Gå till innehåll

Sparstjärnan: ”Alla kan bli miljonärer”

Sparstjärnan och börsinfluencern Mohammed Salih hade som mål att bli miljonär innan 30. Ett mål han lyckades med flera år i förtid. Idag är målet fem miljoner innan 35. Men resan till rikedom har inte alltid varit spikrak.

Vill du veta hur man sparar till miljonen? Då ska du fråga Mohammed Salih från Aktiespararna.

Som 12 åring kom han till Sverige efter 10 år i fattigdom och på flykt.

– Vi hade det väldigt tufft ekonomiskt. Efter det bestämde jag mig för att jag aldrig vill hamna i den situationen igen. Och det har gjort att jag än idag är väldigt ekonomisk, säger Mohammed Salih.

Som 22-åring investerade han sina första pengar på börsen. Idag, bara sex år senare, driver han ett instagramkonto med nästan 80 000 följare, en podd om sparande, och föreläser om aktier och sparande för unga.

– Det är ju lite tabubelagt att prata om pengar och ekonomi. Men om vi inte börjar prata om det kan vi inte heller hjälpa varandra. Många unga vill och behöver ha hjälp att ta sig in på börsen och komma igång med sitt sparande, säger Mohammed.

Sparar minst 50%

Trots Mohammeds egna framgångar har resan på börsen inte alltid varit spikrak.

– Jag har bränt mig ett par gånger på börsen. Så en sak jag har lärt mig är att det aldrig är bra att ta för mycket risk, säger Mohammed.

Idag sparar Mohammed minst 50% av sin inkomst och menar att det finns mycket pengar att spara genom att dra ner på de rörliga utgifterna.

– Skär ner på utgifterna i vardagen. Man behöver exempelvis inte ett mobilabonnemang som kostar 1000 kronor när det finns abonnemang för 200 kronor. Det finns också stora pengar att spara genom att se över sitt bolån. Sätt istället de pengarna i arbete och låt dem växa, menar Mohammed.

Lyssna på Mohammed Salih i "En påse pengar"

Mohammeds 3 tips – så sparar du till miljonen

1. Ta steget

Tiden är den viktigaste faktorn. Ju mer tid du har desto mer kommer dina pengar att växa med hjälp av ränta-på-ränta-effekten. Även om du bara kan spara en hundralapp i månaden så är det ett steg mot ekonomisk rikedom. Det viktigaste är att man kommer igång och tar steget in på börsen så att pengarna kan börja jobba.

2. Gå inte all in

Ta inte för hög risk på en gång. Skapa dig en uppfattning och gör en analys av bolagen du vill investera i.

3. Spara långsiktigt

Tänk långsiktigt i ditt sparande. Det är svårt att tajma börsens svängningar. Ett månadsspararande är kanske det enklaste sparandet. Då köper du i både toppar och dalar och sprider därmed risken.

Låter du dina pengar växa?

Sprid risken över tid och spara utan att det märks med ett automatiskt månadssparande.

Börja månadsspara nu

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter