Gå till innehåll
Nyheter från Skandia

Så påverkas din hjärna av stress

Det moderna livet vi lever ställer höga krav på tillgänglighet. Samtidigt gör alla val och det uppkopplade samhället att hjärnan får mer intryck än någonsin. Här försöker vi förstå hur det moderna samhällets stress och valmöjligheter påverkar oss och våra hjärnor, och vad vi kan göra åt det. – Jag tror att vi utsätter oss själva för ett jättelikt experiment med digitaliseringen, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri.

Läs mer

Vi har Sveriges nöjdaste pensionskunder

Svenskt Kvalitetsindex, SKI, undersöker årligen vilket pensionsbolag som har de nöjdaste kunderna. Och i år hamnar vi på första plats på privatsidan.

Läs mer om utmärkelsen

Så mycket måste du amortera med nya skärpta kravet

Finansinspektionen inför nya skärpta amorteringskrav, efter beslut av regeringen. Men vad innebär de nya reglerna? Vem påverkas och hur? – Nu blir det ännu viktigare att ha koll på lånet inför bostadsköp eller renovering, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn.

Läs mer

Därför är bostaden ingen pensionsförsäkring

Närmare sex av tio ser sin bostad som en pensionsförsäkring. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Skandia. Men att se boendet som pension är ett vågspel, menar vår pensionsekonom Mattias Munter.

Läs mer

Världens första Svanenmärkta fonder

Åtta av tio sparare vill placera delar av sitt innehav i en hållbar fond, visar en ny undersökning från Miljömärkning Sverige. Världens första Svanenmärkning av fonder, med två hållbarhetsfonder från Skandia, gör det nu enklare för svenska folket att välja ett hållbart sparande.

Läs mer

Samhällsförlusten av sjukskrivningar

57 miljarder kronor – eller löner till mer än 50 000 sjuksköterskor. Så mycket förlorar Sverige på sjukskrivningar under ett enda år. Enligt en ny rapport från Skandias stiftelse Idéer för Livet skulle samhället kunna spara 19 miljarder genom förebyggande hälsovård.

Läs mer om sjuknotan

Vi kan inte plocka bort stressen ur våra liv. Men vi kan försöka bli mer toleranta. Se överläkaren Anders Hansens lösning, som nästan låter för bra för att vara sann.

Se upp för falska erbjudanden på nätet

Låter det för bra för att vara sant? Här är fem steg för att undvika dyra blufftjänster på nätet.

Läs artikeln här

Varför hälsoförsäkring? Här är tio bra skäl

Vad är en förebyggande hälsoförsäkring? Och varför bör jag ha en kopplad till min tjänstepension? Hälsostrategen reder ut begreppen.

Läs artikeln

Därför bör du spara tio procent av din lön varje månad

Är du medveten om hur ditt beteende påverkar ditt sparande? Att spara regelbundet kan bli enklare om du utgår ifrån din personlighet. Här listar Skandia tre vanliga spartyper och tipsar kring hur du kan tänka beroende på vem du är.

Läs hela artikeln

Därför är ISK fortfarande en bra sparform

Regeringen och Vänsterpartiet vill höja skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) från årsskiftet. – Men det är fortfarande en bra sparform, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn, som tipsar om tre smarta sätt att se över sin portfölj.

Här är sparekonomens tips

Så utnyttjar du rekordlåga räntan

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på rekordlåga minus 0,50 procent. Men den historiskt låga räntan varar inte för alltid. Så här kan du själv utnyttja läget.

Läs artikeln

Livsnjutare på heltid - så har Leif sparat

Som 25-årig nybliven officer hade han femtusen kronor i plånboken. I dag är Leif Delén ekonomiskt oberoende och livsnjutare på heltid. – Skandia har stor del i det, berättar han i en stor intervju om pengarna, resorna och meningen med livet.

Läs hela artikeln

Skandias miljardsatsning på onoterade bolag

Skandia har investerat nästan 40 miljarder kronor i onoterade bolag de senaste tio åren.

– Det gör oss till en av Sveriges största ägare av onoterade bolag, säger Jonas Nyquist, chef för området Private Equity och Infrastruktur på Skandia.

Läs mer om satsningen

Gick i pension tidigt - då började drömlivet

Jan och Ingegärd Olsson lever drömmen som pensionärer. Nu berättar de om resorna, golfen, äventyren och hur de lyckats göra sin aktiva livsstil möjlig rent ekonomiskt. – Plötsligt kunde vi göra vad vi ville, när vi ville.

Läs hela artikeln
Par på brygga, solar och löser korsord

Hans, 61: "En helt underbar situation"

Att leva livet på avkastningen av pensionssparandet. Att jobba en dag i veckan och ägna resten av sin tid åt sin hobby. Låter det som en utopi? Fråga 61-årige ingenjören Hans från Göteborg, som tack vare smarta val skapat sin drömtillvaro.

Läs hela artikeln

Livsstilsprofessorns fem bästa tips

Stillasittande håller på att bli en folksjukdom. Men det finns en enkel lösning. I det första avsnittet av programmet "Mattias möter" ger livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius, aktuell med boken “Livsviktigt!", sina bästa tips och råd för ett långt och friskt liv.

Se programmet

Öka din pension med löneväxling

Vad innebär löneväxling och vem tjänar på det? Vi reder ut begreppen – och varnar för fallgroparna.

Läs hela artikeln

Dagny, 104: "Jag har blivit kaxigare på äldre dar"

Man brukar säga att 70 är det nya 50. Men i fallet Dagny Carlsson är snarare 104 det nya 64. Till och med hennes kaffebryggare vägrar att gå i pension.

Läs hela artikeln