Gå till innehåll

5 anledningar till varför du bör erbjuda dina medarbetare att löneväxla

Bli en mer attraktiv arbetsgivare genom att erbjuda löneväxling till tjänstepension. Här är fem bra anledningar.

Jämvikt på en gungbräda

Löneväxling är ett förmånligt sätt för dina medarbetare att pensionsspara lite extra. Premien är avdragsgill för dig som arbetsgivare.

– Företaget kan dessutom räkna upp pensionspremien med omkring sex procent utan att det kostar något extra. Skillnaden beror på att den särskilda löneskatten som betalas på pensionspremien är lägre än arbetsgivaravgiften på lön, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.

Extra skjuts

Medarbetare som tjänar över taket för intjäning till den allmänna pensionen, som ligger på ca 45 000 kr i månaden (för 2020), kan växla en del av bruttolönen till extra tjänstepension i överenskommelse med dig som arbetsgivare. Men att få möjlighet att löneväxla är ingen rättighet. Det är upp till dig som arbetsgivare att bestämma.

Därför ska du erbjuda löneväxling till tjänstepension

  • Löneväxling kostar inte något extra för dig som arbetsgivare
  • Bra anställningsförmån för att behålla och locka de bästa medarbetarna till företaget
  • Det är en uppskattad personalförmån
  • Företaget skapar en bättre pension för medarbetarna

Löneväxling - maximera medarbetarnas pension 

För medarbetaren innebär löneväxling att den skatt som skulle ha dragits på lönen istället investeras i framtida pension för att sedan inkomstbeskattas vid utbetalning som pension i framtiden. Detta till skillnad från ett privat sparande utan avdragsrätt, där man sparar redan skattade pengar.

– Pengarna som löneväxlats inkomstbeskattas först när pensionen betalas ut. Samtidigt betalar jag för tjänstepensionssparande en lägre årlig avkastningsskatt än för motsvarande privat sparande. Det har precis som avgifter en betydelse för långsiktigt sparande, säger Mattias.

De anställda kan få upp till sex procent mer avsatt till pension än den lön som de väljer att avstå ifrån, men det beror på vad arbetsgivaren bestämmer.

– Dina medarbetare kan alltså få högre pension samtidigt som du som arbetsgivare kan erbjuda en attraktiv förmån utan att det kostar något extra. Det är absolut en win-win-situation!, avslutar Mattias.

För vem passar löneväxling?

Löneväxling till tjänstepension passar i första hand den som tjänar lite mer, med en lön en bit över 45 000 (2020). Den som tjänar exempelvis 47 000 kronor i månaden innan skatt bör inte löneväxla mer än 2 000 kronor i månaden. Om lönen efter löneväxlingen är mindre än 45 000 kronor så kan intjäning till allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner påverkas.

Kontakta oss så berättar vi mer om löneväxling

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter