Gå till innehåll

Forskaren: Så hög lön maxar din lycka

Allt du hört om att pengar inte skänker lycka är påhittat, det menar bokaktuella Kjell A. Nordström, doktor i ekonomi. ”Det finns en brytpunkt och upp till den punkten blir vi lyckligare krona för krona!” Här avslöjar han nivån – och sina bästa investeringstips.

I avsnittt 41 av vår podd "En påse pengar" möter vi bokaktuella Kjell A. Nordström som menar att allt du hört om att pengar inte skänker lycka är påhittat. ”Det finns en brytpunkt och upp till den punkten blir vi lyckligare krona för krona!” Dessutom får vi hans bästa investeringstips.

Vi människor är egentligen inget mer än kringvandrande apor som vill byta grejer med varandra. Det menar Kjell A Nordström, doktor i ekonomi, forskare, föreläsare och aktuell med boken Momentum tillsammans med Per Schlingmann.

För när vi för flera miljoner år sedan upptäckte att vi kan byta grejer med varandra, och att det är livsförbättrande, insåg vi inte bara att vi kan skapa värde…

– Vi människor upptäcker då att man kan skapa lycka. Den upptäckten blir vi nog beroende av, så till den grad att idag 2,5 miljoner år senare så skulle några säga att det spårat ur totalt, säger Kjell i  vår podd "En påse pengar" och tillägger:

– Vi är beroende av vårt lyckosökande, vårt shoppande, bytande, handlande. Som ytterst handlar om att skapa ett bättre liv.

Värdet bara om vi tror 

För att underlätta vår byteshandel hittar vi så småningom på en vara som alla vill ha – pengar.

– Det lustiga med den varan, det tänker människor sällan på, är att den fungerar bara så länge som vi tror på den och exakt så länge. Slutar man tro på den, då finns den inte, säger Kjell och fortsätter:

– Pengar är ett redskap, till investeringar, till att byta till sig lycka. I sig själv är de ganska meningslösa. Man kan inte äta dem, det är bara genom att använda dem till något annat som de får ett värde.

Pengar är frusen lycka

Samtidigt menar Kjell att allt som du hört om att pengar inte skänker lycka är påhittat.

– Pengar är en slags frusen lycka som man kan tina upp i små doser och byta mot det som för stunden gör livet bättre. Frånvaro av pengar sänker livets kvalité, det finns det idag massor av forskning som visar. Alla de här sägningarna som finns som antyder att rika människor skulle vara olyckliga eller må dåligt det är bara besvärjelser som vi har hittat på för att göra fattigdomen uthärdlig, säger han.

Så hur hög inkomst bör man då satsa på för att bli som lyckligast?

– Det finns en brytpunkt och upp till den blir vi lyckligare, krona för krona. Här i Sverige ligger den brytpunkten någonstans mellan 50 000 och 70 000 kronor per månad, sen händer det inte så mycket mer om man tillför en krona till, det blir inte så mycket roligare, säger Kjell.

Skulle investera

Ifall Kjell själv fick en miljon kronor, då skulle han investera dem. Sakta, under kanske tre till fyra månader, skulle han köpa på sig fonder, främst i Europa och Norden., berättar han.

– De fem nordiska länderna är några av de mest framgångsrika i världen de senaste 70-80 åren, och inget tyder på att den trenden ska brytas, tvärtom. Så jag skulle investera i nordiska och västeuropeiska företag, och undvika delar av världen som visar auktoritära tecken, säger han.

I avsnittt 41 av vår podd "En påse pengar" berättar Kjell A. Nordström mer om sin syn på pengar och lycka. Till vår podd! Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter