Gå till innehåll

Psykologens bästa tips – så hanterar du stressen i vardagen

Det har hänt mycket i vår omvärld – och med våra arbetsplatser – både i år och förra året. Händelser som har påverkat oss alla på olika sätt och som kan ha gjort att många av oss upplever en ökad stress i vardagen. Så hur gör man egentligen för att hantera och minska stressen på bästa sätt?

Se gärna filmen: Så hanterar du stressen i vardagen – tips från psykologen (ca 5 min)

För att må bättre, lättare klara stress och oro och få mer energi och kreativitet behöver vi fokusera på återhämtning. Generellt handlar det om att växla aktivitet, att göra någonting annorlunda än det du har gjort innan.

– Tänk randiga dagar, växla mellan att gasa och bromsa och försök få in små pauser av återhämtning. Vi kan inte bara gasa hela tiden. För då blir det motorstopp. Vi behöver stanna och tanka på ibland”, säger Gunnel Edström, psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Vissa perioder är man tröttare och andra har man mer energi. Men om det blir ihållande stressigt, är det en poäng att stanna upp, se över vad som orsakar detta och försöka bryta det.

Har du försökt förändra din situation och fortfarande mår dåligt ska du inte behöva gå igenom det ensam. Tveka inte, det finns professionell hjälp!

3 nycklar för minskad stress i vardagen

1. Prioritera återhämtning

Det kan vara en promenad, att läsa en bok, laga mat – eller något annat som passar just dig.

2. Rör på dig

Få in den där vardagsmotionen, bryt stillasittandet.

3. Försök få ett större perspektiv

Kanske prata med andra och våga stanna upp och granska dina förväntningar. Är de rimliga, och viktiga – egentligen?

4 råd till dig som chef/arbetsgivare för minskad stress

1. Öka medarbetarens känsla av kontroll...

...så att de vet vad de ska göra. Sätt rollbeskrivningar och tydliga mål.

2. Bekräfta och återkoppla

Ge bekräftelse och återkoppling på prestationer och gör dem delaktiga i beslut, så att de känner sig sedda och att de bidrar.

3. Våga fråga!

Ta inte för givet att dina medarbetare signalerar tydligt att de behöver hjälp, har du minsta misstanke – fråga dem.

4. Det är viktigt att du också håller

Lever du hållbart och sunt blir du också en jättebra förebild för dina medarbetare. Tar du en lunchpaus eller går hem i tid ökar det chansen att dina medarbetare det.

 

Kvinna i morgonrock och pyjamas

Hur är läget?

Vi vill att du och dina medarbetare ska må bra, därför finns Skandia Tjänstepension med Hälsa – för ett mer hållbart arbetsliv. Det är en försäkring via jobbet där du och dina medarbetare till exempel kan få hjälp som samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Här är experternas bästa hälsotips

Andra läser också om

Fler nyheter