Gå till innehåll

Varför hälsoförsäkring? Här är tio bra skäl

Vad är en förebyggande hälsoförsäkring? Och varför bör jag ha en kopplad till min tjänstepension? Vår hälsostrateg Kristina Hagström reder ut begreppen. – Sjuktalen kan halveras med förebyggande insatser, säger hon.

Tjänstepension är i dag något av en hygienfaktor som anställd. Men samtidigt handlar det om mer än bara sparande för framtiden. Vi behöver också känna trygghet här och nu. 

Med en förebyggande hälsoförsäkring kopplad till sin tjänstepension, kan den som känner sig nedstämd eller stressad, eller på annat sätt är i riskzonen att bli sjukskriven, få hjälp och råd av en hälso- och rehabvägledare.

– Det fiffiga är att man kan kontakta hälsoslussen i ett tidigt skede, så fort man känner att något är på väg åt fel håll. Ofta är det en mix av arbetssituationen och problem i privatlivet som utlöser behovet av stöd. Kanske är man mitt i en separation samtidigt som man haft det stressigt på jobbet och oroar sig för sin situation, säger Kristina Hagström. 

Det hela är jämförbart med arbetet att undvika dyrbara eldsvådor genom att installera brandvarnare, som upptäcker faran i tid, menar Kristina Hagström.

På samma sätt kan samhället, arbetsgivaren och den enskilde undvika höga kostnader och långdraget lidande genom förebyggande åtgärder.

Hälsoförsäkringen hjälper dig innan du blir sjuk

– Det är självklart omöjligt att helt undvika sjukskrivningar, men våra kunders erfarenhet är att sjuktalen kan halveras med förebyggande insatser, säger Kristina Hagström.

– Många av oss känner kanske att det inte finns någon risk att hamna i stressrelaterade problem men alla kan drabbas. Åtta av tio som kontaktar vår Hälsosluss gör det i förebyggande syfte. Hälsoslussen ger möjlighet att få hjälp innan problemen leder till sjukskrivning.

En som kontaktat hälsoslussen är Peter Cedlöf, Sverigechef för ett it-bolag. Han hade jobbat för hårt i många år och till slut sa kroppen ifrån. Via vår Hälsosluss fick han kontakt med en hälsocoach på Sophiahemmet Rehab Center, som han fick träffa redan dagen efter.

– Hälsocoachen lyssnade på mig och mina problem och såg till att jag fick träffa en psykolog inriktad på kbt-terapi. Efter totalt åtta besök, med ett par veckors mellanrum för återhämtning, kände jag mig rehabiliterad, berättar Peter.

– Psykologen var fantastiskt bra. Han hjälpte mig bena ut tankarna och komma på rätt spår igen. Mötena innebar också ett nytt tankesätt: det handlar inte bara om att prestera, leverera och visa omtanke om sina kunder, det är även viktigt att ta hand om sig själv. Och att vara öppen. I efterhand har jag förstått att många känner precis likadant som jag.

Få snabb och förebyggande hjälp

10 skäl att skaffa en hälsoförsäkring

  1. Vi gör ingen skillnad på om dina problem gäller jobbet eller privatlivet.
  2. Du får hjälp tidigt för att undvika sjukskrivning, om du exempelvis har värk, känner dig stressad eller nedstämd.
  3. Det är lätt att komma i kontakt med vår hälsosluss.
  4. Du får stöd av ett professionellt team att hitta balans i arbetet och privatlivet.
  5. Du kan välja att kontakta vår Hälsosluss antingen själv utan att berätta för din arbetsgivare eller i samarbete med din arbetsgivare.
  6. Din hälso- och rehabvägledare koordinerar stödet och följer dig från start till dess att behandlingen är avslutad.
  7. Förutom fysiska möten finns det möjlighet till besök online via en säker videoplattform.
  8. Rehabilitering för att du snabbt kan komma tillbaka till jobbet.
  9. Som chef blir det enklare att ta samtal med medarbetarna som inte mår bra för du kan direkt erbjuda dem snabb hjälp.
  10. Hälsoförsäkringen är tillagd utan kostnad när du har tjänstepension med sjukförsäkring via jobbet hos oss.

Få snabb och förebyggande hjälp med vår hälsoförsäkring.

Andra läser också om

Fler nyheter