Gå till innehåll

Handelshögskolans rektor: Framtidssäkra ert företag

För att bli en magnet på arbetsmarknaden krävs absolut bra löner, men också meningsfullhet och fokus på hälsa, det säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan och professor i företagsekonomi. Här berättar han hur ni lyckas – och vilket mindset som behövs i vår framtida AI-värld.

Lyssna på Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan, i vår sparpodd En påse pengar i klippet ovan.

I en framtid där artificiell intelligens blir allt smartare är nyckeln till framgång att gå armkrok med tekniken, inte i dess ledband, det säger Lars Strannegård i vår sparpodd En påse pengar (lyssna här).

– Artificiell intelligens får man komma ihåg, det handlar ingenting om intelligens, utan det är ju bara meningar eller bilder som är arrangerade på ett sätt som verkar sannolikt, säger han.

Maskiner är dåliga på mänskliga aspekter, som att känna saker och att vara kreativ, konstaterar Lars. För att lyckas i framtiden behövs därför egenskaper som kompletterar den nya tekniken, som att vara reflekterande, empatisk och entreprenöriell. 

Lön och meningsfullhet 

Hur attraherar man då talangerna med rätt egenskaper till just sitt företag? Lars slår hål på myten att lönen inte skulle vara relevant, däremot behövs mer än så. Det gäller att skapa en arbetsmiljö där medarbetare känner att deras arbete är meningsfullt och bidrar till någonting som går bortom dem själva – och där de känner sig uppskattade. 

– Man ska bli sedd, man ska få mycket feedback och mycket kärlek och absolut bra med stålar. Det är inte så att det där med meningsfullhet tar bort det där med pengar, säger han och tillägger att det omvända också gäller: 

– Om ingen säger någonting till dig och du inte trivs och inte känner dig meningsfull, då hjälper ju inte ett fett lönekuvert. Utan du måste ha ett fett lönekuvert och kärlek. 

Hållbarhet och hälsa 

Samtidigt har näringslivet och företag visat sig vara en ”ganska magnifik” samhällskraft, framhåller Lars. Något som är lockande för många talanger. 

– Att vara med i en förändring och att driva samhället framåt på något sätt, till exempel inom hållbarhetsfrågor, det är ju extremt stimulerande. Det räcker inte att bara vara en kugge i ett maskineri, konstaterar han. 

Företag som vill vara attraktiva arbetsgivare måste alltså fokusera på sin kultur, sina värderingar och hur de bidrar till samhället. Dessutom betonar Lars vikten av mental hälsa. Handelshögskolan har nyligen startat en centrumbildning som handlar om välbefinnande och lycka. 

– Och där har vi kurser som faktiskt är de mest fulltecknade av alla också genom Handelshögskolans historia, vilket är intressant i sig, att intresset för välbefinnande och lycka är så stort, säger Lars.

4 egenskaper du behöver i framtiden enligt Lars Strannegård

1. Du behöver ha en grund av vetenskapliga fakta och kunskap.

–  Man måste ha en resonansbotten av kunskaper, som man måste plugga väldigt mycket för att få, säger Lars.

2. Du behöver vara reflekterande.

– Maskinerna är helt värdelösa på att tänka efter: Vad är viktigt för mig? Var kommer mina kunskaper ifrån? Vad gör att jag fattar de beslut som jag gör? säger Lars.

3. Du behöver vara empatisk.

– Det är en kompetens som blir viktigare och viktigare i framtiden. Man kan träna upp sin empati, till exempel genom högkvalitativ litteratur eller konst, säger Lars.

4. Du behöver ha ett entreprenöriellt förhållningssätt.

–  Inte så att man behöver starta ett eget bolag nödvändigtvis. Utan att man helt enkelt agerar och gör någonting, och inte accepterar att saker och ting ser ut som de gör, säger Lars.

Lyssna på hela poddavsnittet med Lars– och prenumerera gärna på vår ekonomipodd En påse pengar så att du inte missar nästa spännande avsnitt. Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten

Tips! Du vet väl att vi också har en hälsopodd: Hur är läget egentligen?

Få ett friskare företag

Vi är ensamma i Sverige om vår Hälsokedja – försäkringar och kompletterande tjänster som bidrar till friskare medarbetare och ökad lönsamhet.

Det här får du hos oss

Andra läser också om

Till nyhetsarkivet