Gå till innehåll

Tjänstepensionen – viktig förmån när du anställer

Sex av tio medarbetare tycker att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen. Trots det är det få som pratar tjänstepension på anställningsintervjun. För dig som ska rekrytera är det ett ypperligt tillfälle att lyfta upp i intervjun men även i lönesamtal med befintliga medarbetare.

Att locka de bästa medarbetarna till ditt företag innebär knivskarp konkurrens.

Allt börjar med tjänstepension – den löneförmån vi värdesätter allra mest på jobbet.

Enligt en undersökning från TNS Sifo, gjord på uppdrag av Tjänstepensionens dag, tycker sex av tio att det är den viktigaste jobbförmånen. Friskvårdsbidraget som tidigare var den mest populära förmånen bland yngre, får nöja sig med en andraplats på listan.

Mindre koll på tjänstepension

Men trots att tjänstepension är den löneförmån som har störst ekonomiskt värde, är det knappt två av tio som svarar ”ja” på frågan om de pratade tjänstepension på senaste jobbintervjun.

– De flesta har nog bra koll på hur mycket de får i lön men när det gäller tjänstepensionen är kunskapen inte lika hög. Det är förvånansvärt få som frågar, eller får information om hur det ser ut med tjänstepensionen på arbetsplatsen, säger vår pensionsspecialist Trifa Chireh.

Den klassiska pensionspyramiden har ändrat form. En del kommer bara få 40 procent av sin slutlön från staten i pension. Tjänstepension och privat pensionssparande är a och o om man som anställd ska kunna leva gott på sin framtida lön som pensionär.

– Du som arbetsgivare har stor möjlighet att forma medarbetarnas bild av företaget. Ta chansen och informera om tjänstepension vid jobbintervjuer och även vid de årliga lönesamtalen.. Det kommer garanterat att uppskattas! Säger Trifa Chireh.

– För exempelvis tjänstemän i privat sektor betalar företag i genomsnitt 28 500 kronor per år till sina medarbetare i tjänstepension. Det kan i slutändan bli miljonbelopp i total tjänstepension och en betydelsefull ”framtida” lön då pension och arbete går hand i hand. Det här är något som tål att upprepas – gång på gång, säger hon.

Så funkar tjänstepension

Men vad kan man då tänka på när man ska informera om tjänstepension?

Här är pensionsspecialistens fem bästa tips:

1. Se till att erbjuda tjänstepension. 
Att erbjuda tjänstepension är en hygienfaktor. Det är den mest populära och mest värdefulla löneförmånen. Om du inte har kollektivavtal finns andra lösningar att erbjuda dina medarbetare. Testa vår guide här

2. Se över ditt erbjudande.
 
Det finns en rad bra och värdefulla försäkringar att koppla till tjänstepensionen. Vi på Skandia har en förebyggande hälsoförsäkring tillagd utan kostnad när du har tjänstepension med sjukförsäkring hos oss. Men den går också att köpa separat. Via vår hälsosluss får du och dina medarbetare kontakt med en hälso- och rehabvägledare. Som arbets­givare kan du få stöd i frågor som rör en medarbetares hälsa. Allt för att förhindra kostsamma sjukskrivningar!

3. Lyft alltid tjänstepension i jobbintervjuer och lönesamtal. 
Se till att göra tjänstepensionen till en naturlig del vid anställningsintervjun och även något att gå igenom regelbundet exempelvis vid det årliga lönesamtalet. Berätta även redan i platsannonsen att ditt företag erbjuder tjänstepension.

4. Erbjud möjlighet till att löneväxla.
Ett förmånligt sätt för dina medarbetare att pensionsspara och som inte kostar något extra för dig som arbetsgivare.

5. Synliggör tjänstepension på företagets intranät.
Beskriv kort vad tjänstepensionen består av och vilka eventuella försäkringar som ingår och om det finns möjlighet att löneväxla.

Andra läser om

Fler nyheter