Gå till innehåll
Ägg i en korg

Så pensionssparar du som småföretagare

Är du i uppstarten eller mitt i karriären? Det spelar ingen roll. Att ta ut marknadsmässig lön och avsätta pengar för pensionssparande som företagare kan vara lika viktigt som att fokusera på att företaget flyger.

Det finns idag cirka 1,2 miljoner företag i Sverige, enligt Tillväxtverket. Inte mindre än 97 % av dessa är småföretag med färre än 10 anställda. Mindre företagen saknar ofta tjänstepension.

– Utan tjänstepension riskerar man en låg pension, vilket inte skapar rätt förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter yrkeslivet, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Skandia.

Säkra din pension

Att tänka på pensionen är inte alldeles självklart för en företagare som är i uppstarten eller mitt uppe i karriären – men det borde vara det. Som företagare ansvarar du själv för att säkra din framtida pension.

Pensionen består som bekant av tre delar:

Den allmänna pensionen: Den du får från staten.
Tjänstepensionen: Den du som arbetsgivare betalar in till dig och dina medarbetare.
Privat pension: Den del du sparar privat till din pension.

Så funkar det

En del kommer bara att få 40 % av sin lön i allmän pension. Om du som egenföretagare ska få samma allmänna pension som om du vore anställd hos en arbetsgivare, behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter.

Två olika pensionsavgifter för företagare

Som företagare finns det två olika pensionsavgifter som du behöver betala:

  • Dels en ålderspensionsavgift som motsvarar den avgift arbetsgivare betalar för en anställd.
  • Dels en allmän pensionsavgift som du får tillgodoräkna dig i och med att du betalar skatt på din lön eller ditt överskott.

Dessa skatter och avgifter ger dig allmän pension.

– Det är viktigt att ta ut en marknadsmässig lön. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på drygt 44 923 kronor (2020), säger Trifa Chireh.

Testa om ett av marknadens mest prisvärda paket passar dig och ditt företag.

Tjänstepension A och O 

Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk. I alla våra tjänstepensionspaket har vi adderat utöver själva sparandet till pensionen, en sjukförsäkring som täcker en del av lönen om du eller dina medarbetare skulle bli sjuka samt en förebyggande hälsoförsäkring för att minska sjukskrivningar.

Tjänstepensionen utgör också en stor del av den totala pensionen och kan vara av stor betydelse för hur din ekonomi kommer att se ut när du går i pension.

– Du bör också tänka på pensionen genom ett eget, långsiktigt sparande, säger Trifa Chireh.

Det kan göra stor skillnad på sikt. Det finns olika alternativ beroende på ditt intresse och riskvilja. Allt ifrån att vi sköter hela placeringen åt dig till att du själv kan vara mer aktiv med ditt sparande. 

Pension och hälsoförsäkring – viktigt för dig som företagare

I våra tjänstepensionspaket ingår också en sjuk- och hälsoförsäkring. Tjänstepensionen är den populäraste jobbförmånen som gör dig till en mer attraktiv arbetsgivare. Välj rätt tjänstepension.

Testa vår guide