Gå till innehåll
Man torkar håret med handduk

Så undviker du sjukskrivning på företaget

Att arbeta förebyggande mot sjukskrivningar kan vara avgörande. Inte bara för att minska mänskligt lidande och stora samhällsförluster. Utan även för ditt företag. Här är 6 tips från hälso- och rehabvägledare Samuel Kiros på Sophiahemmet Rehab Center om hur du undviker sjukskrivningar.

Jobba förebyggande: Till Hälsoslussen kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring vända sig när de behöver hjälp. Medarbetaren får hjälp och stöd i tid för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Via vår Hälsosluss får du och dina medarbetare kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Hållbart hälsoarbete: 8 av 10 personer som kontaktar oss gör det i förebyggande syfte. Det ger oss möjlighet att hjälpa både individer och företag med ett hållbart hälsoarbete och på så sätt fånga upp problemen i tid och förhindra att en anställd exempelvis går in i väggen.

Arbetsgivarens ansvar: Det är arbetsgivaren som ansvarar både för rehabilitering och för det förebyggande hälsoarbetet. Individens ansvar är att uppmärksamma arbetsgivaren på att man inte mår bra eller presterar sämre av någon anledning. En arbetsgivare behöver få en signal om att något är fel eller att arbetsbelastningen är för tuff för att kunna agera och göra omfördelningar.

Tillgänglig och ständigt uppkopplad leder till stress: De flesta klienter som Samuel Kiros möter är mellan 30 och 50 år. Men den grupp som ökar mest är mellan 25 och 40. Av dem som kontaktar Hälsoslussen har mer än hälften sömnsvårigheter.

Läs mer: Hjärnforskarens bästa sovknep

Förebygg stress på arbetsplatsen: Med en förebyggande hälsoförsäkring kopplad till sin tjänstepension, kan den som känner sig nedstämd eller stressad, eller på annat sätt är i riskzonen att bli sjukskriven, få hjälp och råd av en hälso- och rehabvägledare.

Läs mer om Skandia Tjänstepension med Hälsa

Kontakta hälsoslussen på en gång: Så fort man känner att något är på väg åt fel håll så kan man kontakta hälsoslussen. Det kan vara att något inte känns rätt med arbetet eller en privat angelägenhet till exempel att man ska separera. Oavsett vilket finns hälsoslusen där för dig.

Få snabb och förebyggande hjälp