Gå till innehåll
Kvinna och barn sitter i soffa

Skandia Ung – ekonomi för barn och ungdomar

Med Skandia Ung får barn och ungdomar från 9 år möjlighet att hantera sin ekonomi. Tillsammans med ditt barn kan du som förälder välja vilka banktjänster som passar t.ex.

 • Swish, Mobilt BankID
 • Mobil- och internetbank
 • Visa Bankkort online

Kom igång med Skandia Ung

Vad ingår i Skandia Ung?

Alla barn- och ungdomstjänster är avgiftsfria och du som förälder kan enkelt ansöka om de banktjänster som du vill att ditt barn ska ha. 

Du kan själv sätta beloppsgränser för hur mycket ditt barn ska kunna handla för med sitt kort eller betala med Swish. Mobil- och internetbanken gör det enkelt för familjens yngsta medlemmar att se sitt saldo och göra överföringar mellan sina egna konton som du valt att ditt barn ska få se och disponera.

Ditt barn använder Mobilt BankID för att identifiera sig vid inloggning och swishbetalningar.

 • Vårt transaktionskonto kallas för Allt i Ett-konto. Till det kopplas barnets kort och Swish och här kan du t.ex. sätta in barnets fickpengar, månadspeng eller studiebidrag.

 • Visa Bankkort online är ett uttags- och betalkort som fungerar i uttagsautomater och butiker som har kortterminaler, både i Sverige och utomlands. Som förälder kan du på internetbanken sätta köp- och uttagsgränser för ditt barns kort.

  Du kan läsa mer om Bankkort online här

 • I mobil- och internetbanken kan barnet se sitt saldo och göra överföringar mellan de av sina konton som du valt att barnet får disponera. Skillnaden mot vår app för vuxna är att appen för barn- och ungdomar har vissa begränsningar. Ditt barn kan t.ex. inte ingå avtal eller göra överföringar till andras konton.

  Från 16 år kan barnet även betala räkningar och göra överföringar till andras konton.

 • Med Swish kan barnet skicka och ta emot swishbetalningar helt utan fördröjning.

  Du som förälder ansluter ditt barn till Swish på internetbanken via "byt engagemang". Där kan du sätta beloppsgränser som passar ditt barn. Om du endast vill att ditt barn ska kunna ta emot swishbetalningar kan du sätta beloppsgränsen till 0.

  Swish-appen laddar du enkelt ner precis som andra appar, sök på "Swish Betalningar".

  • Appen finns för iPhone, Android och Windows.
  • För att swisha måste barnet ha Mobilt BankID.

  Läs mer om Swish här

 • Mobilt BankID är en identifieringslösning som barnet behöver för att kunna logga in på mobil- och internetbanken samt för att kunna logga in i swish-appen och godkänna swishbetalningar.

  Mobilt BankID måste barnet enligt reglerna själv ladda ner men som förälder kan du förstås hjälpa till. Det kan laddas ner här när ansökan är godkänd.

  Det är viktigt att barnet förstår att koden är hemlig och att Mobilt BankID måste spärras om telefonen tappas bort. Detta kan göras av barnet själv eller föräldern.

Vanliga frågor om Skandia Ung

 • Alla omyndiga kan få ett konto. Från 9 år kan barnet få mobil- och internetbank samt Visa Bankkort online och Swish. Du som förälder bestämmer vid ansökan vilka produkter och tjänster barnet ska ha. Detta kan förstås ändras senare vid önskemål.

 • Samtliga förmyndare måste ansöka och ge sitt medgivande till barnets banktjänster. 

  1. Klicka på "Kom igång med Skandia Ung"
  2. Fyll i och skicka in ansökan. Här finns även en guide för hur ansökan ska fyllas i
 • Om ditt barn redan har en PIN-kod så behöver ditt barn ladda ner ett Mobilt BanID för att kunna logga in i mobil- och internetbanken. För att kunna ansluta barnet till Swish behöver ni skicka in en ansökan där ni ger ert medgivande till att barnet får tillgång till Swish. Mobilt BankID används även vid godkännande av swishbetalningar.

 • Då behöver du skicka in en ny ansökan där du fyller i det du vill lägga till.

 • PIN-koden behövs för att barnet ska kunna ladda ner ett Mobilt BankID. Mobilt BankID används för att logga in i internetbanken och mobilbanken. Om du även vill att barnet ska kunna swisha så behöver barnet även Mobilt BankID för att godkänna swishbetalningar.

 • Brevet skickas med personlig utlämning. Det innebär att barnet måste närvara när PIN-koden hämtas ut, samt att barnet måste ha en giltig ID handling.

 • Det finns två alternativ:

  1. Ni bockar endast i den nedersta av de två rutorna i ansökan under punkten "Medgivanden". Det gör att barnet inte får tillgång till Mobilt BankID, mobil- och internetbanken eller swishappen. När du anslutit barnet till swish genom din internetbank kan barnet alltså ta emot swish men har inte möjlighet att göra egna swishbetalningar.
  2. Ni bockar i båda rutorna under punkten "Medgivanden" i ansökan. Det gör att barnet har möjlighet att ladda ner Mobilt BankID, logga in i internetbanken och mobilbanken, logga in i swishappen. När du sedan ansluter ditt barn till swish i internetbanken så sätter du beloppsgränsen till 0. Detta alternativ är inte möjligt om barnet är 16 år eller äldre och har ensam dispositionsrätt till kontot då barnet i dessa fall själv ansluter sig till swish. 
 • Om du ger barnet tillgång till mobil- och internetbanken kommer barnet kunna ändra regionspärr på kortet men inte ändra köp- och uttagsgräns (utgråat).

  Barnet kan aktivera kortet genom det ordinarie flödet i internetbanken men sidan för köp- och uttagsgräns är då inte ändringsbar.

Alla frågor och svar

Sparande för barn

Det är viktigt med sparande för barn, du som förälder kan öppna ett konto för att förenkla ditt barns sparande. Du kan också välja att handla med aktier och fonder för ditt barns räkning via ett Investeringssparkonto eller en depå.

Ett långsiktigt månadssparande i fonder ger ofta en bättre avkastning än ett vanligt sparkonto. Du kan läsa mer om Investeringssparkonto nedan. 

Läs mer att spara till barn.

Ett Investeringssparkonto (ISK) är ett smidigt konto som passar både korta och långa sparmål. Du kan spara i fonder, aktier och andra värdepapper. 

Fördelar med ISK:

 • Kontot kostar 0 kr att öppna
 • Du kan ta ut dina pengar när du vill utan avgift
 • Inget krångel med deklarationen

 

Vill du börja spara i ISK kan du ansöka här direkt, följ instruktionerna nedan:

      1. Fyll i ansökningsblanketten

      Ansökningsblankett för Investeringssparkonto (PDF)

      2. Skicka blanketten till adressen:

       Skandia
       Dokumenthantering, R813
      106 37 Stockholm

Om du fortfarande är osäker eller behöver hjälp ring oss på 0771 - 115 511 (Vardagar 9–16.30) så hjälper vi dig.