
Höjd skatt på sparande: Så påverkas du – och vilket sparsätt passar dig bäst
Vad händer med skatten på ISK nu när statslåneräntan höjts? Vad är egentligen bäst att spara i – ISK eller depå? Vi ... Läs mer
AI Pension är nu en del av Skandia. Det innebär att vi kan hjälpa dig som arkitekt eller ingenjör till en framtid efter yrkeslivet som ger fler möjligheter.
Den 1 april 2019 gick AI Pension in i Skandia. Alla försäkringar inom AI Pension fördes då över till Skandia. Individer och företag inom arkitekt- och ingenjörsyrkena, som har ITP försäkring hittar information om dem här. För andra tjänstepensionslösningar finns information på skandia.se. Inom Skandia finns också AI nämnden - en sammansättning av representanter från Sveriges Arkitekter, Unionen och Innovationsföretagen.
"En egen förening kan förvalta pensionspengarna mer effektivt, utan avgifter och provisioner".
1955 fick denna insikt en yrkeskår att starta det som skulle bli AI Pension. Idag är AI Pension en del av Skandia, men övertygelsen är densamma. Vi förstår branschens villkor och kan tillvarata våra medlemmars intressen bättre än någon annan. Numera har medlemmarna dessutom tillgång till Skandias breda utbud av försäkringar, lån och tjänster.
Skandia är ett kundägt pensionsbolag som erbjuder tjänstepension med möjlighet till hälsoförsäkring, för att du ska kunna bygga grunden till en trygg pension och vara frisk på vägen dit. Vi förvaltar 650 miljarder kronor åt våra 2 miljoner kunder och låter pengarna jobba på ett sätt som ger bra avkastning och samtidigt bygger ett bättre samhälle. Hos oss finns en bank för bolån, vardagsekonomi och sparande. Det gör det möjligt för dig att hantera hela din ekonomi, från räkningar till pension.
De senaste nyheterna om pension inom ITP 2.
För 2023 har AI-nämnden inom Skandia beslutat höja de förmånsbestämda pensionerna med 10,84 %.
Höjningen motsvarar inflationen det senaste året och berör de kunder hos Skandia Liv som omfattas av tjänstepensionen AI ITP 2. Beslutet gäller pensioner under utbetalning och intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut.
Lägre kostnader för företagen
För företag med ITP 2 sänks premierna med i genomsnitt 30 % den 1 januari 2023. Premierna för kollektiv riskförsäkring, sjukpension och premiebefrielse, fortsätter att rabatteras. För 2023 uppgår rabatten till 70 % av den normala premien. TGL-premien är fortsatt 20 kr.
Totalt sett fördelar vi ut 536 miljoner till arkitekter och ingenjörer som har sin tjänstepension
ITP 2 i form att höjda pensioner och lägre premier för företagen.
Ändrade åldersgränser för pension inom ITP
Svenskt Näringsliv och PTK har beslutat att höja åldersgränsen från 1 januari 2023.
Allt fler arbetar längre än till 65 år och för de som omfattas av ITP 1 kommer premier fortsätta att betalas in till tjänstepension fram till 66 år. De anställda behöver inte göra några nya överenskommelser med arbetsgivaren. Medarbetare med ITP 1 som planerar att gå i pension vid 65 år måste efter årsskiftet anmäla att de önskar starta utbetalning av sin pension.
Under sommaren 2022 meddelade Svenskt Näringsliv och PTK att man har kommit överens om ändringar i ITP-avtalet. Bland annat kommer rätten för att få ITP:s sjukpension att höjas till 66 års ålder för alla som har ITP.
Förändringen innebär att du som är anställd inom ITP kommer att kunna få sjukpension fram till den månaden du blir 66 år, om du skulle bli långtidsskriven mer än tre månader i sträck. Förändringen gäller alla som blir sjukskrivna mer än tre månader efter 2023-01-01.
Om du har en pågående sjukskrivning innan 2023-01-01 berörs du inte av denna förändring, det innebär att sjukpensionen upphör vid 65 år enligt tidigare ITP avtal.
Skandia värdesäkrar pensioner och rabatterar vissa premier för AI ITP 2.
Höjningen motsvarar inflationen det senaste året och berör de kunder hos Skandia Liv som omfattas av tjänstepensionen AI ITP 2. Beslutet gäller pensioner under utbetalning.
Premierna för kollektiv riskförsäkring, sjukpension och premiebefrielse, hålls oförändrade 2021. Det innebär att premien fortsatt rabatteras med 50 %.
Den 1 april 2019 blev AI Pension en del av Skandia. I samband med det flyttade AI Pensions verksamhet och personal till Skandia. Rådgivare och Kundservice fortsätter att ha kontakt med medlemmarna och branschen, precis som tidigare.
Samtidigt etablerades AI nämnden inom Skandia. Nämnden består av representanter från Sveriges Arkitekter, Unionen och Innovationsföretagen. Personer med lång erfarenhet av branschens villkor fortsätter att jobba för att säkerställa att försäkringar och erbjudanden utvecklas med arkitekters och ingenjörers intresse i fokus.
- Det är viktigt att våra medlemmar upplever att de får samma service som tidigare. AI Pensions tidigare medlemmar har kvar sina tjänstepensioner och försäkringar. Genom Skandia tryggar vi att de är prisvärda, säger Lotta Lehmann, tidigare styrelseordförande hos AI Pension och nu en del av AI nämnden.
Prishöjningen införs på grund av att de långa marknadsräntorna fortsatt att falla och att avkastningsförväntningarna därmed påverkas negativt. För att säkerställa att premierna långsiktigt räcker till att fullfölja försäkringsåtagandena behöver därför en premiehöjning genomföras.
Premiehöjningen gäller vid nyteckning av försäkring och förmånsökningar. Premienivån för befintliga försäkringsförmåner i Skandia AI ITP 2 är garanterad och påverkas inte av beslutet.
Skandia kan inte höja priset för redan tecknad försäkring, så ingenting händer förrän förmånen ändras. Vid en löneökning kommer det nya priset gälla på förmånsökningen, medan det gamla priset gäller på redan tecknad förmån. För en nyanställning kommer det nya priset gälla på hela förmånen.
Premien för en nytecknad försäkring ökar i genomsnitt med ca 9,6 procent om premieräntan sätts till 0,5 procent netto – men det är stora variationer beroende på ålder och lön.
Företag som sänker lönerna på grund av korttidspermittering och sedan höjer lönerna igen kommer inte att drabbas av prishöjningen vid återgång till den tidigare högre lönenivån som gällde innan korttidspermitteringen. AI Pension, en del av Skandia, har ändrat i sitt ordinarie regelverk för att hantera den uppkomna situationen. Observera att detta regelverk endast gäller under nuvarande regler om korttidspermittering.
De försäkrade individerna påverkas inte av prishöjningen, men höjningen innebär på sikt att nyckeltalen förstärks och möjligheten att räkna upp pensionstillägg och fribrevsvärden ökar därmed.
Vad händer med skatten på ISK nu när statslåneräntan höjts? Vad är egentligen bäst att spara i – ISK eller depå? Vi ... Läs mer
Ekonomisk jämlikhet är viktigt och just nu extra aktuellt med tanke på årets Nobelpris. ”Mammatappet” är ett ord som ... Läs mer
Är räntetoppen nådd? Hur ser marknaden ut, vilka placeringar har gått bra – och vad kan det vara läge att investera i? ... Läs mer
Det senaste året har varit präglat av betydande svängningar på både aktie- och räntemarknaden. Men hur ska man som ... Läs mer
Skandia deltar som investerare i en ny fond för hållbara investeringar. – Denna investering uppfyller Skandias ambition ... Läs mer