Gå till innehåll

Fondproffset: Så skulle jag investera om jag fick en miljon

Vad skulle du göra om du fick en miljon kronor? Den prisbelönta fondförvaltaren Maria Qundos avslöjar i podden ”En påse pengar” hur hon skulle investera – och varför det är smart även för en småsparare att tänka som ett proffs kring allokering.

Allokering är ”finanssvenska” och betyder resursfördelning.

Skandias nya allokeringschef Maria Qundos berättar i podden att man som sparare kan använda samma proffstänk som fondförvaltaren när det kommer till riskspridning sina tillgångar.

– Allra viktigast är den strategiska allokeringen, det vill säga den mer långsiktiga fördelningen. Med den strategiska fördelningen ska du kunna vara nöjd med din portfölj även under en jobbigare period på börsen. Så att du inte har för mycket aktierisk. Taktisk allokering däremot kan ändras kanske månadsvis, om man exempelvis tror att en särskild region ska gå bra på lite kortare sikt. De taktiska positionerna bör vara betydligt mindre i storlek och får inte ta överhand.

Det här är något man med fördel kan se över då och då, säger hon.

Testa vår sparguide och nå dina mål

Vad skulle du göra om du fick en påse pengar med en miljon kronor?

– Jag skulle faktiskt ta en liten del av pengarna och sätta helt riskfritt och tänka att man ganska snart får ge sig ut och resa igen. Vad gäller resten skulle jag hålla mig till mina vanliga regler, säger Maria Qundos och förklarar:

– Det handlar om att sprida riskerna. Både vad gäller tidpunkten då jag investerar, det vill säga inte allt på en gång. Men också spridning mellan olika typer av tillgångar, snarare än allt i en och samma aktie. Och så skulle jag börja direkt! Det är så lätt hänt om man plötsligt får en påse pengar, att det inte blir av. Jag skulle också ta en del av pengarna och spara till mina barn, säger hon i avsnittet.

Prenumerera på podden ”En påse pengar”

Hur maxar jag mitt sparande? Hur skapar jag den perfekta portföljen? Detta och mycket mer besvaras i podden "En påse pengar". En kvart varje vecka möter programledaren Pontus Haag kända och okända gäster som alla har ett gemensamt intresse – kärleken till börsen, aktier, fonder, sparande och investeringar. Missa inga avsnitt – lyssna och prenumerera här!

 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter