Gå till innehåll
Produktpaket

Digital tjänstepension – för enskilda firmor & aktiebolag

Skapa trygghet nu och på sikt med vårt tjänstepensionspaket Bas Digital.

 • Prisvärt paket – dessutom är inbetalningarna avdragsgilla
 • Välj eller kombinera sparform mellan Skandia Liv och Skandia Link
 • Försäkringar som förebygger sjukskrivningar och rehabiliterar
Ansök direkt med BankID Inte redo än? Gör en intresseanmälan

Det här ingår

Tjänstepension

För många utgör tjänstepensionen 25–50 % av den totala pensionen. Med Bas Digital sätts pengar av varje månad till tjänstepensionen – ju tidigare du sätter igång desto mer hinner du spara ihop.

Sjukförsäkring

Att vara sjukskriven en period innebär för de flesta att ekonomin påverkas. Vid långvarig sjukskrivning ger vår sjukförsäkring möjligheten att få ersättning upp till 90 % av sin lön.

Premiebefrielseförsäkring

Om du är sjukskriven längre än 3 månader kan vår tilläggs­försäkring för premiebefrielse betala hela eller delar av kostnaderna för försäkringarna.

Efterlevandeskydd

Med ett efterlevandeskydd betalas ålderspensionen ut till din familj vid dödsfall. Skyddet är valfritt så välj själv vad som passar bäst.

Hälsoförsäkring

Du kan få förebyggande stöd och rådgivning för att undvika sjukskrivning. Med vår hälsoförsäkring kan vi hjälpa till vid tidiga symtom såsom värk, stress eller nedstämdhet.

Du får också

 • Som tjänstepensionskund i Skandia kan du få bolånerabatt. Bolåneränta ner till 1,14 % (effektiv ränta*) för dig som lånar upp till 60 % av bostadens värde och som har din tjänstepension hos oss. 

  * Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,13 % motsvarar en effektiv ränta på 1,14 %.

 • Just nu får aktiebolag som har tjänstepensions­försäkring hos oss 73 % i snittrabatt på 600 kontors­artiklar. Vår kostnadsfria tjänst Min inköps­­avdelning ger dig rabatt på kontors­material, driv­medel, faktura­­tjänster, hyrbil, hotell m.m.

  Se alla rabatter & räkna ut din besparing

Vad kostar Bas Digital?

Med Bas Digital kan du som företagare själv välja hur stora avsättningarna till din tjänstepension ska vara (4–35 % av månadslönen). Nedan visas ungefär hur stora premierna blir med olika avsättningar för en företagare med en inkomst på 40 000 kr i månaden. Har du anställda kan du läsa mer om kostnaden för dem här.

Premierna innefattar förutom ålderspension också sjukförsäkring och premiebefrielseförsäkring. För närvarande ingår också vår hälsoförsäkring vid tecknande av tjänstepension med sjukförsäkring (värde 1 950 kr/år).

5 % av inkomsten

Premie: 2 330 kr/mån

15 % av inkomsten

Premie: 6 400 kr/mån

35 % av inkomsten

Premie: 12 510 kr/mån

5 tips för dig som egenföretagare

Du som egenföretagare behöver både betala in pengar till tjänstepensionen och spara till den privata pensionen själv. Det kan vara mycket att hålla koll på – här har vi samlat våra bästa pensionstips.

 • För att  allmän pension måste du ta ut lön och betala skatt på detJu högre lön, desto högre allmän pension men kom ihåg att utdelning inte ger allmän pensionDen allmänna pensionen maximeras vid en månadslön på 44 923 kr eller 539 076 kr per år (2020). Lönens storlek påverkar också möjlig insättning till pensionssparande med fullt avdrag och påverkar nivån på din sjuk- och föräldrapenning. Dessutom kan du försäkra din pensionsinsättning. 

 • Välj rätt tjänstepensionslösning för ditt företag – Bas Digital är en digital tjänstepension som passar enskilda firmor och aktiebolag. Du som ägare sköter din och dina medarbetares tjänstepensionspaket digitalt och du kan välja själv hur stor din tjänstepensionsavsättning ska vara, mellan 4–35 % av månadslönen. Vill du ha personlig rådgivning – läs mer om våra andra tjänstepensionspaket.

 • Som egenföretagare får du göra avdrag för pensionssparande med 35 % av lönen, upp till 10 prisbasbelopp, max 473 000 kr per år (2020). Se över resultatet i slutet av året för att se om du ska göra extra insättningar och kom ihåg att inkomstbasbeloppet förändras årligen.

 • I många tjänstepensionslösningar ingår det försäkringar till de anställda men var noga med att även du som ägare omfattas. Med Bas Digital ger du dig själv och dina medarbetare både sjukförsäkring, premiebefrielseförsäkring och en hälsoförsäkring som förebygger sjukskrivningar.

  Det finns även möjlighet att komplettera försäkringsskyddet med sjukvårdsförsäkring och tjänstegrupplivförsäkring (TGL) för dig och dina anställda.

 • Skjut inte upp frågan om pension utan ta tag i ditt pensionssparande redan idag. Många får bara 50 % av sin lön i pension – genom ett pensionssparande ger du dig själv mer att leva på i framtiden.

Läs mer och ansök

Man sitter i soffa med läsplatta

Ansök om Bas Digital direkt

 • Tjänstepension för enskilda firmor & aktiebolag
 • Välj eller kombinera sparform mellan Skandia Liv och Skandia Link
 • Försäkringar som förebygger sjukskrivningar och rehabiliterar
Ansök med BankID
Två kvinnor pratar i telefon

Vill du veta mer? Prata med oss

Låter det som att Bas Digital skulle kunna passa ditt företag men har du kanske någon fundering kring tjänstepension eller om Bas Digital? Fyll i dina kontaktuppgifter så ringer vi upp dig så snart som möjligt.

Gör en intresseanmälan

Priser, avdragsregler och villkor 

 • Nedan visas exempel på ungefär hur stor premien blir för en anställd kvinna som är 40 år och som tjänar 30, 40 eller 50 000 kr i månaden.

  Inkl ålderspension, sjukförsäkring och premiebefrielseförsäkring samt en kostnadsfri hälsoförsäkring (värde 1 950 kr/år).

  Lön/ månad Premie/ månad
  30 000 kr 1 500 kr
  40 000 kr 2 125 kr
  50 000 kr 5 280 kr

   

 • Kostnaderna för Bas Digital delas upp i två delar. Den första delen betalas av företaget och gäller premier för ålders- och efterlevandepension samt premier för premiebefrielse och sjukförsäkring. Den andra delen är årliga avgifter och skatter som belastar den försäkrade och tas direkt ur försäkringskapitalet alternativt ur valda investeringar.

  Premie för anställda

  Nivån på premien är förbestämd och utgår från de nivåer som används inom kollektivavtalad marknadsstandard.

  4,5 % på lön upp till 41 750 kr/månad (7,5 inkomstbasbelopp per år)
  Plus 30 % av lönen som överstiger 41 750 kr/månad 

  Premie för premiebefrielse och sjukförsäkring

  Premien för premiebefrielseförsäkringen är för närvarande 1,8 % av premien för ålders- och efterlevandepensionen. Sjukförsäkringen baseras på den försäkrades lön, ålder och kön.

  Exempel: För en kvinna som har en månadslön på 30 000 kr och är 40 år blir kostnaden 1500 kr i månaden och motsvarande kostnad för en man blir 1436 kr i månaden.

  Årliga avgifter och skatter

  Den procentuella avgiften som tas från försäkringskapitalet är 0,39 % för Skandia Liv. Förvaltningskostnaden för Skandia Liv varierar, under 2019 var den 0,036 %. De årliga avgifterna för Skandia Linkfonder varierade under 2019 mellan 0 % och 2,89 %.

  Nedan är ett räkneexempel för ett försäkringskapital på 100 000 kr. Avgifterna är procentuella och storleken kan variera under försäkringstiden. Avgifterna nedan belastar den försäkrade och tas direkt ur försäkringskapitalet alternativt ur valda investeringar.

   

  Årliga avgifter och skatter på ett försäkringskapital värt 100 000 kr under år 2019
    Skandia Link Skandia Liv
  Kapitalavgift - 390 kr  
  Avkastningsskatt 80 kr 80 kr  
  Årlig avgift för fonder 250–2890 kr    
  Förvaltningskostnad för Skandia Liv   36 kr  
  Summa avgifter och skatter 330–2970 kr 505 kr

  Avkastningsskatt

  Skandia betalar årligen avkastningsskatt som baseras på statslåneräntan under föregående år. Kostnaden för skatten tas från försäkringskapitalet i försäkringarna.

  Årlig avgift för Skandia Link

  Årlig avgift för varje fond inom Skandia Link består av förvaltningsavgift, inklusive marknadsföring och distribution. Dessa minskar fondens potentiella avkastning och dras inte från försäkringskapitalet. Avgiften som vi redovisar i exemplet baseras på det senaste årets avgifter.

  Förvaltningskostnad för Skandia Liv

  Kostnaden för kapitalförvaltningen dras inte från försäkringskapitalet. Den är redan avdragen när återbäringsräntan bestäms.

 • Du ska äga företaget – aktiebolag eller enskild firma

  Du som ansöker ska äga företaget till 100 % och vara ensam firmatecknare. Företaget kan vara en enskild firma eller ett aktiebolag. Företaget måste också ha sin skattehemvist i Sverige för att kunna köpa tjänstepensionsförsäkringen.

  Företaget behöver vara en svensk juridisk person eller en utländsk juridisk person med filial i Sverige. Är du ägare av en enskild firma så behöver du vara folkbokförd och bosatt i Sverige, samma krav gäller för dina anställda.

  Företaget ska inte vara bundet till ett kollektivavtal

  Bas Digital kan bara tecknas av företag utan kollektivavtal, annars finns risk för dubbelförsäkring. Det händer att företag är bundna till att omfattas av ett kollektivavtal utan att veta om det, genom t.ex:

  • ett medlemskap i en arbetsgivar- eller branschorganisation
  • avtal direkt med en arbetstagarorganisation
  • att företaget köpt upp ett annat bolag (övergång av verksamhet) och på så sätt fått anställda som hör till ett kollektivavtal

  Åldersbegränsningar och folkbokförd i Sverige

  Du ansöker för dig och samtliga medarbetare som är fast anställda på företaget.

  • Bas Digital kan du ansöka om för personer mellan 16 och 59 år
  • Sjuk- och premiebefrielseförsäkringen gäller fram tills att du fyller 65 år
  • Ni ska vara bosatta och folkbokförda i Sverige, registrerade i svensk försäkringskassa och inte vara på väg att vistas utomlands under längre tid än 3 år

  Får inte tjäna mer än 10 inkomstbasbelopp

  Årsinkomsten per försäkrad får inte vara högre än 10 inkomstbasbelopp. Det motsvarar en årslön på 625 000 kr och en månadslön på 52 083 kr (2018).

  Hälsodeklaration när du ansöker

  Du som ägare kommer att göra en hälsodeklaration i anslutning till ansökan. Om du har enskild firma kommer även dina anställda att få göra en hälsodeklaration.

  Stämmer inte beskrivningen på ditt företag? Läs mer om våra andra paket som kan passa bättre.

 • Huvudregel vid tjänstepension
  Vid tjänstepension tillåts enligt huvudregeln i inkomstskattelagen avdrag med högst 35 % av den anställdes lön. Avdraget får högst motsvara 10 prisbasbelopp. Som lön räknas pensionsgrundande inkomst enligt pensionsavtal under pågående eller föregående beskattningsår.

  Kompletteringsregel vid tjänstepension
  Inkomstskattelagens kompletteringsregel får användas: 

  • vid ändring av pensionsavtal
  • vid nytt pensionsavtal om anställningen avslutas i förtid
  • om pensionsförmåner inte är tillräckligt tryggade.

  Näringsidkare i enskild firma 
  För näringsidkare i aktiv näringsverksamhet i enskild firma får avdrag göras med 35 % av inkomsten, med en högsta gräns på 10 prisbasbelopp.

 • Försäkringen ska uppfylla vissa krav enligt inkomstskattelagen för att vara en pensionsförsäkring. Det kan innebära vissa begränsningar i möjligheten att förfoga över försäkringen. Ålderspensionen kan börja betalas ut tidigast vid den försäkrades 55-årsdag och kortaste utbetalningstid är fem år enligt inkomstskattereglerna. Försäkringen får inte återköpas eller överlåtas annat än i vissa särskilda fall. Överlåtelse kan exempelvis göras vid ändrade anställningsförhållanden, från den tidigare arbetsgivaren till en ny, eller till den försäkrade. Förmånstagarkretsen för efterlevandeskydd är begränsad och skyddet ska betalas ut i minst fem år. Skandias försäkringsavtal uppfyller samtliga krav för en pensionsförsäkring. Det innebär att avdrag för premiebetalningen kan medges inom vissa ramar. Det innebär också att den som pensionen betalas ut till, ska betala inkomstskatt och pensionsutbetalningarna ska deklareras som inkomst av tjänst.

  Särskild löneskatt
  Arbetsgivare, som betalar premier till tjänstepensionsförsäkring och näringsidkare, som betalar egna premier till pensionsförsäkring, ska betala särskild löneskatt på premien.

Hjälpte informationen dig?

Något gick fel när du skulle tycka till, försök gärna igen!