Gå till innehåll

Sparexpertens bolånetips (och 6 andra smarta råd!) som kan ge dig mer pengar i plånboken

Upptäck hur du kan nå dina sparmål och få mer pengar i plånboken. Här avslöjar sparekonomen Christina Sahlberg sina bästa råd kopplat till sparande och bolån – och att det finns en sorts sparande hon aldrig kommer att göra avkall på. "Det känns dumt att inte spara på det väldigt förmånliga sättet", säger hon.

Lyssna när Christina Sahlberg gästar vår podd En påse pengar här ovan.

Christina Sahlberg på Compricer är välkänd privatekonomisk expert och har precis släppt boken Spara pengar. Experternas 323 bästa tips, som hon skrivit ihop med Günther Mårder, känd som Sveriges mest sparsamme man. När hon gästade vår podd En påse pengar delade hon med sig av sina guldkorn ur boken.  

Bland annat uppmuntrade hon alla med bolån att se över möjligheten att jämka. Räntekostnader för bolån är nämligen avdragsgilla. Genom att skattejämka kan du betala mindre skatt på din inkomst varje månad och kvitta det mot ränteavdraget. 

– Jämkning är en väldigt viktig sak nu när boräntorna gått upp så mycket. Har du ett lån på tre miljoner kan du i stället för att få tillbaka runt trettiofemtusen kronor efter årets slut dela upp det och få tillbaka kanske 3 000 kronor i månaden. Det är mycket bättre, sa Christina och tillade att det är viktigt att göra en ordentlig analys och ta hjälp av Skatteverket, för att undvika kvarskatt. 

 

Här är 6 till av Christinas allra bästa tips för att förbättra din ekonomi

1. Gör en budget

Få koll på hur din ekonomi ser ut. Skriv ner dina inkomster och utgifter, och se om de är så som du vill att de ska vara, eller om det finns utgifter som du kan minska. Christina lyfte exemplet att du lägger femtiotusen om året på en bil – vill du det eller vill du ställa av bilen och i stället lägga pengarna på en resa?
 
– Båda svaren är lika bra, men man ska i alla fall prioritera det man själv tycker är viktigt, sa

2. Även små summor kan bli stora belopp

Så fort du märker att du får pengar över så skjut in det i ett sparande, lite är bättre än inget. Tänk på att varje krona du sparar idag kan bli mycket mer i framtiden, eftersom du får ränta på ditt sparande.

– ”Ränta-på-ränta-effekten” är fantastisk. Börjar du spara tidigt och spara länge så kan ju små pengar bli enormt stora, säger Christina. 

3. Spara ”automatiskt”  

Skapa ett autogiro för ditt sparande och gör det till en vana att spara i början av månaden i stället för att förlita dig på det som eventuellt blir över på slutet. 

– Om det går direkt som autogiro, så ser du det knappt. Det liksom försvinner direkt, det blir automatiskt, säger Christina. 

4. Bygg en buffert – och var beredd på allt

Lyssna på ekonomiska experter, men ha i åtanke att ingen kan förutse framtiden. Var förberedd på oväntade händelser och oförutsedda utgifter, och se till att ha en buffert för att hantera dem. 

5. Planera för pensionen

Se över dina pensionsplaner och var säker på att du har en strategi för att säkra din ekonomiska framtid. När det gäller att spara för pensionen, betonar Christina vikten av att jobba vitt så att du betalar skatt, ha tjänstepension samt att se över hur din pension är placerad och undvika onödiga avgifter. Hon rekommenderar även att titta på din ekonomiska situation och se om du behöver spara extra för pensionen, särskilt om du har höga boendekostnader.

– Titta på prognosen och se: känner jag att jag behöver mer pengar och hur vill jag i sådana fall spara till det?  

6. Missa inte löneväxling

För dig som tjänar lite mer kan löneväxling vara ett smart sätt att få ut mer av lönen, maximera din pension och samtidigt komma under taket fört statlig inkomstskatt. Att löneväxla innebär att du avstår delar av bruttolönen och i stället förstärker din tjänstepension. 

– Löneväxling är ett sparande som jag inte gör avkall på, det går direkt från lönen, så jag hinner inte ens märka av de här pengarna. Och jag kommer ju kunna ta ut min pension snart så det känns liksom dumt att inte spara på det väldigt förmånliga sättet, sa Christina. 

 

Räkna och se din ränta direkt


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Om du har tjänstepension hos oss
 • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

 • Räntebelopp
  Amortering (minst %,  kr)
  kr

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. 

  Läs mer om amorteringskrav

  kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Skyhög tillväxt i sikte

Efter fjolårets tvärnit för världsekonomin väntas en massiv rekyl i år. Med en tillväxttakt på omkring 5,5 procent för ...  Läs mer

Se fler nyheter