Kompetensforum 2023
På Kompetensforum delar vi med oss av erfarenheter och får en möjlighet att ge dig aktuell information kring ämnen som pensionsnyheter och administrativa rutiner, eller inspiration till nya idéer. Här hittar du informationen och bildspelen som användes under föreläsningarna på årets Kompetensforum.
Inblick i årets 16 föreläsningar
Läs om årets samtalsämnen, se vilka föreläsare nätverksträffen bjöd på och bläddra bland bilderna från Kompetensforum 2023.
Det senaste om pensionsfrågor
Föreläsare: Mattias Munter, vår pensionsekonom
Mattias kommer med jämna mellanrum med rapporter och inspel i samhällsdebatten kring pension. Mattias är även en återkommande gäst på Kompetensforum — och denna gång berättade han för oss om de aktuella pensionsfrågorna att hålla koll på framöver.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Det aktuella inom pension och försäkring
Föreläsare: Marie Ståhl och Niklas Gillhög, förhandlare på SKR, samt Erik Lardenäs, förhandlare Sobona
SKR och Sobona gav aktuell information för hösten 2023 och berättade vad som står på deras agenda inom området pension och försäkring. De passade även på att dela sina erfarenheter och slutsatser från avtalsbytet.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Pensionsekonomi för kommun och region
Föreläsare: Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom
Annika berättade om hur pensionskostnader, inflation, räntor och konjunktur påverkar, och kommer att fortsätta påverka, kommuner och regioner. Annika är skribent för SKR:s ekonomiblogg. Där skriver hon om olika frågor som rör ekonomin i kommuner och regioner, samt välfärdens finansiering.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Från polischef till trygghetsstrateg
Föreläsare: Christoffer Bohman, trygghetsstrateg Skandias Idéer för livet
Christoffer berättade för oss om vikten av förebyggande arbete för barn och unga. Efter 18 år inom polisen och 10 år som strategisk chef i utsatta områden, upplever han frustration. Det förebyggande arbete måste få lika stort fokus som det brottsbekämpande. Rekryteringen av barn tar aldrig slut. Polisen försöker strypa kranen till de kriminella gängen och inkapacitera fler unga, men kranen fortsätter rinna – beskriver Christoffer.
Samhället behöver kraftsamla kring det förebyggande arbetet, där stiftelsen Idéer för livet kan förena olika initiativ. Genom stiftelsens arbete – från lokala projekt till beprövade metoder och forskning – börjar man ta fram en nationell strategi. Både mot det pågående skjutvapenvåldet och för det förebyggande.
Hur du informerar dina medarbeare om pension
Föreläsare: Lena Landberg, Jimmy Björk och Anne-Li Ludvigsson, informatörer i pension från Skandia
Under denna föreläsning pratade vi pensionsinformation och rådgivning som är konstnadsfri för dina medarbetare. Vi berättade hur vi anpassar vår information till olika målgrupper – t.ex: info om AKAP-KR/KAP-KL, heltid som norm, förlängt arbetsliv, pensionsinformation för unga, löneväxling – och att vi även erbjuder träffar med ämnen utifrån era behov.
Våra träffar sker digitalt eller på plats hos er. Innan träffen skickar vi ut inbjudan och en anmälningssida – efteråt får arbetsgivare en inspelning av träffen. Som arbetsgivare får du en länk till en webbsida med information till dina medarbetare – där de kan anmäla sig till en individuell rådgivning.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Makrobedömningar av det samhällsekonomiska läget
Föreläsare: Patrik Jonasson och Mikaela Bolin, ekonomer från SKR
Världen har börjat anpassa sig till inflation- och ränteuppgången och toppen på inflationen är nu bakom oss. Patrik och Mikaela pratade om hur ekonomin har drabbats och hur återhämtningen och de strukturella skiften kan komma att se ut.
Kan vi andas ut och börjar ekonomin gå tillbaka till hur det var innan pandemin, Rysslands anfallskrig mot Ukraina och den höga inflationen?
Vi diskuterade frågorna utifrån den senaste analysen från den nya ekonomirapporten. Rapporten beskriver hur allt detta kan komma att påverka kommunernas och regionernas ekonomiska förutsättningar – inklusive en prognos av skatteunderlagets utveckling.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Pensionsoptimering
Föreläsare: Torbjörn Dahlin, affärsspecialist på Skandia
Arbetsgivare frågar ofta om vart de kan hänvisa sina medarbetare för en bra planering vid uttag av pension – både den allmänna pensionen och tjänstepensionen, samt det privata sparandet. Många upplever att det är svåra beslut som ska tas – som kommer att påverka deras inkomster för resten av livet.
Pensionsoptimering hjälper den blivande pensionären att skapa en utbetalningsplan, som tar hänsyn till deras personliga preferenser. Den hjälper även att reda ut vanliga frågor och missuppfattningar om förvaltning, skatt och efterlevandeskydd.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Träningens koppling till inlärning och välmående
Föreläsare: Örjan Ekblom, professor på Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH)
Örjan berättade för oss om hur vanligt det är med psykisk ohälsa och nedsatt kognition hos unga, vuxna och äldre. Ny forskning visar att levnadsvanor, och i synnerhet fysisk aktivitet, har god effekt på många av symptomen. Tyvärr saknar vi i dagsläget detaljerad kunskap inom ämnet.
Denna kunskap är avgörande för effektiva insatser. Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), med bland annat Skandia, arbetar med studier kring fysiska aktivitetens koppling till ”hjärnhälsa” – dvs. goda kognitiva förmågor och psykisk hälsa.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Trendspaning – hållbart arbetsliv
Föreläsare: Greger Gustafsson, affärsansvarig Skandia Offentlig Affär
Greger diskuterade vad bytet från ett i grunden förmånsbestämt (KAP-KL) till ett helt premiebestämt (AKAP-KR) pensionsavtal kan innebära. Det nya pensionsavtalet AKAP-KR är en del i avsiktsförklaringen ”hållbart arbetsliv” – där pension, kompetensförsörjning och arbetsmiljö är tre viktiga hörnstenar.
Vilka nya krav och behov kan uppstå och vilken påverkan kan det få på pensions- och försäkringstjänsterna?
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Valcentralen
Föreläsare: Johan Lennholm, Daiva Mills, Eva-Lott Farell, Annica Klys och Richard Ljungberg från Skandikon och Valcentralen
Valcentralen är till för att dina medarbetare ska kunna göra val för sin tjänstepension på ett smidigt sätt. På valcentralen kan de göra ändringar, få information om olika pensionsval och se över sina tidigare val.
Vi igenom vikten av medarbetarnas egna pensionsval, samt hur du som arbetsgivare kan använda valcentralen för att nå ut till dina medarbetare.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Arbeta strategiskt med pension
Föreläsare: Maria Linder från Kalmar kommun och Ulf Johansson affärschef på Skandia
Maria och Ulf höll i ett erfarenhetsutbyte om hur man kan arbeta strategiskt med pension. Hur börjar man? Vilka personer i organisationen bör involveras, och på vilket sätt? Hur ser processens olika steg ut?
Dessa är några av de frågeställningar som vi tog upp och resonerade kring.
Mejla oss på utbildningOA@skandia.se om du vill ha bildspelet från föreläsningen.
Pensionsekonomi för ekonomer
Föreläsare: Camilla Hiertner och Per-Axel Carlsson från Skandikon
Camilla och Per-Axel uppdaterade oss om vad som har hänt det senaste året, och vad som väntas hända kommande år, kring skuld och kostnad. Våra talare bjöd in till diskussion om nyheter inom pensionsekonomiområdet och de olika pensionsavtalen. Det fanns också en möjlighet att diskutera frågor som rör agendan om pensionsekonomin för kommuner och regioner hösten 2023.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
minPension: Uttagsplaneraren
Föreläsare: Dan Adolphson Björck och Björn Hallander från minPension
Uttagsplaneraren på minPension är en världsunik tjänst som hjälper blivande pensionärer att ta genomtänkta beslut om sina pensionsuttag. Vem ska använda tjänsten? Ger tjänsten samma stöd till alla grupper? Vad skiljer uttagsplaneraren från övriga tjänster på minPension?
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
För pensionshandläggare
Föreläsare: Skandias kundenhet
Vår kundenhet berättade om aktuella frågor och nyheter utifrån ett pensionsadministrations perspektiv.
Bildspelet från föreläsningen har mejlats till deltagarna. Mejla oss på utbildningOA@skandia.se om du saknar bilderna.
Den globala och svenska marknaden
Föreläsare: Hans Malmsten, Ekonomie doktor på Skandias Kapitalförvaltning
Hans berättade om vår syn på den globala ekonomin och den svenska marknaden, samt hur den kan påverka svenska sparare och investerare.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här
Rapportering och systemstöd
Föreläsare: Tobias Nyberg och Niclas Sahlén från Skandias kundenhet, samt Mats Palander från Skandias verksamhetsutveckling
Här visade Tobias, Niclas och Mats det senaste om rapportering och systemstöd som blev aktuellt efter avtalsförändringarna.
Bildspelet från föreläsningen finns att ladda ner här