Gå till innehåll
Jämvikt på en gungbräda

Därför bör du som arbetsgivare erbjuda löneväxling

En uppskattad förmån som ger mer till medarbetaren utan att det kostar extra för arbetsgivare är möjligheten att kunna löneväxla. Bli en mer attraktiv arbetsgivare genom att erbjuda löneväxling – här är 3 bra anledningar!

Vad är löneväxling?

Löneväxling innebär att en medarbetare som tjänar en bit över maxtaket för intjäning till allmän pension kan växla en del av bruttolönen till tjänstepension i överenskommelse med dig som arbetsgivare. Medarbetaren bör ha en månadslön på minst 51 245 kr (2024) efter avdraget för löneväxlingen.

– För den som vill ge sig själv en bättre pension i framtiden kan löneväxling vara det bästa sättet. Medarbetaren får ett dedikerat pensionssparande, lägre skatt och ett maxat sparande då företaget kan räkna upp pensionspremien med omkring 6 % utan att det kostar något extra, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

3 anledningar att erbjuda löneväxling

1. Bli en attraktiv arbetsgivare och behåll de bästa medarbetarna

Det vanligaste skälet att erbjuda löneväxling för medarbetare är att vara en attraktiv arbetsgivare. Bra anställningsförmåner underlättar att behålla och locka de bästa medarbetarna till företaget. Löneväxling är ett bra erbjudande vid löneförhandlingar och förmån som allt fler medarbetare efterfrågar.

2. Kostar inget extra för dig som arbetsgivare

Som arbetsgivare kan du erbjuda dina anställda extra pension genom att omvandla en del av de anställdas lön till pension. Eftersom skatten på pensionssparande är lägre än arbetsgivaravgiften på lön kostar det inte företaget något extra att erbjuda löneväxling.

3. Bra för företaget och för medarbetaren

Eftersom löneskatten är lägre än vad de sociala avgifterna hade varit kan du som arbetsgivare dessutom välja att betala in upp till ca 6 % extra till den medarbetarens pension utan att det kostar dig som arbetsgivare mer. Du ger helt enkelt medarbetarna bättre förutsättningar till en bra pension i framtiden.

Läs mer om löneväxling för medarbetarna

SKI 2023 företag.png

Kom igång enkelt!

Skandia Tjänstepension med Hälsa är en heltäckande och prisvärd tjänstepension med extra fokus på hälsa.

  • Ge dig själv mer i framtida pension
  • Få ekonomisk trygghet vid sjukdom
  • Just nu ingår en förebyggande hälsoförsäkring
Läs mer och kom igång direkt