Gå till innehåll

Viktigaste löneförmånen på jobbet – men som få pratar om

Hela sex av tio tycker att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen. Men knappt två av tio pratar tjänstepension på jobbintervjun, visar en undersökning från Sifo gjord av Tjänstepensionens dag. – Det är nu du kan påverka din framtida pension, säger vår spar- och pensionsekonom Trifa Chireh.

Tjänstepension – en stor del av din framtida ekonomi

Tjänstepension ökar i betydelse. En undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Tjänstepensionens dag 2018 visar att det numera är den jobbförmån vi värdesätter högst. Det gäller oavsett ålder, utbildning eller var vi bor.

Friskvårdsbidraget som tidigare var den mest populära förmånen bland yngre, får nöja sig med en andra plats på listan.

– Det är en tydlig trend i samhället idag, säger vår spar- och pensionsekonom Trifa Chireh.

– Förr behövde du knappt göra några egna val, den allmänna pensionen var högre och storleken på din tjänstepension var nästan helt förutbestämd i förhållande till din lön och antal arbetade år.

– Men många kommer idag bara få halva slutlönen i pension från staten. Det som sätter guldkant på tillvaron i framtiden är tjänstepension och privat pensionssparande. Att medvetenheten om detta ökar är positivt, för det innebär att allt fler hinner agera i tid, säger Trifa Chireh.

Så fungerar tjänstepension

Viktigt skaffa överblick

Tjänstepensionen utgör för många ca 25-50 procent av den totala pensionen, därför kan dina val och placeringar göra stor skillnad på sikt. Men det är inte alla som har en totalbild över hela sin pension. En orsak är ett arbetsliv under förändring.

Generellt har vi fler och kortare anställningar och olika arbetsgivare kan ha olika lösningar. Om du fått inbetalningar till tjänstepensionsförsäkringar kan tjänstepensionen finnas utspridd på flera olika pensionsbolag. 

För att underlätta överblicken kan man samla sitt tjänstepensionssparande till färre ställen och införandet av flytträtt har gjort det enklare att samla ihop sitt pensionskapital. 

– Du har stor möjlighet att påverka din tjänstepension genom att välja pensionsbolag och förvaltningsform, säger Trifa Chireh.

Om du väljer att samla ihop olika försäkringar hos ett enda pensionsbolag kan du med fördel välja försäkringar som har liknande villkor och förvaltningsform.I många fall är din tjänstepension företagsägd. Då behöver du prata med din arbetsgivare om att flytta tjänstepensionen.

Smart sparform

Ett smart sätt att spara till pensionen är Skandias traditionella förvaltning.

– Du kan luta dig tillbaka och vi sköter förvaltningen åt dig. Vår förvaltning har varit riktigt framgångsrik. Du är garanterad ett visst belopp när det väl är dags för utbetalning, med möjlighet till mer. 

Tjänstepension ger dina pengar möjlighet att växa år efter år. Med din tjänstepension hos oss kan du också få rabatt på ditt bolån.

– Det är aldrig för sent att ta tag i sin tjänstepension, säger Trifa Chireh.

Rabatt på bolånet för tjänstepensionskunder

Skandia var först med en transparent prismodell på bolånemarknaden. Nu förbättrar vi alltså ytterligare för våra kunder, med ett helt nytt erbjudande för bolån till dig som har din tjänstepension hos oss.

Den nya rabattmodellen gäller alla lån oavsett bindningstid. Vår rabattmodell är som tidigare fullt transparent. Den ränta som erbjuds baseras på en modell med fyra steg: storleken på lånet, belåningsgraden på bostaden, om kunden har tjänstepension i Skandia samt om kunden har privat sparande i Skandia.

Lägsta räntan som kan erhållas är alltså 1,09 procent (effektiv ränta 1,10 procent*) vid 3-månaders bindningstid.

Läs mer om nya erbjudandet

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

* Effektiv ränta 1,10 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om

Fler nyheter