Gå till innehåll

5 tips till en mer jämställd pension

Utvecklingen mot mer jämställda pensioner går långsamt framåt, visar vår nya rapport. Men det finns saker du kan göra för att täppa till gapet. – Vi måste ta snacket därhemma vid köksbordet om lönen efter karriären, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Händer bygger triangel av klossar

Under många år har politiker och näringsliv agerat under parollen ”Lika lön för lika arbete”.
Men trots minskande löneskillnader dröjer det fortfarande många år tills män och kvinnors pensioner är jämställda, visar vår rapport ”Lika arbete – olika pension”.

– Även mindre skillnader i lön idag leder till stora skillnader i pension i framtiden. Men det är deltidsarbete som är den främsta förklaringen, säger Mattias Munter.

Extra sparande

För pensionerna är det alltid bäst med heltidsarbete. Därför behöver det enligt vår pensionsekonom finnas en diskussion mellan partners när någon går ner i arbetstid för att få ihop livspusslet.

– Det är viktigt att kompensera för olika livsval som påverkar pensionen. Ett sätt är att se till att kompensera den ena partnern genom ett extra sparande till pensionen, säger Mattias.

Börja månadsspara idag

Ett annat sätt är att föra över premiepensionsrätten till den som har mindre pension. Men det är idag bara tillåtet om man är gift, konstaterar pensionsekonomen.

– Förutom att införa en ny sparform vikt för pensioner är det dags för politikerna att också se över hur sambos ska kunna föra över premiepension sinsemellan. Det är ett viktigt verktyg för mer jämställda pensioner, avslutar Mattias.

Mattias 5 bästa tips

Här är fem förslag på vad du kan göra för att förbättra din framtida pension – oavsett om du är kvinna eller man.


• Ta snacket med din partner och se över era respektive pensionsutsikter.
• Varje år och varje lön räknas för pensionen! Kompensera med extra sparande för den som kanske jobbar deltid och tar ett större ansvar för livspusslet.
Tjänstepension är superviktigt! Se till att din arbetsgivare betalar in tjänstepension även under föräldraledighet.
• Se över dina egna pensionsval en gång per år.
• Anpassa valen till din familjesituation. Välj mer försäkringsskydd (familjeskydd/efterlevandeskydd/livförsäkring) om familjen är mest beroende av just din inkomst.

 

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser om

Fler nyheter