Gå till innehåll

Småföretagare? Räkna enkelt fram priset på din tjänstepension

Som småföretagare måste du själv se till att säkra din framtida pension, annars kan du förlora upp till hälften av din framtida inkomst. Du vet väl att det finns smarta avdrag du kan göra? Så här kan du tänka och här räknar du snabbt och enkelt ut ditt pris.

Man leder cykel

Som anställd är det vanligt att få tjänstepension via sin arbetsgivare. Och den är viktig, för många utgör den 25–50% av den totala pensionen. Som småföretagare får du ingen tjänstepension per automatik, utan den behöver du skaffa helt själv för att säkra din framtida pension.

– Frågan blir: vill jag ha mindre, bättre eller samma förmåner som om jag varit anställd? Utan tjänstepension riskerar du en lägre pension, eftersom den ofta utgör en betydande del av den totala pensionen. För att få rätt ekonomiska förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter yrkeslivet kan småföretagare själv sätta av till sparande som motsvarar vad en arbetsgivare skulle ha gjort, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Räkna enkelt ut ditt pris

Du kan göra skatteavdrag 

Han lyfter fram att den som driver ett aktiebolag eller har inkomst från näringsverksamhet – till skillnad från vanliga löntagare – kan göra skatteavdrag för pensionssparande, på 35 procent av lönen upp till 10 prisbasbelopp.  Det motsvarar högst 573 000 kronor (2024).

– Tjänstepensionen är mer än pengar till pension. Den är också viktig för din ekonomiska trygghet här och nu eftersom du som småföretagare inte har samma skydd som anställda. En bra tjänstepensionslösning innehåller utöver själva sparandet till pensionen, även en sjukförsäkring och en förebyggande hälsoförsäkring för att minska risken för långa och kostsamma sjukskrivningar.

Smidigt och enkelt

För att göra det enklare att fatta ett beslut har vi tagit fram ett verktyg som enkelt kan räkna ut vad en önskad tjänstepension kostar för den som driver en enskild firma eller är ensam ägare av ett aktiebolag. Genom att bestämma hur mycket man vill spara och ange några personliga uppgifter får man direkt se sitt pris – och får ett underlag för att komma igång med sparandet.

– För att få rätt ekonomiska förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter yrkeslivet kan du som småföretagare själv sätta av till sparande som motsvarar vad en arbetsgivare skulle ha gjort. Se till att börja pensionsspara redan idag för att säkra en trygg och stabil ekonomi i framtiden, säger Mattias.

Kom igång med tjänstepension för företagare – ansök på några minuter 

Vill du veta mer?

Anmäl intresse och bli kontaktad av en rådgivare. Så tar vi hand om dina personuppgifter.

Något gick fel när formuläret skulle skickas.