Gå till innehåll
Ägg i en korg

Så pensionssparar du som småföretagare

Är du i uppstarten eller mitt i karriären? Det spelar ingen roll. Att ta ut marknadsmässig lön och avsätta pengar för pensionssparande som företagare kan vara lika viktigt som att fokusera på att företaget flyger.

Det finns idag cirka 1,2 miljoner företag i Sverige, enligt Tillväxtverket. Inte mindre än 96 % av dessa är småföretag med färre än 10 anställda. De mindre företagen saknar ofta tjänstepension.

– Utan tjänstepension riskerar man en låg pension, vilket inte ger rätt ekonomiska förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter yrkeslivet, säger Mattias Munter, pensions­ekonom på Skandia.

Säkra din pension

Att tänka på pensionen är inte alldeles självklart för en företagare som är i uppstarten eller mitt uppe i karriären – men det borde vara det. Som företagare ansvarar du själv för att säkra din framtida pension.

Pensionen består av tre delar:

Den allmänna pensionen: Den du får från staten. Alla som har arbetat eller bott i Sverige får allmän pension.
Tjänstepensionen: Förutom allmän pension så får omkring 9 av 10 anställda tjänstepension från sin arbetsgivare. Som företagare behöver du själv kompensera dig för utebliven tjänstepension men även överväga att betala tjänstepension till dina anställda.
Privat pension: Den del du sparar privat till din pension.

Så funkar det

Varje år som du arbetar och betalar skatt tjänar du till din allmänna pension genom den pensionsavgift som betalas in. Om du som egenföretagare ska få samma allmänna pension som om du vore anställd hos en arbetsgivare, behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter.

Två olika pensionsavgifter för företagare

Som företagare finns det två olika pensionsavgifter som du behöver betala:

  • Dels en ålderspensionsavgift (egenavgift) som motsvarar den avgift arbetsgivare betalar för en anställd.
  • Dels en allmän pensionsavgift som du får tillgodoräkna dig i och med att du betalar skatt på din lön eller ditt överskott.

Dessa skatter och avgifter ger dig allmän pension.

– Det är viktigt att ta ut en marknadsmässig lön. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på 45 833 kronor per månad (2021) men det finns även en brytgräns för statlig inkomstskatt strax därunder värd att beakta när man planerar sin inkomst som företagare, säger Mattias Munter.

Tjänstepension A och O 

Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du till exempel blir långvarigt sjuk. I Skandia Tjänstepension med Hälsa har vi adderat utöver själva sparandet till pensionen, en sjukförsäkring som täcker en del av lönen om du själv eller dina medarbetare skulle bli sjuka samt en förebyggande hälsoförsäkring för att minska risken för långa och kostsamma sjukskrivningar.

Tjänstepensionen utgör också en stor del av den totala pensionen och kan vara av stor betydelse för hur din ekonomi kommer att se ut när du går i pension.

– Du bör också tänka på hur pensionspengarna ska placeras och hur aktiv du vill vara själv i den delen, säger Mattias Munter.

Det kan göra stor skillnad på sikt. Det finns olika alternativ beroende på ditt intresse och riskvilja. Allt ifrån att vi sköter hela placeringen åt dig till att du själv kan vara mer aktiv med ditt sparande. 

Pension och hälsoförsäkring – viktigt för dig som företagare

I Skandia Tjänstepension med Hälsa ingår en sjuk- och hälsoförsäkring. Tjänstepensionen är den populäraste jobbförmånen som gör dig till en mer attraktiv arbetsgivare.

Läs mer här