Gå till innehåll

5 anledningar till varför du bör erbjuda dina medarbetare att löneväxla

Bli en attraktivare arbetsgivare genom att erbjuda löneväxling. Här är fem bra anledningar!

Löneväxling är ett förmånligt sätt för dina medarbetare att pensionsspara. Premien är dessutom avdragsgill för dig som arbetsgivare.

– Företaget kan räkna upp pensions­premien med omkring 6 procent utan att det kostar något extra. Skillnaden beror på att den särskilda löne­skatten som betalas på pensions­premien är lägre än arbetsgivar­avgiften på lön, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Skandia.

Extra skjuts

Medarbetare som tjänar över brytpunkten, som 2020 ligger på ca 45 000 kr i månaden, kan växla en del av bruttolönen till tjänstepension i överenskommelse med dig som arbetsgivare. Men att få möjlighet att löneväxla är ingen rättighet. Det är upp till dig som arbetsgivare att bestämma.

Därför ska du erbjuda löneväxling:

  1. Löneväxling kostar inte något extra för dig som arbetsgivare
  2. Ett bruttolöneavdrag innebär att dina medarbetare accepterar en lägre bruttolön i utbyte mot pension. Bruttolöneavdraget innebär att arbetsgivaravgiften för dig som arbetsgivare minskar
  3. Bra anställningsförmån för att behålla och locka de bästa medarbetarna till företaget
  4. Det är en uppskattad personalförmån
  5. Företaget skapar en bättre pension för era medarbetare

Löneväxling – maximera medarbetarna pension

För medarbetaren innebär löneväxling att den skatt som skulle ha dragits på lönen, istället investeras i framtida pension. Detta alltså i motsats till ett privat sparande utan avdragsrätt, där man sparar redan skattade pengar.

– Pengarna som löneväxlats inkomstbeskattas först när pensionen betalas ut. Man betalar visserligen skatt även vid uttag av pensionen men då skjuter man upp skatten till framtiden och betalar möjligen en lägre skatt vid uttag av pensionen, säger Trifa.

De anställda kan få upp till sex procent mer avsatt till pension än den lön som de väljer att avstå ifrån, men det beror på vad arbetsgivaren bestämmer. – Dina medarbetare kan alltså få högre pension samtidigt som du som arbetsgivare kan erbjuda en attraktiv förmån utan att det kostar något extra. Det är absolut en win-win-situation! säger hon.

Ny brytpunkt

Den nya brytpunkten som gäller från 2020 ligger på ca 45 000 kronor i månaden före skatt. Där går alltså gränsen för att få maximal avsättning till den allmänna pensionen. Den som tjänar exempelvis 47 000 kronor i månaden innan skatt bör alltså inte löneväxla mer än knappt 2 000 kronor i månaden.

Kontakta oss så berättar vi mer om löneväxling

Andra läser om

Fler nyheter

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.