Gå till innehåll

Guldgruva i hemmet kan ge dig 50 000 kronor – och hjälpa klimatet

Svenska folket sitter på en skatt värd enorma belopp totalt. Det menar entreprenören Vendela Ragnarsson, som trots att hon offrat tryggheten och tvingas vända på vartenda öre, till och med jämförs med världens rikaste man! "Det har varit värt det, det vet jag djupt in i själen", säger hon.

Lyssna på hela samtalet med Vendela i vår podd här ovan.

– Modeindustrin har ju blivit den nya tobaksindustrin. Det är en väldigt smutsig bransch. Det här är någonting vi jobbar på att ställa om, det sa entreprenören Vendela Ragnarsson när hon nyligen gästade vår podd En påse pengar.

Hon har beskrivits som Elon Musks motsvarighet inom second hand-marknaden.

– Ja, det är ju väldigt roligt såklart. I mina ögon är han en fantastisk entreprenör för att han har gett sig in på områden som det har behövts innovation inom, säger hon.

Ekonomi och hållbarhet

Klädindustrin står för en gigantisk klimatpåverkan. Siffror visar att svenskarna köper genomsnitt cirka 15 kilo textilier per år per person, och slänger ungefär hälften.

Vendela och hennes sambo driver företagen ReRobe och Ribbn som vill modernisera second hand-branschen, dels genom en second hand-butik, dels genom en teknisk plattform som bygger på AI och som de gjort tillgänglig för andra butiker.

Målet är att göra det lättare att handla second hand och därmed hjälpa fler bli mer hållbara genom ett cirkulärt tänk, att inte köpa och slänga utan förlänga livslängden på våra plagg.

– Våra kunder har börjat upptäcka av både ekonomiska och hållbara skäl att man inte behöver köpa allting nytt utan att de mår bra av att blanda upp sin shopping, säger hon.

Satsat allt

Paret har satsat allt på att förverkliga sitt livsverk. De har offrat trygghet, levt på ekonomisk sparlåga, och inte tagit ut någon lön.

–  Det har varit jättetufft privatekonomiskt, vi har fått göra extremt stora uppoffringar. Hyrt ut lägenheten, flyttat hem till föräldrarna och dragit ner på precis alla kostnader i vardagen. Det har varit värt det, det vet jag djupt in i själen. Vi kommer se tillbaka på de här åren som att det här var nödvändigt för att komma dit vi ville, säger Vendela.

Det finns inte bara klimatvinster utan också mycket pengar att spara på att köpa mer second hand, framhåller Vendela. Och dessutom mycket att tjäna på att rensa garderoben och få ut pengar av plaggen som du inte använder.

– Jag har själv under de senaste tre, fyra åren rensat ut ungefär 200 plagg och har fått ut ungefär 50 000 kronor, säger hon och tillägger:

– Så det är ju väldigt mycket pengar som bara har suttit i hemmet utan att man vetat om det. Eller framför allt har de legat i svarta stora påsar i källaren, och det här tror jag är gemensamt för alla svenskar. Så att rensa ut 30, 40 plagg är ingen utmaning och det är någonting man lätt kan få tiotusentals kronor för.

Utgå från säsong

När man säljer sina plagg är det viktigt att göra det vid rätt tidpunkt under året, tipsar Vendela.

– Alla kurerade secondhandbutiker följer vanlig retail-säsong, så vinterkläder ska du lämna in i september, vårkläder i februari och sommarkläder absolut senast i april. Har du gjort en stor rensning så dela upp det i olika påsar sälj vid rätt säsong så får du ut mycket mer pengar, säger hon.

Lyssna på hela samtalet med Vendela Ragnarsson i vår podd (och glöm inte att börja prenumerera så du inte missar nästa avsnitt!) – Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten

Vendelas 3 bästa tips för att bli mer hållbar och få en sundare ekonomi

1. Sälj det du inte använder

Kläder, hushållsapparater, sportartiklar, det finns hur mycket som helst där hemma som kan säljas. Det är både ekonomiskt och hållbart att förlänga livslängden på produkterna.

2. Hitta din stil och lämna shopping-hamsterhjulet

Lär känna dig själv, vem du är, vilka plagg som passar dig och vad du vill handla för kläder. Planera inköpen, var smart och strategisk, skriv listor – och dra ner på spontaninköpen.

3. Titta på annonsmarknaden när du ska köpa nytt

Försök hitta det du behöver begagnat i första hand. Det kommer att spara dig mycket pengar.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter