Gå till innehåll
Kvinna öppnar fönstret

Pågående låneärenden

Logga in

Din bolåneansökan i 5 steg

Man sitter vid skrivbord

1. Skicka in ansökan

Så fort du har fyllt i och skickat in din bolåneansökan kan vi börja titta på ditt ärende. Glöm inte att du måste identifiera dig med BankID för att ansökan ska skickas in. Detta gäller även din eventuella medsökande.

Kvinna och man sitter vid skrivbord

2. Ansökan behandlas – ladda upp kompletteringar

Om ansökan behandlas betyder det att vi tittar på din ansökan. Oftast behöver vi kompletterande uppgifter så som arbetsgivarintyg, amorteringsunderlag eller annan dokumentation för att kunna gå vidare med din ansökan. Här kan du se de vanligaste kompletteringarna.

Två personer delar på en tårta

3. Välj låneupplägg

Nu är det dags att välja låneupplägg. Vi behöver veta när du vill att lånet ska betalas ut, till vilket konto och vilken bindningstid du vill ha.

Två kvinnor pratar i telefon

4. Svara på kundkännedom

För att vi ska kunna gå vidare med din bolåneansökan behöver alla sökande svara på frågor om sig själva som kund, så kallad kundkännedom. Lagen om penningtvätt och finansiering av terrorism innebär att vi som bank behöver lära känna våra kunder bättre. Om du inte redan svarat på frågor kommer du att få en notis efter att du valt låneupplägg.

Kvinna med en bucket solrosor

5. Skicka in lånehandlingar

Lånehandlingarna som bland annat består av skuldebrevet skickas hem till dig. Nu behöver du bara skriva under och skicka tillbaka till oss så fort du kan. Resten sköter vi.

Film: Så här fyller du i ditt skuldebrev.

Vanliga frågor

Innan du lyfter på luren och ringer – kolla om du hittar svaret på frågan här!

 • Logga in och följ status på din bolåneansökan. Är du osäker på vad din status betyder? Här förklarar vi varje steg i ansökningsprocessen.

 • Hur mycket du kan låna till din bostad styrs bland annat av hur mycket du tjänar och vilka skulder du har. Genom att ansöka om ett lånelöfte kan du se ungefär hur mycket du får låna.

 • I vår bolånekalkyl kan du se vilken ränta du kan få och ge dig själv rabatt utan att behöva ringa oss och förhandla. Smidigare än så blir det inte.

  Den ränta du får som kund hos Skandiabanken utgår från listpriset och sedan dras en eventuell rabatt av, baserad på belåningsgrad, lånebelopp, din riskprofil och dina övriga affärer med Skandia.

  Kom ihåg att räntan sätts på utbetalningsdagen för ditt bolån. Den kan därför skilja sig från det som står på skuldebrevet.

 • Lånar du mer än 4,5 gånger din bruttoinkomst måste du amortera 1% varje år. Tecknar du ett nytt bolån med en belåningsgrad på 50% eller högre måste du även amortera på det. 

  Läs mer om amorteringskraven här.

Vanliga kompletteringar

 • Ett arbetsgivarintyg är ett intyg från din arbetsgivare som innehåller information om hur länge du varit anställd och vad du tjänar.

  Intyget får du från din arbetsgivare. Tänk på att det får vara max 3 månader gammalt.

 • Ett amorteringsunderlag är en blankett där din bank bl.a. fyller i information om amortering, amorteringsregel och amorteringsgrundande värde. Det är det värde på bostaden som banken använder vid beräkningen av amorteringsbeloppet.

  Enligt nya regler om amorteringskrav måste du som kund bifoga amorteringsunderlag om du vill flytta ditt bolån från en bank till en annan och behålla den amortering du har idag. Den nya banken behöver underlaget för att bedöma om du måste amortera på lånet, och med hur mycket. 

  Amorteringsunderlaget beställer du själv genom att kontakta din nuvarande bank.

 • En pensionsprognos är en samlad bild av din pension och visar vad du får i pension vid en viss ålder. Om vi inte kunnat faställa din inkomst, kan vi i vissa fall behöva en pensionsprognos som visar din framtida pension.

  Pensionsprognosen hämtar du från Min pension. Logga in, välj tabell, och ta en bild på första sidan som visas.

  pensionportal_tabell_700x686.png

 • Ett gåvobrev är ett dokument där någon uttrycker sin vilja att ge bort något till någon annan.

  Om fastigheten fåtts i gåva ska det finnas ett tillhörande gåvobrev från gåvogivaren. Detta gåvobrev behöver vi få in för att kunna se om det finns eventuella villkor i gåvan. Saknar du gåvobrevet kan du beställa en kopia från Lantmäteriet.

  Genom att skriva ett juridiskt korrekt dokument kan du känna dig trygg. Vi erbjuder hjälp via Familjens Jurist online. Läs mer om vårt erbjudande och hur du kan få hjälp av Familjens Jurist.

 • En mäklarbild är ett dokument som ger mer information om en bostadsrätt t.ex. uppgifter om ägare, lägenhetsnummer, avgift, pantförskrivning, antal rum, yta, andelstal och adress. Vid köp av en bostadsrätt behöver vi en mäklarbild för att säkerställa vilka som är nuvarande ägare till bostadsrätten samt befintlig belåning.

  Mäklarbilden får du från din mäklare.

 • Vid köp av ett nyproducerat objekt behöver vi veta vem som ska ha kvittot på det utbetalda lånet. Vem som är kontaktperson står oftast i prospektet eller motsvarande handling.

 • Vid köp av ett nyproducerat objekt behöver vi få in en kopia på slutfakturan som underlag för att göra utbetalningen av lånet. Slutfakturan får du från mäklaren eller säljaren av objektet.

 • Vissa fastigheter har pantbrev i pappersformat, så kallde "fysiska pantbrev". Belånar du fastigheten behöver du skicka in dessa till oss så vi kan omvandla dem till datapantbrev.

  De fysiska pantbreven skickar du med rekommenderat brev till:

  Skandia Bolån
  106 55 Stockholm

   

 • Bodelning sker oftast i samband med en skilsmässa eller separation, eftersom egendomen då behöver delas upp och ni behöver bestämma vem som ska få vad.

  För att en bodelning ska vara giltig behöver den vara skriftlig, och det s.k. bodelningsavtalet används när ni efter separationen vill ändra i ägarförhållanden kring t.ex. er bostad. Om du söker lån på en fastighet där bodelningen inte är registrerad på lagfarten, behöver vi få in ett bodelningsavtal för att säkerställa ägarförhållandet efter skilsmässan.

  Genom att skriva ett juridiskt korrekt dokument kan du känna dig trygg. Vi erbjuder hjälp via Familjens Jurist online. Läs mer om vårt erbjudande och hur du kan få hjälp av Familjens Jurist.

 • Om du ska sälja ditt befintliga boende i samband med att du köper ett nytt behöver vi en kopia av förmedlingsuppdraget du har skrivit med din mäklare gällande försäljningen. Detta dokument kan även kallas "Uppdragsavtal" hos vissa mäklare.

 • Depositionsavtalet visar handpenningens storlek och när den ska vara betald. Depositionsavtalet får du av din mäklare.

 • Om du har sålt din bostad men ännu inte fått betalt för den, behövs ett ovillkorat säljkontrakt. Det får du av din mäklare. 

 • Om du vill utöka bolån:
  Om vi inte kan fastställa värdet på det objekt du söker lån på, behöver vi få in en extern värdering som visar värdet på objektet. Värderingen måste vara utfärd av en registrerad fastighetsmäklare och får vara max 3 månader gammalt.

  Om du vill ta nytt bolån:
  Om vi inte kan fastställa värdet på det objekt du vill köpa, behöver vi få in en extern värdering som visar värdet på objektet. Värderingen måste vara utfärd av en oberoende mäklare. Det innebär att det måste vara en mäklare från annat bolag än det du gör köpet genom.

  Om du vill ta bolån för nyproducerad bostad:
  Om vi inte kan fastställa värdet på det nyproducerade hus du söker lån på, behöver vi få in en extern värdering som visar värdet på objektet. Värderingen måste vara utfärd av en registrerad fastighetsmäklare. Du kan istället för värdering skicka in ett slutbesiktningsprotokoll som visar att huset är färdigställt och inflyttningsklart.

 • Om du ska köpa en nyproducerad bostadsrätt behöver vi få in en kopia på föreningens ekonomiska plan för att säkerställa att köpeskillingen överensstämmer med föreningens uppgifter.

 • En objektsbeskrivning är en beskrivning av objektet du köper. Detta får du av din mäklare.

 • Om du köper en nyproducerad bostadsrätt utfärdas ett upplåtelseavtal som både köpare och säljare skriver under. Detta upplåtelseavtal behöver vi få in en kopia på för att säkerställa köpeskilling och ägandeförhållanden. Upplåtelseavtalet får du av din mäklare.

 • Om du köper en nyproducerad fastighet (villa, fritidshus) utfärdas ett leverantörskontrakt som både köpare och säljare skriver under. Detta leverantörskontrakt behöver vi få in en kopia på för att säkerställa köpeskilling och ägandeförhållanden. Leverantörskontraktet får du av mäklaren.

 • Om du köper en fastighet (villa, fritidshus) utfärdas ett köpekontrakt som både köpare och säljare skriver under. Detta köpekontrakt behöver vi få in en kopia på för att säkerställa köpeskilling och ägandeförhållanden. Du får köpekontraktet av din mäklare.

 • Om du har uppgett att du är skild men information som vi hämtar visar annat civilstånd, kan vi komma att behöva en kopia på ansökan om äktenskapsskillnad. Detta får du från tingsrätten i samband med att du ansökt om skilsmässa.

 • Senaste godkända deklaration samt NE bilaga

  Om du har enskild firma och vi inte kunnat fastställa din inkomst, kan vi i vissa fall behöva en kopia på din senaste deklaration med tillhörande NE-bilaga.

  Senaste godkända deklaration samt N3A bilaga

  Om du har ett handelsbolag eller kommanditbolag och vi inte kunnat fastställa din inkomst, kan vi i vissa fall behöva en kopia på din senaste deklaration med tillhörande N3A-bilaga.

 • Om vi inte kunnat fastställa din inkomst från eget aktiebolag kan vi i vissa fall behöva ett intyg från din revisor eller redovisningsekonom som visar ditt löneuttag ur bolaget.

 • I samband med köp av en bostadsrätt utfärdas ett överlåtelseavtal som både köpare och säljare skriver under. Detta överlåtelseavtal behöver vi få in en kopia på för att säkerställa köpeskilling och ägandeförhållande. Detta får du av din mäklare.

Alla frågor och svar