Gå till innehåll

Mats Sundin: Glöm snabba ”quick fix” – det här stärker hälsan långsiktigt

Efter 18 år och över 500 mål i NHL lämnade Mats Sundin hockeykarriären i Kanada bakom sig. Idag är han hälsoentreprenör och brinner för frågan hur vi ska hålla i karriären och genom livet. För i en värld där gränserna mellan arbete och privatliv alltmer suddas ut, blir frågan om medarbetares hälsa allt viktigare, konstaterar han.

Mats Sundin pratar om vikten av att stänga av helt, när han gästar vår hälsopodd Hur är läget egentligen?. Lyssna på hela samtalet i spelaren ovan.

Många arbetsgivare behöver ta ett större ansvar för hälsan. Det konstaterar hockeylegendaren Mats Sundin när han gästar vår hälsopodd Hur är läget egentligen?. 

Det finns nämligen en direkt koppling från välmående medarbetare till arbetsförmåga, produktivitet och hälsoekonomi, framhåller han. Även om många arbetsgivare vill väl och kanske har satsat på friskvårdsbidrag, stegräknartävlingar och gym så behöver mer göras för att nå de som inte är så aktiva. 

– De allra flesta människorna är kanske inte så där jättesugna på att gå in i gymmet. Stegräknatävlingar är ju bra. Det sänker trösklarna, men vad hände när de är slut? Mycket handlar om att också nå grupper i samhället och i organisationerna som inte har lycrabyxorna på sig och cyklar till jobbet några mil varje morgon, säger han. 

Vardagsmotion nyckeln

Sedan fyra år tillbaka satsar Mats på att ge företag verktyg att stärka personalens hälsa, och har grundat IMR (Institutet för Människor i Rörelse). Ett företag som hjälper bolag och chefer att öka hälsan och engagemanget bland medarbetarna. Han lyfter fram vikten av levnadsvanor – och hans huvudbudskap är enkelt men kraftfullt: vardagsmotion är en av grundstenarna för ett mer hälsosamt liv. 

– Det kanske inte handlar om att gå till gymmet utan om att fundera på: ”Hur jag tar mig till jobbet och hur tar jag mig från jobbet och när får jag in den här tiden att faktiskt ta hand om mig själv i min vardag?” säger han och tillägger lite senare: 

– Vi letar oftast något väldigt avancerat och speciellt när det gäller hälsa. Vi vill gärna ha en snabb “quick fix” och sen är det faktiskt ganska enkla medel som kanske är det absolut bästa. 

Hitta din avknapp

En annan viktig aspekt av vårt välmående är den psykiska hälsan. Även om kortvarig stress kan hjälpa oss att hantera situationer är en långvarig negativa stress inte bra över tid.  

Mats framhåller vikten av vad han kallar för ”avknappen”. I en tid då vi är lite uppkopplade hela tiden, och där jobb och fritid lätt flyter ihop, då behöver man stänga av helt ibland. Kanske vila, ta en promenad, vara i nuet, för att på så sätt nå en långvarig hälsoeffekt.  

Så hur hittar man då sin avknapp? Det skiljer sig från person till person, Mats delar med sig av sin personliga rutin: 

– Det är väldigt individuellt, vad jag försöker göra nu är verkligen att lägga bort min mobil när jag väl kommer hem. Då blir jag mycket mer i nuet och kan fokusera om jag bara lägger mig och vilar eller om jag tar en promenad eller umgås med min familj och mina barn, säger han. 

Lyssna på hela samtalet med Mats Sundin i vår hälsopodd Hur är läget egentligen?

Få nya avsnitt automatiskt i din mobil prenumerera till exempel via Spotify eller Apple Podcasts.

Tips! Du vet väl att vi också har en sparpodd: En påse pengar

Kalkylator

Vad kostar ohälsa och sjukskrivningar på ditt företag?

Det kan bli kostsamt när en medarbetare, eller du som ägare av ett företag, drabbas av ohälsa. Det är därför viktigt att erbjuda stöd i tid eftersom sjuknärvaro med nedsatt prestation som följd ökar risken för framtida sjukskrivningar.

Räkna med vår hälsokalkylator

Få ett friskare företag

Vi är ensamma i Sverige om vår Hälsokedja – försäkringar och kompletterande tjänster som bidrar till friskare medarbetare och ökad lönsamhet.

Det här får du hos oss

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet