räntor och amortering om man inte gjort upp det på något sätt.

Mer utrymme för kärlek

Många skulle hjälpas på vägen och få det här att fungera, om man bara vågade sätta sig ner med sin partner och prata om det, framhåller Pingis. Hon lever som hon lär.

– Det är en jätteviktig del i min höga lyckonivå i vardagen att jag kan prata ekonomi så friktionsfritt och lätt med min man. Vi pratar om hur vi delar upp ekonomin för att allt mellan oss ska vara rättvist och vi skriver papper och avtal på allting, så det finns inga saker som ligger och skaver. Då finns det ju ett större utrymme för kärlek egentligen, för man känner att den andra är schysst, säger hon.

Lyssna på hela samtalet med Pingis Hadenius i vår podd – Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten

Pingis 3 tips

1) Lägg korten på bordet

Se till att få en grundläggande kunskap och trygghet kring din ekonomi. Prata med din partner om hur ni delar på kostnader, och gör det gärna procentuellt utefter inkomst.

2) Spara – och minska kostnaderna

Börja i det lilla, sätt av pengar (gärna via autogirot) så fort du får lön, försök sedan öka summorna. Se vilka kostnader du kan kapa för att kunna få mer pengar att röra dig med.

3) Först buffert – sen börsen

Spara upp till tre eller sex månadslöner som du har lättillgängliga på ett sparkonto om du behöver dem. Utöver det kan du gärna, om du har möjlighet, spara i fonder eller aktier – tänk på att de pengarna ska du spara långsiktigt och helst kunna ha investerade i minst fem år.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter